Porsaan kylkirulla vie makumatkalle jouluun

Perinteinen kylkirulla on joulunajan pikkuherkku. Maustepippuri, neilikka ja laakerinlehti antavat porsaalle tutun jouluisen mausteisuuden ja samalla hieman makeahkon aromikkuuden. Keitinveden juurekset tuovat makuun lisää pehmeyttä, ja lopuksi lyhyt paistaminen uunissa takaa vivahteikkaan lopputuloksen.

 
Kylkirullassa ja punaviinissä yhdistyvät joulun mausteet ja värit.Porsaan kylkirullassa on sopivasti lihaa ja rasvaa talven tuiskeeseen.

Porsaan kylkirulla
1,5‒2 kg porsaan luutonta kylkeä
2 rkl suolaa
1,5 tl mauste- tai mustapippuria
keittoliemi

vettä
3 rkl karkeaa suolaa
2 porkkanaa
2 sipulia
10 mausteneilikkaa
2 laakerinlehteä

Leikkaa porsaan luuton kylkipala levyksi. Mikäli haluat rullasta täyteläisen, niin laita levyn keskelle pala porsaan sisäfilettä. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Kääri kylki tiiviiksi rullaksi ja jätä kamaraa vain pinnan peitoksi. Sido rulla kalastajalangalla tai sideverkolla. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää suola. Nosta kylkirulla kattilaan ja varmista että se peittyy veteen. Anna kiehua hiljalleen ja kuori keitinvaahto pois. Lisää mausteet ja lohkotut juurekset. Anna rullan kypsyä miedolla lämmöllä noin kolme tuntia. Nosta liha kattilasta, ja mikäli haluat rullalle kauniin pinnan, laita se hetkeksi kuuman uuniin. Kylkirullan maku on parhaimmillaan kylmänä, ja sen kumppaniksi sopii piparjuurella maustettu punajuurisalaatti.Kylkirulla saa paahteisuutta makuun ja pintaan, kun se viivähtää hetken uunissa.

Riojan punkku on joulupöydän kunkku
Pehmeän makuinen, hedelmäinen ja nahkainen tempranillo Espanjan Riojasta on yksi suomalaisten ajattomista suosikkiviineistä. Montecillon punaviinien mausteisuus ja eri kypsytysvaihdoehdot, Crianza, Reserva ja Gran Reserva, mahdollistavat mieleisen viinivalinnan kylkirullan makuihin. Merkinnät etiketeissä kertovat kuinka pitkään viinejä on kypsytetty tammessa ja sen jälkeen pullossa. Crianza-viinien pitää ikääntyä satovuoden jälkeen kaksi vuotta, josta vähintään vuosi tammitynnyreissä. Reserva-viinejä varastoidaan vähintään kolme vuotta ennen myyntiin laittamista niin, että ne ovat kypsyneet vähintään vuoden tammessa. Gran Reserva viinien varastointiaika on vähintään viisi vuotta, josta kypsyminen tammessa kestää minimissään kaksi vuotta.


Riojan jouluviineissä on vivahteikkuutta ja pehmeitä makuja.

Viinilasillinen:
Montecillo Crianza. Espanja, Rioja 2007. Alko nro 5152. Hinta 11,59.
Punainen, kypsän kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, tanniininen, nahkainen ja hennon vaniljainen maku.

Montecillo Reserva. Espanja, Rioja. Alko tilausvalikoima nro 902937. Hinta 16,75.
Syvän kirsikanpunainen, mausteinen sekä marjainen tuoksu ja tamminen, kypsä vaniljainen maku.

Montecillo Gran Reserva. Espanja, Rioja. Alko tilausvalikoima nro 910737. Hinta 23,60.
Tiilenpunainen, monivivahteinen sekä kypsän hedelmäinen tuoksu ja täyteläinen, pippurinen sekä pitkä maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes2 kommenttia:

  1. Hei, mikä mielestäsi on hinta/laatusuhteeltaan noista viineistä paras?

    VastaaPoista
  2. Joulua Raija K.
    Minusta tuo Reservan hinta-laatusuhde on kohdallaan. Viinissä maistuu tasapainoinen marjaisuus ja vaniljainen tammisuus. Reserva-viinit sopivat hyvin myös joulupöydän runsaaseen makumaailmaan. H.

    VastaaPoista