Kuhan on kotimaista ja kuhhoo

Suomalaiset arvostavat kotimaista kalaa, vaikkakin vain kolmannes suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista. Kotimaisista luonnonkaloista eniten syödään ahventa ja seuraavina ovat hauki, silakka, muikku, kuha ja siika. Sisävesien kotitarvekalastajille kuha on suosikkilaji, sen saatavuus on hyvä, siinä on hento maku ja vähäruotoisena se on helppo valmistaa ruoaksi. Perinteisesti kuha päätyy kotikokin pannulle tai kattilaan. Vaan kuha ”taipuu” moneen muuhunkin esillepanoon ja makuun, joissa kuhan hento vivahteikkuus pääsee hyvin esille, vaikkapa piiloon suolakuoren alle!

          
Tästä se lähtee, kuten Raimo Vinnin pitkäsiimasta nostaman kuhan, tai aamuisen uistellun kuhan myötä. Suomen 168000 järvessä elää noin 70 erilaista makean veden kalaa, joista kuha on halutuin, sen vähäruotoisuuden, helpon valmistuksen ja herkullisuuden kautta.

          
Hyvä ateria yllättää esillepanollaan, tarjoaa makuelämyksiä ja on helppo valmistaa. Mielenkiinto nousee, kun eteen nostetaan suolaan verhoutunut ruoka. Suolakuori kätkee alleen uunissa kypsyneen ruoan, makuhermotkin heräävät, kun kuoren alta paljastuu herkullinen kalayllätys kuhasta.

Suola maustaa ja peittää sisälleen nautinnon
Kesällä saaliiksi saadut kuhat tai isot ahvenet voidaan nauttia hieman eri tavalla valmistettuina. Isommasta kalasta saadaan kaikille yhteinen ateria, ja pienemmistä kaloista jokaiselle ruokailijalle oma annoksensa. Suolakuoren alla kalat kypsyvät tasaisesti, ja ne säilyvät mehukkaina. Kuoren suola maustaa kalan juuri sopivasti säilyttäen sen hienostuneen maun.

Kuhaa suolakuoressa (4:lle hengelle):
1 kokonainen, 800 ‒ 1000 g:n tuore kuha
1 kg karkeaa merisuolaa
3 kananmunanvalkuaista
jauhettua/rouhittua valkopippuria
tuoretta tilliä
1 sitruuna

kasvislisäke:
erivärisiä paprikoita
nippu kevätsipulia
pätkä purjosipulia
öljyä

          

Suomusta kuha, poista sisälmykset ja kidukset. Mausta kala pippurilla ja laita vatsaan tilliä. Vispaa munanvalkuaisia kevyesti ja sekoita merisuolan kanssa. Leikkaa sitruuna ohuiksi renkaiksi. Levitä uunivuoan pohjalle suolapuuroa ja laita päälle muutama sitruunarengas. Nosta kuha sitruunaviipaleiden päälle ja asettele vielä sitruunarenkaita päällimmäiseksi. Peitä paistos suolaseoksella tiiviisti. Paista 220-asteissa uunissa noin 40 minuuttia. Leikkaa suolakuori auki alareunasta ja taita kansi syrjään. Tarjoa kuhan kanssa pannulla haudutettuja, suikaloituja vihanneksia.

          

Kuhalle valitaan pehmeän hapokas, kevyehkö valkoviini
Kuhan oma maku on mieto ja hienostunut, siksi kalan kanssa tarjottava viini valitaan ruoan valmistustavan ja pöydän muiden tarjottavien perusteella. Suolakuoressa valmistettu kuha saa eniten makua käytetyistä mausteista ja yrteistä, siksi aromikas ja keskihapokas viognier tai chardonnay -valkoviini sopivat hyvin kalaruoan makuihin.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti