Viini- ja ruokamiettein Joulua ja Uutta Vuotta kohden

Joulukuussa riittää vilinää ja vilskettä. Ajatuksen pyörivät luonnollisesti joulun ja jouluaaton ympärillä. Toki muinakin aikoina isommat ja/tai pienemmät makupalat maistuvat viinilasillisen myötä. Ohessa mietteitä ja makuja moneen lähtöön, niistä voi poimia sopivia makupaloja niin arkeen kuin juhlaan.

               

Kuohu- ja valkoviinit ovat itseoikeutetusti tarjolla alkuruokien juomakumppaneina. Perelada Stars Cava Brut Reserva on valmistettu perinteisistä cavan rypäleistä. Vuosikertacavana se tuon tyyliä tarjoiluun! Raimat Albariño Saira Organicin Albarinõ-rypäleet tulevat, normaalista poiketen, Kataloniasta, Lleidan alueelta. Viini on luomu ja vegaani -sertifioitu ja siinä on raikkautta mausteisiin, vaaleisiin ruokiin. Villa Sparina Gavi tuotetaan vähemmän tunnetusta Cortese-rypäleestä. Tyylikäs ja herkän hienostunut viini maistuu kala-, äyriäis- ja kasvisruokien kumppanina.

Viinilasillinen:
Perelada Stars Cava Brut Reserva.
Espanja, Cava 2020. Macabeo, Xarel-lo, Parellada. Alko 8981. Hinta 11,99. Vegaani.
Sitruunankeltainen, tuoksu viheromenainen ja maku kuiva (7 g/l), hapokas (5,7 g/l), mineraalinen, pirteän hedelmäinen.

Raimat Albariño Saira Organic. Espanja, Katalonia 2021. Alko 912322. Hinta 11,99. Luomu, vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva (l1 g/l), keskihapokas (5 g/l), mineraalinen, pirteän hedelmäinen.

Villa Sparina Gavi. Italia, Piemonte 2021. Cortese. Alko 949643. Hinta 29,90.
Kirkkaankeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva(1 g/l), hapokas(5.7 g/l), mineraalinen, yrttinen, ryhdikäs, hienostunut.

               

Punaviineissä on vaihtoehtoja hyvinkin monelle ruokalajille, niin kala- kuin lihavaihtoehdoille. Terre del Barolo Biologico Barolo edustaa yhtä viinimaailman arvostetuimpia viinejä, Baroloja. Täyteläinen ja tasapainoisen aromikas Barolo maistuu vivahteikkaiden ja yrttisten ruokien laadukkaana viinikumppanina. Viini on Vuoden Viini 2023! Guigal Côtes du Rhône on arvostetun tuottajan klassinen Rhônen viini. Useilta Etelä-Rhônen viinitarhoilta tulevista ja alueen perinteisistä rypäleistä valmistetussa sekoiteviinissä on vivahteikkuutta voimakkaampienkin ruokien makuihin. Tommasi Amarone della Valpolicella Classico on klassikko ja käsite Veneton alueen punaviineissä. Amaronen tasapainoisuus, vahvuus sekä makukokonaisuus ovat must joulun ajan viininä.

Viinilasillinen:
Terre del Barolo Biologico Barolo.
Italia, Piemonte 2016. Nebbiolo. Alko 946637. Hinta 34,99. Luomu.
Punainen, tuoksu hapankirsikkainen, maku täyteläinen, viikunainen, yrttinen, tamminen, vivahteikas ja kehittynyt.

Guigal Côtes du Rhône. Ranska, Rhône 2009. Syrah, Grenache, Mourvedre. Alko nro 460267. Hinta 12,99.
Tummanpunainen, marjainen tuoksu ja täyteläinen, vivahteikas, mausteinen sekä kevyen tamminen maku.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Valpolicella 2019. Alko 446477. Hinta 45,48. Alkoholi 15%.
Syvänpunainen, tuoksu kypsän marjainen ja maku erittäin täyteläinen, viikunainen, tamminen ja pitkä. Sokeria 5 g/l.

               

Jälkiruokaviineissä on suuruutta ja vivahteikkuutta jotka kruunaavat ateriakokonaisuuden, joko sopivan jälkiruoan kanssa tai yksinään nautittuna. Calvet Réserve du Ciron Sauternes on jälkiruokaviinien aatelia sarjassaan. Viinimaailman keskipisteestä, Bordeauxista, tulevan Sauternesin kokonaisuus on täynnä hedelmäisyyttä, nautinnollista jalohomeisuutta, makeutta sekä raikkautta. Kaikkea mitä aterian päättävältä viiniltä voi vaatia. Graham’s L.B.V. Port on viini jonka pehmeä puraisu lämmittää ja pureutuu talven ytimeen. Tummanpunaisessa ryby portissa on nuoren viinin voimakkuutta ja täyteläistä hedelmäisyyttä. L..B.V. valmistuksessa viineihin haetaan vuosikertaportviinien täyteläisyyttä ja eleganssia. Portin ja suklaan liitto on nautinto vailla vertaa.

Viinilasillinen:
Calvet Réserve du Ciron Sauternes.
Ranska, Bordeaux 2019. Muscadelle, SB, Semillon. Alko 914184. Hinta 16,90.
Kullankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku makea (95 g/l), hapokas (6.9 g/l), mausteinen sekä aromikas.

Graham’s L.B.V. Port. Portugali, Douro 2018. TourigaN/Francesa,Tinta R/Barrocca,Tinto Cao. Alko 3295. Hinta 23,98.
Tummanpunainen, tuoksu tumman kirsikkainen, maku makea (110 g/l), mustikkahilloinen, mausteinen, lämmin.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti