Parsaa lounaalla

Parsa maistuu alkukesän kasvisherkkuna
Meille suomalaisille pian käynnistyvä kesä tarjoaa sesongin myötä ajankohtaiset ja hienon makuiset kasvistuotteet. Perinteisesti uuden sadon kotimaiset perunat ovat ykkösenä kesän herkkujen listalla. Vuosien varrella parsa on löytänyt paikkansa suomalaisten ruokalistalle varhaiseen kevääseen ja alkukesään painottuvana uuden sadon herkkuna. Ulkomaista parsaa on saatavissa kaupoista jo maaliskuusta lähtien, ja kotimaisen, viljellyn parsan lyhyt sesonki ajoittuu pääasiallisesti toukokuun puolesta välistä aina kesäkuun lopulle asti. Kotitarveviljelijä saa kuitenkin odottaa parsan leikkaamista penkistään pitkälle kesäkuuhun.

          
Kotimainen parsa on todellinen herkku makujen ja tuoreuden kautta. Taustalla on Pohjolan kesäajan pitkä valoisa-aika ja lämmön sekä kosteuden suhteellinen tasapaino, jotka takaavat parsan mehukkuuden ja hienostunen aromikkuuden.

          
Monikäyttöinen ja helppovalmisteinen parsa taipuu ruoanlaittajan toiveisiin suosiolla. Lounasaterialla parsan kumppaniksi lautaselle voi nostaa uppomunan ja ilmakuivattua kinkkua.

Keitetty parsa:
1 nippu tuoreita parsatankoja
vettä
suolaa
ilmakuivattua kinkkua
kananmunia
valkoviinietikkaa
oliiviöljyä

Huuhdo parsat, poista puumainen kantaosa ja kuori tyviosien kovat pinnat pois. Kiehauta vesi ja lisää suola. Parsa on parhaimmillaan al dente, sillä lähes kypsäksi keitettynä sen rakenne säilyy kiinteänä ja pureksittavana. Valuta parsatangot ja tarjoile uppomunan sekä ilmakuivatun kinkun kanssa. Annoksen päälle voi pirskotella hieman oliiviöljyä makua antamaan.

          
Parsan keittäminen onnistuu parhaiten sitomalla versot nipuksi ja laittamalla nippu pystyasennossa kiehuvaan veteen, näin versojen tyvet kypsyvät vedessä ja pehmeämmät kärjet höyryssä. Parsakattilan puuttuessa niput voidaan keittää kattilassa, jonka sisälle reunaa vasten laitetaan pari puukauhaa. Keittäminen onnistuu parhaiten 6–8 parsatangon nipuissa, jotka asetetaan nojalleen puisia apuvälineitä vasten. Tyviosat ovat vedessä ja ohuet latvaosat jäävät pinnan yläpuolelle. Viiden minuutin keittämisen jälkeen poistetaan apuvälineet ja jatketaan parsatankojen keittämistä kokonaan vedessä 2–3 minuuttia.

          
Uppomunat etikkavedessä. Riko kananmunat kahvikuppeihin. Kiehauta vesi, jossa on hieman etikkaa. Pyöräytä kauhalla vesi pyörteeksi. Kaada kananmunat varovasti kauhalla liikkeessä olevaan veteen. Keitä 2-3 minuuttia, näin kananmunat jäävät sisältä valuviksi. Nosta kananmunat kattilasta reikäkauhalla, ja mausta suolalla.

Parsalounaalla maistuvat Vinho Verde ja Lugana
Portugalilainen Azahar Vinho Verde ja italialainen Tommasi Lugana le Fotnaci sopivat aromiensa, herkkyytensä ja mineraalisuutensa puolesta hyvin parsalounaan viineiksi. Azahar Vinho Verde on kahden laadukkaan rypäleen Loureiron ja Arinton sekoitus. Viini on voittanut omassa sarjassaan kultaa Vuoden 2024 Viinit -kilpailussa. Le Fornaci Lugana on sekoitus kahdelta erilaiselta viinitarhalta tulevista Turbiana-rypäleistä. Viinitarhojen maaperät eroavat voimakkaasti toistaan, toisen maaperän ollessa kalkkista sekä savista, toisen ollessa hiekkaisempaa sekä lietteisempää. Savi antaa viinille voimaa sekä rakennetta, hiekan välittäessä aromikkuutta sekä eleganssia. Viini on saanut käydä hitaasti kontrolloidussa viileässä lämpötilassa ja kypsyä sakan päällä.

          

Viinilasillinen:
Azahar Vinho Verde.
Portugali 2022. Loureiro, Arinto. Alko 911251. Hinta 12,98. Vuoden viini sarjassaan.
Vaaleanvihreä, tuoksu kukkainen, maku kuiva (2 g/l), hapokas (5.9 g/l), mineraalinen, herkkä, sitruksinen ja pirteä.

Tommasi Lugana Le Fornaci. Italia, Veneto 2023. Turbiano (Verdiccio). Alko 939714. Hinta 18,48.
Kirkkaan keltainen, tuoksu hedelmäinen, greippinen, maku kuiva (4 g/l), keskihapokas (6.3), intensiivinen ja aromikas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

www,viinimies.com 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti