Viinejä on moneen lähtöön – maku on maistajan suussa

Luonnonmukaiset, vivahteikkaat sekä vähäalkoholiset viinit ja niiden alkuperäiset rypäleet kiinnostavat tämän ajan viinien käyttäjiä. Viini-ihmisiä hemmotellaan, vaihtoehtoja löytyy jokaisen makuun. On kuohuvaa, valkkaria, roseeta, punaisia, makeaa sekä väkevöityjä viinejä. Ykkös-juttuna ovat hedelmäiset, aromaattiset sekä kevyen alkoholiset viinit, joka sopivat seurusteluun, sekä mausteisten ruokien kumppaneiksi. Meillä Suomessa yksi tämän vuoden suurista muutoksista viinirintamalla on kesäkuun alussa voimaan tullut lakimuutos. Se sallii vahvempien, enintään 8-prosenttisten oluiden, siidereiden ja viinien myynnin ruokakaupoissa. Niin tai näin, viinin valita on jokaisen omakohtainen ratkaisu.

          

Niin on jos siltä maistuu
Maku muodostuu viinin hapokkuuden, hedelmäisyyden ja sokerin yhdistelmästä. Maku kertoo viinin aromikkuudesta, täyteläisyydestä sekä alkoholin määrästä. Maistamisessa yli puolet on haistamista, kun viinin aromiyhdisteet vapautuvat suussa ja kulkeutuvat nielun kautta nenään hajuepiteelille välittäen hajuaistimuksen. Varsinaisessa maistamisessa viinin makuaineet liukenevat sylkeen ja vaikuttavat kielen sekä suun makureseptoreihin, välittäen aistimuksen aivoihin. Myös tuntoaistilla on osuutta viinin arvioinnissa. Se kertoo viinin rakenteesta, miltä viini tuntuu suussa, auttaa tunnistamaan viinin hapot ja kuohuviineissä kuplat. Tuntoaisti on pitkäkestoinen, joten parhaimmillaan se auttaa viinin alkoholin, tanniinien ja maun pituuden arvioinnissa.7

Kasiprosenttiset vertailussa
Mietojen, matala-alkoholisten viinien valmistus on oma, haastava prosessinsa. Toki vastaavia matala-alkoholisia viinejä on jo entuudestaan olemassa, mm. italialaiset Lambrusco ja Moscato d’Asti tai osa saksalaisista Riesling-viineistä. Suomessa myyntiin tulevissa alle 8-prosenttisissa viineissä valmistus tapahtuu pääosin poistamalla alkoholia normaalisti valmistetuista viineistä eli dealkoholisoimalla. Tämä onnistuu käänteisen osmoosin kautta, spinning cone -menetelmällä tai keskeyttämällä viinin käyminen valmistusprosessin edetessä, kun haluttu alkoholipitoisuus on saavutettu. Tämän päivän viiniosaaminen tuottaa laadukkaita matala-alkoholisia viinejä, joiden tyyli ja makuprofiili sekä laatu ovat lähellä perinteisten viinien vastaavia ominaisuuksia, näin erityisesti valkoviinien, roseiden sekä kuohuviinien kohdalla. Kuohuviinit sekä valkoviinit toimivat parhaiden jääkaappikylminä ja punaviinit on hyvä tarjota hieman viilennettyinä.

          
Viinien makujen ja olemusten vertaaminen onnistuu kätevästi kahden viinilasin avulla. Toinen lasillinen toisessa kädessä ja toinen toisessa tarjoaa mahdollisuuden niiden samanaikaiseen vertaamisen värin, tuoksujen ja makujen suhteen. Ruppertsbergerin saksalaisissa Rieslingeissä perinteisen, voimakkaamman viinin ja matala-alhaisemman viinin vertailu onnistuu hyvin niin laatikkoviineissä kuin pullotteissa. Vähäalkoholinen 8 % viini tehdään niin, että sen käyminen pysäytetään ennen kuin haluttu alkoholipitoisuus savutetaan, tällöin viiniin jää luonnollisesti jäännössokeria runsaammin, tätä kuitenkin tasapainottaa Rieslingille tyypillinen korkea hapokkuus. Suositellaan nautittavaksi jääkaappikylmänä.

Viinilasillinen:
Ruppertsberger Imperial Riesling Organic. Saksa,Pfalz 2022. Alko 933508. Hinta 28,98/2L. Luomu.Vegaani. 12 %.
Vaaleankeltainen, tuoksu viheromenainen, maku kuiva (6 g/l), hapokas (6.5 g/l), raparperinen ja pirteän hedelmäinen.
Ruppertsberger Imperial Riesling. Saksa. 2L/ 8 %.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku puolimakea (37 g/l), hapokas, sitruksinen ja mineraalinen.

          
Saksalaisten valkoviinien hedelmäisyys, makea vivahteikkuus sekä tuntuva hapokkuus toimivat hyvin seurusteluviineinä ja mausteisten, erityisesti kaukoidän ruokien tasapainoisina viinikumppaneina.

Viinilasillinen:
d:vine Silvaner Rivaner. Saksa, Nahe 2020. Alko 516084. Hinta 5,69/0,375L. Alkoholi 8 %.
Vaaleankeltainen, tuoksu päärynäinen, maku puolimakea (35 g/l), hapokas (5.8 g/l), lempeän makeahko.
Moselland Riesling Kabinett. Saksa, Mosel 2022. Alko 7655. Hinta 9,98. Alkoholi 8 %.
Vaaleankeltainen, tuoksu raparperinen, maku puolimakea (35 g/l), hapokas (7,8 g/l), hennon yrrttinen.
Moselland Ars Vitis Riesling. Saksa, Mosel 2022. Alko 505537. Hinta 10,78. Alkoholi 8 %.
Vaaleankeltainen, tuoksu viheromenainen, maku puolimakea (40 g/l), hapokas (7 g/l), hennon kukkainen, pirteä.

          
Italian viinit ovat suomalaisten suosikkeja. Viime vuonna Alkon myyntilastojen mukaan ne olivat kaikissa viinilajeissa kolmen parhaan joukossa. Viva Valentinan uudet vähäalkoholiset viinit mahtuvat vähittäiskauppojen valikoimiin. Normaaleja viinejä alhaisempi alkoholitaso 8 % on toteutettu käänteisosmoosi-menetelmällä. Kasiprosenttisten viinien aromeihin ja makuihin on pyritty säilyttämään perinteisten, voimakkaampien viinien vastaavat piirteet.

Viinilasillinen:
Viva Valentina Bianco. Italia. Pinot Grigio. 1,5 L & 0.75 L. 8 %.
Vaale
Viva Valentina Rosso.
Italia, Sangiovese. 0,75L. 8 %.
Vaaleanpunainen, puolikuiva, keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpalohilloinen, mustikkainen ja mausteinen.

          
Hyvin viilennetyt aromikkaat kuohuviinit, kuten italialinen Asti Gancia ja eteläafrikkalainen KWV Rosé tarjoavat jo nyt raikkaita, hedelmäisiä makuelämyksiä niin juhlajuomina kuin jälkiruokien juomapareina. Suosittuina kuohuviineinä ne löytänevät tiensä vähittäiskauppojen hyllyihin kuluttajien saataville.

Viinilasillinen:
Gancia Asti Dolce. Italia, Asti. Moscato Bianco di Canelli. Alko 8901. Hinta 13,78. Alkoholia 7,5 %.
Vaaleankeltainen, tuoksu rusinainen, maku makea (85 g/l), keskihapokas (5.7 g/l), sitruksinen, kukkainen sekä raikas.
KWV Cuvée Rosé Sparkling. Etelä-Afrikka. Muscat d’Alexandrie, Chenin Blanc. Alko 633667. Hinta 10,59.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa, maku makea (75 g/l), hapokas (6.2 g/l), hennon kukkainen. Alkoholia 7 %.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti