9.5.2023

Ankankoipi-confit on maukas, vaivaton ja tyylikäs äitienpäiväruoka

Äitienpäivänä nostetaan äiti juhlinnan keskipisteeksi ja katetaan äidille maukas ateria ankankoivista. Ankanrasvassa haudutetut ankankoivet (confit de canard) sopii tarjoiluun, sillä sitä maukkaampaa ja helpompaa juhlaruokaa on vaikea löytää. Confit tarjoaa ankankoivet omassa rasvassaan kypsennettynä, jolloin lopputulos on mureata ja pehmeän maukasta. Ankankoivet ja pinot noir -punaviini muodostavat klassisen makukokonaisuuden, joka sopii vapun rentoon sekä laadukkaaseen ateriointiin.


Ankankoipia saa säilykkeinä hyvin varustelluista kaupoista ja niiden valmistaminen on helppoa. Ylimääräinen rasva pyyhitään koivista pois ja niitä lämmitetään 150‒175 -asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Säilykepurkissa oleva ylimääräinen rasva kannattaa ottaa talteen, sillä se on mainiota paistorasvaa. Ankankoivet valmistuvat myös paistinpannussa, jossa ne kypsyvät rapeiksi paistamalla ne omassa rasvassaan.


Ankankoipien kanssa maistuu pehmeän täyteläinen perunapaistos. Paistoksessa peruna- ja palsternakkakuutiot sekä kevät- ja ruohosipuliseos freesataan voi-ruokaöljyseoksessa, jonka jälkeen kokonaisuus haudutetaan kypsäksi kermassa. Lusikallinen karviaishilloa antaa väriä, makeutta sekä aromikkuutta annoksen makuihin.


Pinot noirin aromaattisuus, hyvä happorakenne ja kiltit tanniinit tekevät siitä monikäyttöisen ruokaviinin. Varsinkin linnuista valmistettujen ruokien kanssa viinin hienostuneet, vivahteikkaat ominaisuudet tulevat hyvin esille. Muutkin hennon marjaisat sekä vähätanniiniset punaviinit sopivat hyvin ankankoipien makuihin.

Viinilasillinen:
Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir. Chile, Curicó Valley 2018. Alko 455377. Hinta 11,99. Vegaani
Rubiininpunainen, mansikan tuoksuinen ja keskitäyteläinen viini, jonka maku on hapokas sekä hennon vaniljainen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti