Lipstikkakeiton ja valkoviinin vivahteikkuus viehättävät

Aromikas ja kesäinen lipstikkakeitto tarjoaa vastustamattoman makunautinnon. Lipstikan vahva mausteisuus antaa keitolle täyteläisen maun. Kevyen yrttinen ruoka maistuu myös lämpimänä kesäpäivänä. Lipstikka eli rohtoliperi on ikivanha, Iranin alueelta kotoisin oleva mausteyrtti. Liperin tunnistaa sille ominaisista lehtisellerin, purjon tai lihaliemen aromeista. Erityisen hyvin lipstikka sopii keittojen ja liemien maustamiseen. Lipstikalla sanotaan olevan parantavia ominaisuuksia: se lieventää astman oireita, parantaa ruokahalua ja poistaa kehosta nestettä. Aikoinaan lipstikkaa käytettiin lemmenyrttinä. Tämä näkyy nimissä joita se on eri kielissä saanut. Englanniksi lipstikka on ”lovage” ja saksaksi ”liebesstückel”.

          

Lipstikkakeitto:
1 dl silputtua lipstikkaa
6 nuorta sipulia
2 valkosipulin kynttä
4 perunaa
2 kanaliemikuutiota
1 l vettä
2 dl kermaa
ruohosipulisilppua
voita

Silppua valkosipulinkynnet sekä sipuli ja hauduta ne voissa kattilassa pehmeiksi. Lisää kuutioidut perunat ja silputtu lipstikka. Anna muhia kattilassa hetken aikaa. Lisää vesi sekä kanaliemikuutiot ja anna keiton kiehua hiljalleen reipas puoli tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma ja kuumenna. Lisää valmiiseen keittoon lopuksi ruohosipulisilppua.

          

Aromit yhdistävät ruoan ja viinin
Lipstikkakeitossa korostuu yrttisyys sekä pyöreän täyteläinen maku. Mausteiselle ruoalle haetaan viinikumppania vivahteikkaasta ja hieman makeasta valkoviinistä. Lämmin keitto sekä noin 10 asteiseksi viilennetty viini muodostavat maistuvan ja virkistävän kesäpäivän aterian. Viognieristä tuotettujen viinien aromaattisuus, miellyttävä hapokkuus ja suunmyötäinen, lämminhenkinen maku toimivat hyvin lipstikkakeiton kanssa. Täyteläisistä viineistä löytyy tarvittavaa raikkautta joka on paikallaan, kun viiniä nautitaan aromikkaan keiton kanssa.

Viinilasillinen:
Creation Viognier. Etelä-Afrikka. South Coast 2020. Alko 940137. Hinta 20,98.
Keltainen, tuoksu keltaluumuinen, eksoottisen hedelmäinen, maku kuiva (2 g/l), hapokas (5.6 g/l), kukkainen, yrttinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti