18.11.2012

Wilhelmiina-pulla johdattaa wanhan ajan jouluun

Joulun leivonnaiset viestittävät juhla-ajan tuoksuja, makuja ja sanomaa eri muodoissaan. Perinteinen pikkupulla saa päälleen jouluisen Wilhelmiina-koristeen, joka välittää sydämellisyyttä ja tuo esille joulun makumaailmaa. Kokonaisuudessa yhdistyvät hienostuneella tavalla tuoksun hento vaniljaisuus ja makujen rapea paahteisuus.

Wilhelmiinassa on joulun makuja ja mausteisuutta.

Tee ensin peruspullataikina ja sen kohotessa Wilhelmiina-taikina.
Wilhelmiina-taikina:
200 g voita
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 kananmunan keltuainen
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl vanilliinisokeri
2 tl ruokasoodaa

Anna voin pehmetä hieman ja vatkaa se sokerin sekä siirapin kanssa vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhoihin vanilliinisokeri ja ruokasooda. Lisää vaahtoon keltuainen ja jauhoseos. Kaulitse taikinasta ohuehko noin 4 mm:n paksuinen levy, ja ota siitä muotilla sydänkuvioita.
   Pyörittele kohonneesta pullataikinasta pikkupullia. Anna niiden hieman kohota, voitele ja paista 225-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Ota pullat uunista, voitele kevyesti ja laita Wilhelmiina-sydän pullalle. Koristeeksi voit ripotella hieman pähkinärouhetta. Paista pullat kypsiksi noin 8‒10 minuuttia.

Joulukahvi ja wilhelmiina-pulla maistuvat tontuillekin.

Wilhelmiina maistuu niin pullan päällä kuin pikkuleipänä.

Tee lopusta Wilhelmiina-taikinasta pyöreitä tankoja ja paista niitä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jätä paljon tilaa tankojen väliin, sillä ne leviävät reilusti uunissa. Leikkaa kypsät tangot 3‒4 cm:n levyisiksi viipaleiksi.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti