Lihakukko on metsämiehen tuhti retkieväs

Luonnossa retkeilevät tietävät, että hyvät eväät ovat tärkeä osa onnistunutta vaellusta, ja kuinka hyvältä retkieväät maistuvatkaan taukopaikalla. Nyt lihakukko on esillä tutumman kalakukon sijaan.

          

Eräretkellä korostuu eväiden tarkoituksenmukaisuus. Metsämies pakkaa reppunsa huolella. Tilaa jätetään saaliille, mukaan kelpaa vain välttämätön. Eväiden laadusta ei kuitenkaan tingitä ja niiden määrää mietitään tarkoin. Lihakukko on ruokaisa ja kätevän muotoinen retkieväs. Se mahtuu pieneen tilaan ja kulkee mukavasti mukana. Metsäolosuhteissa siitä on helppo leikata syötävää.

LIHAKUKKO:
n. 500 g luutonta naudan lihaa
n. 500 g luutonta porsaan kassler-lihaa
suolaa

KUORITAIKINA:
5 dl vettä
7 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
40 g voita

Lihakukossa suurin työ on kuoritaikinan tekeminen. Tee kuoritaikina sekoittamalla suola ja jauhot veteen ja lisää sulatettu rasva loppuvaiheessa. Valmista taikinasta paistoastian muotoinen, hieman sitä suurempi noin parin sentin paksuinen levy. Voitele uunivuoka ja nosta taikinalevy siihen niin, että se ulottuu hieman astian reunojen yli. Painele kuoritaikina paistoastian pohjaan sekä reunoihin tiiviisti kiinni.

Kukon sisukseen käytetään puoliksi naudan ja puoliksi porsaan luutonta lihaa. Porsaan rasvainen kylkiliha korvataan hieman kevyemmällä kassler-lihalla, josta kukko kuitenkin saa tarvittavan rasvan. Toimiva ratkaisu on myös käyttää kukkoon karjalanpaistilihoja. Lado vuokaan lihaa kerroksittain ja ripottele suolaa kerroksien väliin. Käännä kuoren reunat kanneksi ja tasoita pinta vedellä kostutetuin sormin. Laita kukko uuniin ja anna sen paistua 225-asteisessa uunissa tunti ilman kantta. Sen jälkeen laita kansi tai foliota vuoan päälle ja kypsennä kukkoa neljä tuntia 140 asteessa.

          

Malbec maistuu metsässä ja mökissä
Mausteinen ja muheva malbec on juuri oikea punaviini metsämiehen reppuun. Mökillä lasillinen täyteläistä sekä marjaisaa viiniä maistuu lihakukon kanssa, ja palkitsee päivän uurastuksesta. Malbecissa on savuisuutta ja pehmeää purevuutta, jotka käyvät hyvin yhteen lihakukon paahteisen ruiskuoren kanssa. Retkievään mehevyyden salaisuus on hidas kypsyminen uunissa ja malbec-viinin pyöreiden tanniinien kanssa makukokonaisuus on täyteläinen elämys.

Viinilasillinen:
Gracia de Chile. Chile, Valle del Bio Bio 2019. Malbec. Alko 472367. Hinta 13,49.
Tummanpunainen, tuoksu karhunvatukkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, mausteinen ja mehevän hilloinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti