SUKLAAMOUSSEKAKKU – Lohtua talven pimeyteen ja kylmyyteen!

Voimakkaan makuisesta tummasta suklaasta ja pähkinöistä valmistat täyteläisenmakuisen, silti ihanan kevyen, ilmavan suklaakakun. Tätä herkkua sopii nautiskella talvi-iltana vaikkapa portviini-lasillisen kanssa.

          

Maista viettelevän makeaa suklaata, se kohottaa mielialaakin!
Makean nälkään ja välipalaksikin suklaa on meille kaikille tuttu. Tutkimusten mukaan se myös piristää, ja siitä saatavat hiilihydraatit lisäävät serotoniinin muodostusta, joka helpottaa mm. talvimasennusta. Lisäksi suklaasta löytyy monia vitamiineja ja flavonoideja, jotka suojaavat sydänsairauksilta. Suklaata tulee kuitenkin nauttia kohtuullisesti sen rasvaisuuden ja sokerin takia. Kaakaopuun hedelmä muodostaa suklaan perusraaka-aineen. Värinsä suklaa saa kaakaomassasta ja sitä voi maistella maitosuklaana, tummana tai valkoisena. Tummassa suklaassa kaakaota on erityisen paljon, siksi se maistuukin täyteläiseltä ja voimakkaalta.

          
Pähkinät maistuvat ja maustavat terveellisesti!
Pähkinät sisältävät runsaasti energiaa, kivennäisaineita, rasvaa, proteiineja sekä vitamiineja. Niiden rasva on terveellistä, enimmäkseen tyydyttymätöntä, hyvänlatuista kasvirasvaa. Pähkinät ovat erityisen hyviä, elimistölle tärkeiden, E- vitamiinien ja B-ryhmän vitamiinien lähteitä. Ne antavat ruoalle hyvän maun, ja ne maustavat makeita ja mausteisia ruokia. Hasselpähkinät maistuvat miedoilta, ja niitä voi käyttää mm. makeisiin leivonnaisiin, suklaamakeisiin ja mausteisiin ruokiin.

Suklaamoussekakku:
pohja:
150 g hasselpähkinärouhetta
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokeri vaahtoon ja lisää pähkinärouhe.. Kaada taikina voideltuun, irtoreunaiseen kakkuvuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Ota kakkupohja irti vuoasta ja anna sen jäähtyä.

mousse:
150 g tummaa suklaata
3 kananmunaa
1 rkl kahvia
1 rkl marsala viiniä
2 dl vispikermaa
Sulata suklaa mikrossa. Erota munien keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset, kahvi ja marsala suklaaseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele se suklaaseokseen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita mousseen. Laita kakkupohja takaisin vuokaan. Kaada suklaamousse päälle. Peitä kakku foliolla ja laita se pakastimeen vähintään 4 tunniksi.

koristeluun:
50 g suklaata
Sulata suklaa ja levitä se ohueksi kerrokseksi jäähtymään leivinpaperille. Ota kakku lämpimään hieman ennen tarjoilua ja koristele se suklaalastuilla.

          
Pehmeä, suussa sulava, voimakkaanmakuinen suklaamoussekakku lievittää talven ankeutta. Lasillinen makeaa, intensiivistä viiniä kruunaa nautinnon.

Suklaamoussekakku ja portviini muodostavat tasavertaisen parin!
Suklaan voimakas maku on vaikeasti yhdistettävissä viineihin. Varsinkin voimakkaampi, tumma suklaa saa viinin maistumaan karvaammalta. Suklaata käytetään useimmiten jälkiruokien valmistuksessa, joten viinivalintojakin voi hakea siltä suunnalta. Makeista, intensiivisistä ja korkeamman alkoholipitoisuuden omaavista viineistä löytyy kumppani suklaisillekin herkuille. Jos viinistä löytyy kaakaon ja suklaan makua niin se auttaa myös asiaa. Väkevöityihin viineihin lisätään valmistusvaiheessa alkoholia, ja näin ne pärjäävät hyvin suklaan kanssa. Tällaisia viinejä ovat mm. marsala, madeirat, portviinit, sherryt. Portugalilainen Graham's Late Bottled Vintage Port maistuu hyvin suklaamoussekakun kanssa. Portin sopiva täyteläisyys ja tiukkuus sulautuvat oivallisesti voimakkaan makuisen kakun kanssa. Viinin kaakaoinen tuoksukin osuu yksiin jälkiruoan kanssa.

Viinilasillinen:
Graham’s L.B.V. Port.
Portugali, Douro 2018. TourigaN/Francesa,Tinta R/Barrocca,Tinto Cao. Alko 3295. Hinta 23,98.
Tummanpunainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku makea (110 g/l), mustikkahilloinen, mausteinen, lämmin.

Teksti: Heikki Remes
Valokuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti