Pikkujoulun punaviinien ABCDE ja T

Pikkujoulut ovat jälleen täällä. Tänä päivänä ne ovat valjastettu yhteisöllisyyden vetureiksi. Tiukkojen taloudellisten aikojen saatossa niillä on oma rakentava ja yhteenkuuluvuutta korostava merkityksensä. Perinteinen tiukka ravintolapöydissä istuminen juhlapuheineen ja palkitsemineen ovat kuitenkin mennyttä aikaa. Nyt haetaan rentoa yhdessäoloa ja tekemistä, jota erilaiset oheisohjelmat tukevat. Alkutalven viiniuutuudet tarjoavat tähän mukavan mahdollisuuden vaikkapa viinitastingin merkeissä. Viiniaakkosten maistelu helpottaa samalla myös jouluviinien valintamietteitä.

Pikkujouluun kuuluvat punaviinit, lumi ja paljon joulumieltä.

Pikkurahalla paremmat pirskeet ja pikkujouluviinit
Pikkujoulujen viinihankinnoissa etsivä löytää vaihtoehtoja, joissa rypäleet edustavat ykkösryhmää, ja hinta sekä laatu ovat enemmän kuin kohdallaan. Silti viineillä on sanoma kerrottavanaan, eikä se ole mikään joulusatu! 

Appassimento Vivaldi avaa rekiretken. Italialaisista Veneton alueen perinteisistä ja osin kuivatuista rypäleistä, kuten Corvina, Corvinone ja Rondinella on valmistettu todellinen jouluviini. Tämä appassimento-menetelmä antaa viinille vahvan, mausteisen ja vivahteikkaan olemuksen. Viini on täyttä tavaraa viimeiseen pisaraan asti.

Barefoot Shiraz on todellinen pikkujouluviini. Etiketin kuva juontaa alkuperäiseen valmistustapaan ja aikaan jolloin rypäleet murskattiin paljain jaloin polkemalla. Kuvaan sopii myös, ettei vuosikertaa mainita. Mottona toimii ”hyvän viinin ei tarvitse olla kallista”, jolloin pikkurahalla saa pikkuisen paremman viinin.

Chianti Ruffino on kuin tehty pikkujouluviiniksi. Uusittu ja modernisoitu fiasco-pullo palauttaa mieleen alkuperäisen pullon olkikorin. Eikä viini ole mikään fiasko, vaan aito Chianti, jossa ensiviulua soittava Sangiovese-rypäle antaa viinilahjan jokaiselle toscanalaisen viinin ystävälle!

Dufvenkrooks Choklad glögi sopii hyvin pikkujoulun aloitusjuomaksi. Perinteiseen glögiin on yhdistetty suklaata, jolloin maussa on makeutta sekä mausteisuutta. Hieno uutuus, jonka kanssa perinteiset liköörikonvehdit ovat toivottu tuliainen.

Evergreen Monastrell nostaa esille ympäristöystävällisyyden ja kestävän kehityksen jouluisena hyvän tahdon eleenä. Viinin koko tuotantoprosessi on luomusertifioitu EU:n uuden luomulainsäädännön mukaisesti. Evergreenin litrainen muovipullo viestii osaltaan luonnonmukaisuutta, ja sopii vaikka pukinkonttiin pehmeänä lahjapakettina.
 
Thandi Merlot toimii kaksinkertaisena jouluviininä. Reilun kaupan sertifioituna viininä sen kautta tuetaan huono-osaisia väestöryhmiä. Järjestelmään kuuluvilla tiloilla työntekijöille taataan muun muassa hyvät työolosuhteet ja vähintään lainmukainen palkka. Osa voitosta käytetään terveydenhuoltoon ja koulutukseen, eikä lapsityövoimaa käytetä. Tätä kautta viini tuo ostajalleen hyvän joulumielen, ja makukin on kohdallaan.


Pikkujoulun punaviineissä on laatua ja valinnanvaraa. Niistä tontutkin tykkäävät.

Viinilasillinen:
Appassimento Vivaldi. Italia, Veneto 2010 IGT. Alko nro 471387. Hinta 8,98.
Rubiininpunainen, kirsikkainen sekä mausteinen tuoksu ja täyteläinen, pehmeä maku, joka seuraa tuoksua.

Barefoot Shiraz. USA, Kalifornia. Alko nro 451697. Hinta 7,99.
Tummanpunainen, marjainen tuoksu ja täyteläinen, hilloinen sekä mausteinen ja paahteinen maku.

Chianti Ruffino Superiore. Italia, Toscana 2011. Alko tilausvalikoima nro 947468. Hinta 17,97/1L.
Rubiininpunainen, hedelmäinen tuoksu ja keskitäyteläinen, kirsikkainen, luumuinen ja mausteinen maku.

Dufvenkrooks Choklad. Ruotsi. Väkevöity ja suklainen glögi. Alko nro 366766. Hinta 8,40/0,5L.
Syvänpunainen, mausteinen joulun tuoksu ja täyteläinen mausteinen sekä suklainen maku. Sokeria 160g/l.

Evergreen Monastrell. Espanja, Alicante 2011. Alko nro 482408. Hinta 10,90/ 1L. Muovipullo.
Tummanpunainen, puolukkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, marjaisa sekä hennon mausteinen tuoksu.

Thandi Merlot. Etelä-Afrikka, Stellenbosh 2011. Alko nro 409557. Hinta 8,98.
Tummanpunainen, kypsän karpaloinen tuoksu ja keskitäyteläinen, yrttinen sekä hennon tanniininen maku.

Suklainen glögi ja liköörikonvehdit ovat pikkujoulun aromikas makupari.

Teksti ja viinikuvat: Heikki Remes
Glögikuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

2 kommenttia:

  1. Pisteet Ruffinolle. Se on pikkojouluihin sopiva myös pullokokonsa puolesta :)

    http://www.reseptitaivas.fi/blogi/2012/10/20/ruffinon-klassinen-fiasko-tekee-paluun

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Janne. Ruffino punottuine ja stailattuine koreineen sopii hienosti, vaikka pöydälle, rentoihin pikkujouluihin. Litrasesta pullosta lirauttaa viiniä useammallekin juhlijalle! H.

    VastaaPoista