Kuohuviinit kutsuvat skoolamaan uudelle vuodelle

Vuoden vaihtuessa kuohuviinipullot poksahtelevat auki ja maljoja kohotetaan alkavan vuoden kunniaksi.
Kuplat antavat tapaamisille juhlavuutta ja nostavat juhlijoiden tunnelmaa.


                                            Lasillinen kuohuvaa antaa juhlille juhlavan piirteen.


                                            Katkaravut ovat perinteistä naposteltavaa illanistujaisissa.


                                           Hunajameloni ja ilmakuivattu kinkku maistuvat kuohuviinien makukumppaneina.


                               Kuohuviineissä on valinnanvaraa. Toinen käyminen pullossa toimii laadun takeena.


                                            Vaaleanpunaisen samppanjan väri ja olemus ihastuttavat.


                               Viinilasillinen - maanosien kuohuviineissä on vivahteikkuutta.

Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut on australialainen kuohuviini. Viinin vivahteikkuuden taustalla on rypäleiden korjuu viileään yöaikaan. Valmistuksessa viinimehu ja rypäleiden kuorimassa ovat yhdessä vain vähän aikaa, jolloin rypäleiden herkät aromit tulevat esille viinissä. Käytössä on perinteinen kuohuviinien valmistusmenetelmä, jossa ensimmäinen käyminen tapahtuu terästankissa ja toinen pullossa.
Alko nro 581897. Hinta 10,99. Jäännössokeria 12 g/l. Vaaleankeltainen, kypsän sitruksinen tuoksu ja kuiva, keskihapokas sekä kevyen paahteinen maku.

Pongrácz (Chardonnay, Pinot Noir) kuohuviini tulee Etelä-Afrikasta. Perinteisessä valmistusmenetelmässä viinien toinen käyminen pullossa saa aikaan viinien kuplat. Siinä hiivan synnyttämät kuplat integroituvat viiniin ja samalla viini saa sille ominaisen paahteisen aromin. Kahden vuoden sakkakypsytys antaa viinille erityistä vivahteikkuutta.
Alko nro 555687. Hinta 13,49. Jäännössokeria 8 g/l. Vaaleankeltainen, kevyen aprikoosinen tuoksu ja erittäin kuiva, hapokas, mineraalinen ja paahteinen maku.


Vouvray ’Tete de Cuvée Brut’ (Chenin Blanc) on peräisin Ranskasta, Loiren laaksosta Vouvraysta. Viiniin on saatu keveyttä ja raikkautta, kun se on ensin saanut käydä terästankeissa hitaasti viileässä lämpötilassa. Maininta kuohuviinin vuosikerrasta (2008) korostaa myös viinin laatua. Alko nro 8863. Hinta 13,98. Sokeria 13g/l.
Vaaleankeltainen, kevyen kukkainen ja sitruksinen tuoksu, kuiva, hapokas, mineraalinen ja hennon yrttinen maku.

Fresita on chileläinen aromatisoitu kuohuviini. Viinin on usean rypäleen sekoitus, jossa päärypäleenä on aromikas Moscatel. Ensimmäinen käyminen on tapahtunut perinteisesti terästankeissa ja toinen paineen alla terästankeissa. Viini mansikkainen olemus on peräisin käymisen yhteydessä lisätystä mansikkasoseesta. Kuten kuohuviinien kohdalla yleensäkin, niin viini on hyvä jäähdyttää 4‒6 asteeseen ennen tarjoilua. Alko nro 563967. Hinta 9,98. Jäännössokeria 70 g/l. Punainen, mansikkainen tuoksu ja makea, hennon hapokas ja sitruksinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti