Grilliribsit ovat grillikesän keskiössä

Kesäkeittiöt avautuvat heti kesäkuun alussa ja grillikansa siirtyy ulkoruokintaan sopivat grilliviinit mukanaan. Yksi kesäkauden kokonaisvaltaisista nautinnoista on ulkona syöminen ja nimenoman ruoan tekeminen sekä nauttiminen mukavalla porukalla piha- tai mökkiympäristössä. Ribsit ovat todellista kaiken kansangrilliruokaa. Pienikokoisina ja esikeitettyinä niiden valmistaminen on nopeaa ja kätevää. Hintakin on kohdallaan ja viineinä maistuvat pehmeän hedelmäiset punaviinit, joiden mausteisuus ja marjaisuus sopivathyvin grilliruoan paahteisiin aromeihin.

          
Suomalainen järvimaisema, hiilloksen hehku ja lasillinen punaviiniä ovat oleellinen osa kesämökin grilliateriaa.

           
Meheviä ja maukkaita porsaan grilliribsejä. Porsaan kyljyslihat esivalmistetaan keittämällä vedessä juuresten ja mausteiden kanssa.

Esikypsennys varmistaa lihan pehmeyden ja kypsyyden
Kyljysrivien onnistunut grillaaminen on oikea taidon näyte, niin että lopputulos on halutun kypsä, eikä ole sitkeä, eikä karrelle palanut. Varmin ja helpoin tapa on käyttää grillaamiseen esikypsennettyä kyljyslihaa. Lihan kypsennys keittämällä perinteisesti vedessä miedolla lämmöllä on toimiva vaihtoehto. Hienostuneempi vaihtoehto on kypsentää lihat sous vide -menetelmällä tyhjiöpakattuna vesihauteessa. Esimerkiksi harvemmin saatavissa olevat naudanribsit ovat valmiiksi esikypsennettyjä sous vide -menetelmällä lihaliemijauheella maustetussa vedessä. Niin tai näin tehtynä välitulos on pienen vaivan väärti. Sillä lopputulos, ribsien grillaaminen, on vain savuisten makujen sekä värin ottamista grillilihaan. Onnistuminen on takuuvarmaa, maku nautinnollisen pehmeää, jolloin itse kukin pääsee loistamaan grillimestarina.

           

Grillikylki, 3─4 annosta:
noin kilo porsaanribsejä
2 pientä sipulia
1 palsternakka
10-15 kpl kokonaisia viher- ja mustapippureita
2 laakerinlehteä
0,4 dl karkeaa merisuolaa
vettä
Hiero suola kylkilihojen pintaan, leikkaa isoiksi paloiksi ja nosta kattilaan. Täytä kattila vedellä kunnes lihat peittyvät. Lisää pilkotut juurekset ja mausteet. Kypsennä liedellä miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Anna lihojen jäähtyä keitinliemessä ja valmista välillä barbeque-kastike. Voitele lihat kastikkeella ja laita maustumaan kylmään tunniksi. Grillaa niihin kaunis pinta ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoile grillattujen kasvisten, viher- tai perunasalaatin sekä vaalean leivän kanssa.

           

barbeque-kastike:
4 rkl hunajaa
4 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
hieman paprikajauhetta
tuoretta minttua
Notkista hunajaa hieman kattilassa ja sekoita siihen tomaattisose, soijakastike sekä hienoksi leikatut valkosipulinkynnet. Mausta seos, keitä kasaan ja anna makujen vetäytyä hetken aikaa.

           
Grilliviineissä on tummaa väriä, mausteisuutta sekä pehmeyttä. Vivahteikkaat ja pehmeän marjaisat punaviinit sopivat kypsien ja paahteisten grilliruokien viinikumppaneiksi.

Viinilasillinen:
Pares Balta Radix (Rosé): Espanja, Penedes, Vilafranca 2022 . Limited production. Sales on Winery. Biodynamic.
A new concept in rosé wine, made exclusively from Syrah, for those who do not conform with the classical. Limited.

De Cambis Caudomato.
France, Saint-Chinian, Lanquedoc 2021. Carignan, Grenache, Syrah. Terroir de schistes.
Beau rouge intense, expressif et complexe, puis s’ouvre sur du fruité (figue), déroulement croquant et tanins gourmands.

Maisemakuva: Eeva Remes
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti