Rosvopaisti ja muuripadan uusi elämä

Ruoan valmistus maakuopassa on ikivanha tapa, jossa rosvopaisti johdattaa ruoan kypsentämisen ja makujen alkulähteille. Parhaimmillaan se tarjoaa tekemistä ja maisteltavaa isolle porukalle mökki- tai omakotiympäristössä. Tämän ajan ”lampaansyöjille” perinteinen hiekkaan kaivettu kypsennysmonttu on vaihtunut kivillä vuoratuksi kuopaksi. Innovatiivinen ja kompakti ratkaisu on hauduttaa ruoka muuripadassa.

          
Muuripata uusiokäytössä on oivallinen tapa valmistaa rosvopaistia vaikka kotipihassa.

          

Rosvopaisti unohtaa kiireen ja korostaa makuja
Ruoan valmistus maakuopassa hauduttamalla onnistuu ensikertalaisellekin, sillä valmistus on yksinkertaista, ja ruoka kypsyy ajan kanssa vaivattomasti. Rosvopaistiin käy niin lampaanpaisti, naudan entrecôte kuin porsaan kassler, ja kokonainen broileri kypsyy hautuessaan suussa sulavan mureaksi. Lihat maustetaan marinoitumaan yön yli, aamulla ne kääritään pakettiin ja laitetaan lopuksi hautumaan esilämmitettyyn kuoppaan muutamaksi tunniksi. Muuripadasta nostettu rosvopaisti paljastaa salansa ja tuoksunsa kun lihapaketit avataan. Kesäinen luonto antaa kattaukselle ja ruoalle uusia ulottuvuuksia sekä makuelämyksiä.

          
Perinteinen rosvopaisti:
1 lampaanpaisti 1,5‒2 kg
maustamiseen:
2 rkl karkeata suolaa
2 tl mustapippuria kokonaisina
1 tl viherpippuria kokonaisina
5 kpl valkosipulinkynsiä
tuoretta rosmariinia, salviaa, timjamia
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
voipaperia ja foliota
katiskaverkkoa

Murskaa suola ja kokonaiset pippurit huhmareessa.. Tee lampaanpaistiin veitsellä syviä koloja. Työnnä koloihin ensin mausteseosta ja sitten valkosipulinkynsi. Hiero paistin pintaan hunaja-öljyseos sekä silputut yrtit ja loput mausteet. Laita paistos muovipussin, jossa sitä on helppo käännellä, ja anna lihan marinoitua kylmässä yön yli.

Rosvopaisti kypsyy muuripadassa
Muuripata saa uuden käyttötarkoituksen kun siinä kypsennetään perinteinen rosvopaisti. Pata nostetaan nuotiopaikalle, täytetään hiekalla ja nuotiota pidetään padan alla parin tunnin ajan. Sitten padasta lapioidaan osa hiekasta syrjään, paistikäärö nostetaan hiekkapedille ja hiekka lapioidaan takaisin paistin päälle. Rosvopaisti saa kypsyä hiekkaan hautautuneena noin kolme tuntia. Lämmön varmistamiseksi padan alla ja päällä poltetaan kokoajan pientä nuotiota. Muuripadassa hiekka kuumenee ja sen lämpöjohtavuus muuttuu, joten suositeltavaa on vaihtaa hiekka muutaman kypsennyskerran jälkeen.

           
Lihapaketti hautuu piilossa hiekassa ja loppuvaiheessa voi lämpömittarin kaivaa varovasti esille ja varmistaa ruoan lämpötilan. Tulikuuman paistoksen ympärillä oleva katiskaverkko helpottaa pois nostamista ja siirtelyä.

         
Eri rypäleistä tehdyt punaviinit ja niiden vivahteikkuus sopivat erilaisten rosvopaistien maakuihin. Cabernet Sauvignon maistuu lampaan lihan kanssa. Touriga National maistuu salvialla maustetut porsaan kasslerin kumppanina ja Pinot Noir on omimmillaan sitruunalla maustetun broilerin kanssa.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www. viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti