Alkukesän makuja lautasella ja lasissa

Kevään ja kesän vaihde on aistien juhlaa, ja alkukesästä alkaen täynnä kauan kaivattuja makuja. Uuden sadon perunat ja yrttinen pestokastike tarjoavat vivahteikkaita makuelämyksiä, jotka nostavat esille kesäruokien salaisuudet, yksinkertaiset ja tuoreet raaka-aineet sekä valmistuksen helppouden. Härkäpapu tuo ruokaan terveellistä sekä trendikästä kasviproteiinia ja pasta tarjoaa mukavaa purutuntumaa. Aromikkaan ja keveän viinikumppanin voi valita Italiasta, vaikka maistuvan Pinot Grigio -valkoviinin tai suosionsa huipulla olevan Proseccon, nyt kuivana ja roseisena versiona.


Lautasmatka papujen, pastan, perunoiden ja peston pariin
250 g uuden sadon pieniä perunoita
250 g härkäpapuja, tuoreena tai valmiina purkissa
150 g spagettia
2 dl pestoa, valmiina tai itsetehtynä
hieman parmesan juustoraastetta

Kuumenna vesi kattilassa, lisää hieman suolaa ja keitä perunat sekä pavut lähes kypsiksi. Siirrä vihannekset syrjään. Keitä pasta kiehuvassa vedessä al dente. Halkaise perunat ja lisää pasta vihannesten joukkoon sekä mausta pestolla ja parmesan raasteella. Sekoita hyvin ja tarjoile rapean patongin ja aromikkaan viinin kanssa. Pasta, pavut, perunat, pesto ja patonki muodostavat kesäisen ruokayhdistelmän, jossa yrttiset aromit nousevat vahvasti esille.


Yrttisyys yhdistää viinin ja ruoan
Pesto antaa kesäiselle ruokalautaselle sen aromikkaan ja yrttisen maun. Proteiinipitoinen härkäpapu tuo ruokaan maukkautta ja parmesanjuusto suolaisuutta. Ruoan vivahteikkuus kaipaa yrttistä ja hapokasta viiniä, jossa on raikkautta sekä hieman voimaa makujen kumppaniksi. Italialaisen Pinot Grigio -valkoviinin rypäleen vivahteikkuus, mausteisuus ja runsaus tuovat tasapainoisen makuvivahteen aromikkaalle ruoalle. Prosecco Rosén valmistuksessa käytetty Pinot Noir -rypäle antaa viinille vaaleanpunaisen värin ja marjaisan makuvivahteen, jotka tarjoavat keväistä keveyttä ruoan makumaailmaan. Nautinnollinen kokonaisuus, joka on hyvä lähtökohta kesän satokautta ja tulevia makuelämyksiä ajatellen.

Viinilasillinen:
Pizzolato Organic Pinot Grigio. Italia, Veneto 2021. Alko 913625. Hinta 13,99. Luomu, vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku erittäin kuiva (2 g/l), keskihapokas (5.5 g/l), sitruksinen sekä pirteä.

Pizzolato Organic Prosecco Rose Brut. Italia,Veneto2020. Glera, Pinot Noir. Alko 942868. Hinta 12,98. Luomu, vegaani.
Vaaleanpunainen, tuoksu omenainen, maku erittäin kuiva(6 g/l),keskihapokas(5.2 g/l),sitruksinen, pirteän hedelmäinen.

Pesto:
1,5 dl basilikanlehtiä
3 rkl kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä
3 valkosipulinkynttä
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 dl parmesanraastetta
hieman karkeata suolaa

Perinteisesti pesto valmistetaan huhmareessa, jossa sen aromit avautuvat ja sekoittuvat parhaiten. Sekoita basilika, pinjasiemenet, hienoksi hakattu valkosipuli keskenään ja hiero morttelissa hienoksi. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana ja sekoita kunnes seos on löysää tahnaa. Lisää juusto ja suola, sekoita pesto valmiiksi. Anna makujen tasaantua viileässä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti