Porsaan grillinuijat

Yksinkertainen on kaunista ja usein myös maukasta. Kotipellon kasvikset, lähikauppiaan tekemät lihaherkut ja mausteinen punaviini rakentavat maistuvan menuun. Kokonaisuus palkitsee ulkotöissä uurastajat mökillä ja pihamaalla. Perinteisesti kyljysrivi maustetaan ja valmistetaan grillissä kokonaisena lähes saman tien. Erilaisen, helposti syötävän ja näyttävänkin grilliherkun saa kun kyljysrivistä tekee varrellisia lihanuijia.

          
Kyljysrivistä leikattu lihanuija on helppo tehdä ja näppärä syödä.

          

Lähikaupan lihatiski on varma valtti, josta ruoanlaittajalle on tarjolla monipuolisia ja helppotöisiä grillattavia. Lihanuijat ovat variaatio porsaan kyljysrivistä. Tuore kyljysrivi leikataan erillisiksi lihaisiksi viipaleiksi. Yksittäisestä kylkiluusta leikataan luuta pitkin lihaa irti hieman yli puolen välin. Irrotettu liha taitetaan luun pään yli ja kiinnitetään cocktailtikulla kiinni. Sen jälkeen lihanuijat keitetään mausteliemessä, cocktailtikut irrotetaan ja nuijat maustetaan bbq-kastikkeella sekä grillataan.

Barbeque-kastike:
4 rkl hunajaa
4 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
hieman paprikajauhetta
tuoretta minttua

Notkista hunajaa hieman kattilassa ja sekoita siihen tomaattisose, soijakastike sekä hienoksi leikatut valkosipulinkynnet. Mausta seos.

                    

Chilen kansallisylpeys Carmenére-rypäle on todellinen vaihtoehto grilliviinin valmistukseen. Rypäleestä tuotetaan tummia, hyvin aromaattisia ja marjaisia viinejä. Viinien mausteisuus ja voima käyvät hyvin yhteen grilliruokien vastaaviin makuihin. Mayu Gran Reserva Carmenére on poikkeuksellisen hieno carmenére-viini. Punaviini tehdään yhdellä Chilen pohjoisimmilla viinialueilla, ja rypäleet tulevat noin 600 metrin korkeudelta. Ne antavat viinille hyvän rakenteen ja vivahteikkuuden. Normaalia myöhempään korjatut rypäleet antavat viinille myös erityisen pehmeyden ja aromikkuuden.

Viinilasillinen:
Mayu Gran Reserva Carmenere.
Chile Elqui Valley 2020. Alko 401557. Hinta 14,98. Eettinen.
Tummanpunainen, hyvin marjaisa ja aromaattinen viini, jonka maku on voimakas, tamminen ja mausteinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti