Kuusenkerkästä on moneen makuun

Kesän alussa kasvien versot ovat täynnä kivennäisaineita, vitamiineja ja aromeja. Luonnosta on mahdollista kerätä aromaattisia, elinvoimaa antavia puhtaita raaka-aineita. Kuusenkerkät eli kuusen nuoret kasvusilmut ovat yksi metsän kiehtovista ravintoaineista. Niissä maistuvat luonnon jäljittelemättömät aromit.

          
Vaaleanvihreät, pienet ja pehmeät kuusenkerkät ovat luonnon hienoja raaka-aineita.

Kuusen nuoret vuosikasvaimet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, ja niiden käyttö estää flunssaa ja poistaa kevätväsymystä. Ravinnoksi ja rohdoksi käytettäviä kuusenkerkkiä on hyvä kerätä vain puhtailta alueilta. Silmut ovat parhaimmillaan pieninä ja vaaleina. Puiden vuosikasvun kannalta kerääminen on parasta tehdä tiheästä taimikosta tai vanhempien puiden alaoksilta. Kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

           
Kuusenkerkkäjuoma:
2 l vettä
1 l kuusenkerkkiä
0,250 kg sokeria
13 g sitruunahappoa
Laita kuusenkerkät astiaan ja kaada päälle kiehuva vesi. Lisää sitruunahappo ja anna seoksen uuttua ja jäähtyä yön yli. Siivilöi juoma ja lisää siihen sokeri sekä kiehauta se. Jäähtymisen jälkeen pullota juoma ja siirrä se kylmään. Kuusenkerkkäjuoma säilyy jääkaapissa kahden viikon ajan. Kuusenkerkkiä voi myös pakastaa, jolloin terveellistä juomaa pääsee nauttimaan myös talviaikana.

          
Tuoreiden kuusenkerkkien aromit tiivistyvät auringon valossa.

Kuusenkerkkäsiirappi:
kuusenkerkkiä
sokeria
Täytä lasipurkki kerroksittain sokerilla ja huuhdotuilla kuusenkerkillä. Laita molempia saman verran. Peitä purkki lautasella ja aseta ikkunalaudalle auringon valoon. Kääntele purkkia päivittäin ja anna sen oleutua parisen viikkoa, kunnes kerkät ovat muuttuneen ruskehtaviksi. Kaada kerkkäseos teräskattilaan, kiehauta ja siivilöi liemi talteen. Keitä puhdasta lientä vielä noin puoli tuntia, kunnes siitä tulee siirappimaista ja ruskeaa. Kaada siirappi pieniin pulloihin/purkkeihin ja kierrä kannet kiinni siirapin ollessa vielä kuumana.

          
Kuusen miellyttävän pihkainen maku tulee hennosti esille kerkistä tehdyssä siirapissa ja hyytelössä. Ne maistuvat jäätelön, juuston ja salaattien kanssa.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Kuusenkerkkäjäätelö: Elina Mäkinen
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti