30.11.2011

Kuhaa black and white

Kuha on hienostunutta herkkua!
Kuha on yksi arvostetuimmista järvikaloistamme. Loppusyksystä, jäiden tulon aikaan, kuha käy hyvin pyydykseen. Kuha on vähärasvainen ja sen maku on mieto. Vähäruotoisena, kiinteälihaisena ja nopeasti kypsyvänä siitä saa helposti erilaisia kalaruokia. Maltillinen maustaminen säilyttää tuoreen kalan oman maun.  

Kuhakääryleet tehdään muutamasta perusraaka-aineesta.

Kevyet kuharullat (4 annosta)
2 isohkoa ruodotonta kuhafilettä
2 kokonaista fenkolia
2 dl freesattuja mustatorvisieniä
1 kookas sipuli
puolikas sitruuna
2 laakerinlehteä
kokonaisia valkopippureita
1 tl suolaa
6 dl vettä

Poista fenkoleista ja sipulista uloin kuorikerros sekä halkaise ne. Lisää kiehuvaan veteen suola, pippurit, laakerinlehdet ja kasvikset. Anna kiehua kevyesti kunnes fenkolit ovat lähes kypsiä. Mausta kuhafileet miedosti suolalla ja valkopippurilla. Lisää makua saa puristamalla kaloille hieman sitruunamehua tai tilkkasella valkoviiniä. Paloittele jokainen file neljään osaan ja kääri niistä rullia. Kiinnitä rullat coctailtikuilla ja laske ne kypsymään keitinveteen viideksi minuutiksi. Poista kuharullista tikut, nosta ne lautasille ja koristele torvisienisilpulla. Lisukkeina maistuvat kukkakaalilusikalliset sekä siivutettu fenkolin puolikas ja freesattu mustatorvisieni.

Valkoviinikastike
3 dl kalan keitinlientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
0,4 dl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
60 g voita
suolaa, valkopippuria

Sulata kasarissa puolet voista ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti, älä ruskista. Lisää kalaliemi ja valkoviini, keitä kokoon ja anna hautua muutaman minuutin ajan. Mausta, ja vatkaa sekaan voi ja kerma. Kiehauta ja kastike on tarjoiluvalmis.

Kukkakaalilusikallinen
1 pienehkö kukkakaali
1 salottisipuli
2 rkl freesattuja mustatorvisieniä
kurkumaa, currya, valkopippuria, suolaa
3 rkl voita
1 dl vettä
tilkka valkoviiniä
puolikas sitruuna

Paloittele kukkakaali ja pilko sipuli. Kuullota sipuli kattilassa, lisää kurkuma, ripaus currya ja kukkakaali. Lisää vettä niin, että kukkakaalit peittyvät ja keitä miedolla lämmöllä lähes kypsiksi. Lisää viini loppuvaiheessa. Ota keitinneste talteen. Jauha kukkakaali tehosekoittimessa hieman rakeiseksi. Lisää voi ja hienonnetut torvisienet. Tarvittaessa ohenna massaa keitinvedellä. Mausta ja muotoile kahdella lusikalla pieniksi annoksiksi.



Mustavalkoisista ruoka-aineista rakentuu yksinkertainen annos, jossa heijastuu suomalainen pelkistetty esillepano. Kaikki oleellinen on lautasella ja yksinkertaiset maut ovat aterialla pääosassa.

Värit tuovat vaihtelua kattaukseen. Lautasen sininen väri sopii hyvin itsenäisyyden juhlapäivän aterialle.

Kevyehkö valkoviini sopii kuhalle
Miedonmakuiselle kuhalle sopii hedelmäinen, vähähappoinen valkoviini, jossa ruoan valmistustapa, sen kanssa tarjottavat lisäkkeet ja kastike sanelevat viinivalinnan. Keittämällä valmistetuissa kuhakääryleissä maku säilyy hentona. Mausteinen fenkoli ja raikas sitruuna täydentävät maltillisesti makukonaisuutta. Myös kypsän hedelmäinen kuohuviini on tyylikäs valinta vivahteikkaalle ja juhlavalle kuha-aterialle.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

2 kommenttia:

  1. Hei Eeva ja Heikki. Hieno ruokakokonaisuus. Pidän erityisesti noista Eevan kuvasommitelmista ja kuvien sopusuhtaisuudesta. valokuvaaja ja somittelija.

    VastaaPoista
  2. Joulukuun alkua valokuvaajalle ja kiitos arvioinnista. Olen samaa mieltä kanssasi, sillä kuva tulee aina ennen tekstiä. Hyvä kuva pysäyttää ja johdattaa lukemaan tekstiä. H

    VastaaPoista