Pannukakkurulla ja kesäviinit ovat maistuva kesäeväs

Tuoreus, tutut hyvät maut, tekemisen helppous ja hieman kesäillan taikaa muodostavat yhdistelmän kesäisiin ruokiin ja viineihin. Pannukakussa kaikki nämä osaset ovat kohdallaan, ja epäonnistua ei voi, sillä kaikkihan pannukakun osaavat tehdä! Yksinkertaisesta pannukakusta saa näyttävän esillepanon, kun sen käärii rullalle. Vaihtelua tuovat eri täytteet, jotka tehdään kotona olevista tarpeista ja kääritään rullan sisään. Rullan voi myös pakastaa, ja kesävieraiden yllättäessä valmista löytyy nopeastikin.


Pannukakkurulla on näppärä kesäeväs. Sen voi tehdä haluamillaan täytteillä ja maistella mieliviinien kanssa.

Pannukakku
1,5 dl maitojauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
6 dl vettä
1 kananmuna
0,5 dl rypsiöljyä

Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Laita leivinpaperi uunipellille, voitele se ja kaada taikina sille. Paista 225 asteessa 25 minuuttia. Anna levyn jäähtyä ja levitä sille haluamasi täyte. Rullaa kääröksi ja leikkaa sopiviksi annoskiekoiksi.

Jauhelihatäyte
400 g jauhelihaa
3 kevätsipulia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl vehnäjauhoja
tomaattisosetta
2 dl creme fraichea
oreganoa
suolaa ja mustapippuria

Ruskista jauheliha ja kasvikset öljyssä. Ripottele vehnäjauhot sekaan, lisää tomaattisose sekä creme fraiche. Mausta ja anna hautua kannen alla 5–10 minuuttia.

Kasvistäyte
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 purjo
0,5 pkt sulatejuustoa

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi ja silppua purjo. Kuullota kasvikset, lisää sulatejuusto ja anna hautua hetki.


Pehmeälle pannukakulle maistuvat hedelmäiset kesäviinit

Kevyt kesäruoka löytää tyylilleen sopivat hedelmäiset, kevyet ja hyvän hinta-laatusuhteen viinit. Portugalin pohjois-osasta, Vinho Verden alueelta, tulee trendikäs kesäviini, joka on ollut suomalaisille tuttu jos 40 vuoden ajan. Casal Garcia valkoviini on saanut nyt rinnalleen kaveriksi roseeviinin. Nämä raikkaat ja hapokkaat viinit sopivat hyvin Suomen kesäisille kasviksille ja eritavalla valmistetuille kesäherkuille.
   Portugalin viinien menestyksen perustana ovat maan omat ainutlaatuiset rypäleet. Ne tarjoavat selvän vaihtoehdon niille, jotka ovat kyllästyneet maailmanlaajuisten megarypäleiden samankaltaisuuteen. Casal Garciaan käytetään Trajadura-, Loureiro-, Arinto- ja Azal-rypäleitä. Rypäleet kerätään ennen kuin ne ovat täysin kypsiä, jolloin viinin alkoholipitoisuus jää alhaiseksi. Tällöin myös happojen määrä on runsas ja heti käymisen jälkeen pullotettu viini saa sille ominaisen kevyesti pirskahtelevan ja raikkaan olemuksen. Casal Garcia Rose valmistetaan puolestaan Vinhao-, Azal Tinto- ja Borracal-rypäleistä. Lyhyen uuttamisen jälkeen rose valmistetaan Casal Garciasta tutulla tavalla.

   Riesling on myös suosittu rypäle kesäkeittiön ruokien kanssa. Yalumballa on Australiassa pitkä ja vaiherikas, yli 160-vuotinen historia viinien teossa. Yalumban Y -sarjan viinit ovat raikkaita ja hedelmäisiä sekä helposti lähestyttäviä viinejä. Y-sarjan riesling kuvastaa hyvin miten Barossan alueella Riesling-rypäleistä tehdään korkealaatuisia viinejä. Rypäleiden hellävarainen käsittely ja viileä sekä tasainen käyminen takaavat viinille hyvän laadun ja raikkaan olemuksen.

   Mikäli pannukakkurullaan tehdään täyteläinen ja mausteinen täyte, niin sopiva viinikumppani löytyy myös punaisista, hieman viilennetyistä vaihtoehdoista. Zenaton Rosso on tehty keveäksi vaihtoehdoksi vaikkapa kesäruokien kumppaniksi. Rossossa perinteinen venetolainen rypäle Corvina Veronese on saanut kumppanikseen marjaisan Merlotin ja mustaherukkaisen Cabernet Sauvignonin. Rypäleiden maserointi kymmenen päivää sekä kypsytys vuoden ajan terästankeissa on antanut viinille kauniin värin, vivahteikkaan aromikkuuden ja taltioinut viinin makuun tasapainoisen rakenteen. 

Viinilasillinen:
Casal Garcia. Portugali, Vinho Verde. Alko nro 8361. Hinta 7,99
Vaalean vihertävä, omenainen tuoksu ja puolikuiva (11g/l), raikas, hapokas sekä pirskahteleva maku.

Casal Garcia Rose. Portugali, Vinho Verde. Alko tilausvalikoima 946197. Hinta 7,99.
Vaaleanpunainen, marjainen tuoksu ja puolikuiva (12g/l), keskihapokas, mansikkainen maku.

Yalumba Y  Series Riesling. Australia, Barossa 2011. Alko nro 580607. Hinta 9,99.
Oljenkeltainen ja vihertävä, sitruunainen tuoksu ja kuiva (2,9g/l), hapokas sekä hennon mineraalinen maku.

Zenato Veneto Rosso. Italia, Veneto 2009. Alko nro 475407. Hinta 9,99.
Rubiininpunainen, kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, marjaisa, ja pehmeän tanniininen maku.

Teksti: Heikki Remes        Kuvat: Eeva Remes                                                            www.viinimies.com 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti