Savuahven kevään kalaisana ykkösherkkuna

Kalaruoat ovat suomalaisten suosikkeja niin arkena kuin juhlassa. Kala on kevyttä ja ravintorikasta. Vastapyydystetty, sekä itse käsitelty kala on lähiruokaa parhaimmillaan, ja heti valmistetussa kalassa maku on parhaimmillaan. Ahven taipuu moneen menuun ja keväinen ahvenen lyhyt kutuaika mahdollistaa nautinnollisen makuelämyksen, kun juuri pyydetyt ahvenet savustetaan ja syödään näppiruokana saman tien!

          
Nautinnolliset makupalat maisteluun, tunti sitten pyydetyt ahvenen fileet luomuna ja lämpiminä.

         
Savu verhoaa kalan aromikkaaseen huntuun
Kala valmistuu nopeasti savustamalla. Saaliskala suolistetaan ja huuhdotaan hyvin. Kalan sisälle sekä pintaan hierotaan desin verran karkeaa suolaa ja annetaan kalan suolautua kaksi-kolme tuntia. Samoin voi tehdä isohkolle kalafileelle. Kalan pinnasta pyyhitään ylimääräinen, irtoava suola pois. Savustettaessa sytytetään tuli savustuslaatikon alle, laatikkoon laitetaan ohutta leppälastua, pari pientä katajanoksaa tai muutama sokeripala ja kalat nostetaan kypsymään. Lämminsavustuksessa savustuslämpötila on niin korkea, että kalan valkuaisaine saostuu eli kala kypsyy. Kala saa pintaansa kauniin värin ja makuunsa savuisen aromin. Savun lämpötila on tällöin 60 – 80 astetta, ja lämpötila kalan lihassa on tällöin noustava ainakin lyhyeksi aikaa yli 70 asteeseen. Reippaan puolen tunnin kuluttua voi savustuslaatikon luukun avata ja varmistaa kalan kypsyyden. Valmis kala on paahteisen kullanruskea ja sen selkäevä irtoaa helposti vetämällä.

          
Pinot Noir kalaviininä, lasillinen haasteellisuutta sekä palkitsevuutta
Toimivan kalaviinin löytäminen on monen asian summa. Kala, vaalea järvikala vs. lohikala, antaa oman lähtökohdan valinnalle. Toisaalta se miten kala ruoaksi valmistetaan on ratkaisevaa viinin valinnalle. Olipa kyseessä kalan valmistuksessa höyryttäminen, keittäminen, paistaminen tai savustaminen joko avotulella tai kylmäsavuna, niin jokainen valmistustapa muuttaa kalan olemusta ja makumaailmaa. Näin ollen tasapainoisen viinin valinta edellyttää omaa viiniä eri kypsennystavan kaloille.
   Carolina Reserva Pinot Noirin myötä voi kokeilla punaviinin sopivuutta kalaruokiin. Viinin marjaisat aromit, pehmeä happorakenne sekä kiltit tanniinit tekevät siitä hyvän valinnan makukokeilulle. Chilen lämpimissä olosuhteisessa kypsyneistä rypäleistä valmistettu viini on miellyttävän pehmeä ja hapokas. Keskitäyteläinen Pinot Noir on kalaruokien kanssa parhaimmillaan, kun se tarjoillaan hieman viilennettynä, jolloin viinin raikkaus korostuu, tanniinisuuden ja alkoholin jäädessä taka-alalle.

Viinilasillinen:
Carolina Reserva Pinot Noir.
Chile 2022. Alko 438508. Hinta 36,89/3L. Uusi tuote.
Punainen, tuoksu marjaisa, keskitäyteläinen, hennon mausteinen, keskihappoinen (5.1 g/l) sekä raikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti