Paella on kesäkeittiön suosikki ja kaikkien kaveri

Kesällä ruoanlaitto saa uusia ulottuvuuksia, kun ruoka tehdään ulkona. Kesäkeittiö ympärillä pyöriminen sekä osallistuminen ruoan valmistamiseen ja pöydän kattamiseen ovat osa ruokailun sosiaalisuutta. Helppotekoinen, värikäs ja maukas paella on täsmävalinta kesän ruokasuosikiksi. Ruokajuomaksikin on helppo poimia raikas, hedelmäinen, mineraalinen ja hennon paahteinen viini.

          
Hyvä paella on paahteista sekä kosteaa ja tarjoillaan suoraan pannusta.

          
Paella on perinteinen Espanjan Valenciasta tuleva riisiruoka, joka on saanut nimensä matalasta ja pyöreästä paistopannusta, paellasta.

        v
Suomalainen versio ruoasta valmistuu mieleisistä raaka-aineista kotoisasti vaikka muurinpohjapannulla. Paellan makujen salaisuus on avotulella valmistaminen, jolloin erilaiset aromit yhdistyvät pannulla mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Paella sopii kesämökille kesäiltaan tai puutarhajuhlaan helppouden, makujen sekä sosiaalisen luonteen takia!

Paella, 6‒8 annosta:
250 g meren eläviä, kuten katkarapuja, kampasimpukoita ja tiikeriravun pyrstöjä
8 dl kanalientä
3 maustamatonta broilerin filettä suikaleina
1 sipuli hienonnettuna
punainen paprika suikaloituna on
3 tomaattia paloiteltuna
3,0 dl risottoriisiä
2 dl keitettyjä papuja paloina tai ohutta vihreätä parsaa paloina
2 dl valkoviiniä
oliiviöljyä
valkosipulirouhetta
kurkumaa tai sahramia
1 lime lohkoina
suolaa, cayennepippuria

Valmista kanaliemi. Ota erilleen 2 dl kanalientä ja keitä risottoriisi lopussa liemessä. Suikaloi ja paloittele raaka-aineet. Paella kypsyy nopeasti, joten nosta kaikki raaka-aineet paistopisteen lähelle. Kuullota sipuli ja valkosipulirouhe öljyssä muurinpohjapannulla. Lisää ja kypsennä broileri- ja paprikasuikaleet. Kaada joukkoon tomaatin palat, kurkuma ja valkoviiniä. Sekoita usein ja lisää tarvittaessa kanaliemeä tai valkoviiniä. Näin paella pysyy riittävän kosteana. Lisää sekaan kypsä riisi ja anna niiden saada pannulla väriä. Lisää lopuksi pavut/parsa ja meren elävät. Anna makujen tasoittua hetken, mausta suolalla ja pippurilla. Laita koristeeksi limen lohkoja ja tarjoile paella suoraan pannulta.

          
Suikaloi kaikki raaka-aineet ja nosta lähelle paistopistettä, jolloin paellan valmistaminen on vaivatonta.

       
Kanaliemi ja valkoviini pitävät paellan sopivan kosteana.

Paellan kanssa maistuvat espanjalaiset viinit
Vivahteikkuus yhdistää paellaa ja sen viinikumppaneita. Viinien hedelmäisyys ja paistoksen kypsät aromit rakentavat tasapainoisen kokonaisuuden. Raikas, hedelmäinen cava antaa tyylikkään lisäsävyn ateriaan, ja kuohuviinin paahteinen jälkimaku sopii paellan vastaaviin aromeihin. Luomuviinit ovat tämän ajan viinisuosikkeja, joten Pares Baltan luonnonmukaisesti tuotetut biodynaamiset kuohuviinit käyvät hyvin paellan viinikumppaneiksi. Cavojen hedelmäisyys ja raikkaus täydentävät hyvin paistoksen meren elävien sekä mausteiden kokonaisuutta. Amontillado sherry on hapettuessaan saanut väriinsä ruskehtavan sävyn ja makuunsa voimaa. Puolimakean Cuestan pähkinäinen paahteisuus on itseoikeutettu valinta paellan juomaksi.Viinilasillinen:
Parés Baltà 'b' Cava Brut. Espanja, Penedes, Vilafranca. Parellada, Macabeo, Xarel-lo. Alko 523737. Hinta 13,99.L,V.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku erittäin kuiva (4 g/l), hapokas (5,2 g/l), yrttinen, mineraalinen, kepeä.

Parés Baltà Pink Cava Brut. Espanja, Penedes, Vilafranca. Alko 945907. Hinta 16,99. Luomu, Vegaani.
Vaaleanpunainen, tuoksu vadelmainen ja maku kuiva (8 g/l), matalahappoinen (4,6 g/l), marjainen, paahteinen ja pirteä.

Cuesta Medium Dry Sherry. Amontillado. Espanja, Jerez. Palomino, Pedro Ximénez. Alko 307184. Hinta 11,53.
Meripihkanruskea, tuoksu taatelinen, maku puolikuiva (35g/l), matalahappoinen (4.5 g/l), pähkinäinen ja mineraalinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti