Parsa nousee Västinniemellä

Parsapenkki löytyy yhä useammasta kotipuutarhasta myös Suomessakin. Seuraa lyhyessä artikkelinsarjassa parsan kasvua ja päätymistä lautaselle. Mukana myös maistuvia parsalle sopivia viinejä.


Parsa on kevään ensimmäisiä hyötykasveja, joka nousee penkistä heti maaperän lämmettyä. Ohuet parsan versot ovat todellista lähiruokaa kotitarveviljelijälle.


Neljä vuotta sitten istutetut parsan juurakot saivat hiekkapohjaisesta maasta hyvän kasvualustan.


Maaperän ja ilman lämmettyä nuoret parsan versot tunkeutuvat maanpinnan läpi ja kasvavat nopeasti. Ohuet ja kauniin vihreät parsat houkuttelevat maistamaan. Vielä pitää kuitenkin maltaa hetki ennen kuin pääsee leikkaamaan kevään ensimmäiset herkkuvihannekset ja maistamaan niiden herkkiä makuvivahteita.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes                                                                                   www.viinimies.com       

6 kommenttia:

 1. Hienoa Heikki,

  onnistuu se parsan kavatus maamme raukoilla rajoillakin. Olimme pari viikkoa sitten parsatilalla Berliinin liepeillä ja tutustuimme parsan kasvatukseen siellä. Parsan juurakkoa emme siellä nähneetkään, joten blogisi sivistää tämänkin puutteen osalta. Nautinnollisia hetkiä parsan ja esim. Rieslingin parissa.

  T. Jari Savonialta

  VastaaPoista
 2. Hei Jari.
  Kiitos viestistäsi. Mukavaahan se on täällä Savossakin kokeilla vaihteeksi jotain uuttakin. Ja makuhan tuorella, juuri katkaistulla parsalla on raikas ja hienostunut. Kynänohuet parsan versot maistuvat ihaa siltäänkin. Viimeistään parin päivän päästä pääsee leikkaamaan ensimmäiset parsat. Sitten vaan kokkailemaan ja kokeilemaan eri viinivaihtoehtoja. Juomaksi tuota suosittelemaasi risukkaa ihan varmasti. Mitä yksinkertaista ja maukasta mestari parsasta tekisi?
  Terveisin Heikki.

  VastaaPoista
 3. Tervehdys!
  Mielenkiintoista. Parsaa olen nähnyt kaupan hyllyssä, juurakoita en ole aikaisemmin nähnyt edes kuvissa. Mistähän niitä saisi?

  terv. Juha Hilander

  VastaaPoista
 4. Hei Juha. Me ostimme parsan juuret Hyötykasviyhdistyksen Alku ja juuri -myymälästä Helsingin Töölöstä. Niitä myydään 10 kappaleen nipuissa.
  H.

  VastaaPoista
 5. Hei, Mikä on mielestäsi parsan oikea keittoaika? Jos puhutaan sormen paksuisesta parsasta.

  VastaaPoista
 6. Tervehdys Jukka. Vastaus on vähän savolainen. Keittoaika määräytyy siitä onko parsa valeaa vai vihreää. Suomalaisen vaalean parsan keittoaika on noin 10-15 minuuttia ja vihreän puolta lyhempi. Itse keittäisin vihreän parsan niin, että laittaisin parsan kattilaan kiehumaan pystyasentoon niin, että ensin keittäisin parsan paksua juuriosaa 5 minuuttia ja sitten 2-3 minuutia koko parsaa! H.

  VastaaPoista