Pikkujoulun edulliset eväät

Pikkujouluissa oleellista on viihtyä, tavata tuttuja tai työkavereita hieman vapaammissa merkeissä ja nauttia jouluisista makuelämyksistä. Porsaankyljyspalasta valmistettu hedelmäinen possurulla ja pehmeä sekä maukas punaviini sopivat tarjoiluun niin makujensa kuin hintansakin puolesta. Kyljyspala sopii siltään ruokapöytään, jossa siitä voi leikata halutun kokoisia annospaloja. Tarvittaessa rullan kylkiluiden päät voi koristella foliolla. Ruoan ja viinien maku on tasapainoinen sekä toisiaan täydentävä. Eikä aterian hinta päätä huimaa, sillä possun ja viinien hinnat ovat yhtä edulliset.

Possurulla ja punaviini kattavat joulupöydän.

Hedelmäinen possurulla
vajaa kilo porsaan kyljyspalaa luulla
2 rkl suolaa
2 tl rosé-, viher- ja mustapippuria jauhettuna
kuivattuja luumuja ja hedelmäkuutioita
kaksi säilykepersikan puolikasta
Puhdista kyljyspalan luiden päät esille sekä leikkaa lihapala levyksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita levylle hedelmät ohuiksi leikattuina. Kääri kylkilevy tiiviiksi rullaksi ja jätä kamaraa vain pinnan peitoksi. Sido rulla kalastajalangalla tai sideverkolla ja laita vuokaan. Anna maustua vähintään tunnin ajan ennen paistamista. Nosta vuoka 175-asteiseen uuniin, jolloin pinta paahtuu kauniin ruskeaksi. Alenna lämpötila puolen tunnin jälkeen 150 asteeseen ja anna lihan kypsyä miedolla lämmöllä noin kolme tuntia.

Hedelmäisyys yhdistää possurullan ja punaviinin.

Viinilasillinen:
Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec. Chile, Rapel Valley 2011. Alko nro 428147. Hinta 6,98.
Tummanpunainen, intensiivinen, marjaisa tuoksu ja täyteläinen, metsämarjainen ja hennon mokkainen maku.

Santiago 1541 on kuin tehty pikkujoulun punaviiniksi. Laadukkaat punaiset rypäleet, Syrah, Cabernet Sauvignon ja Malbec antavat viinille väriä, mausteisuutta sekä voimaa. Viinin lyhyt kypsytysaika, kuuden viikon merimatka Chilestä Suomeen, säilyttää viinin hedelmäisyyden ja raikkauden. Myös viinin jäännössokerin määrä 15 g/l sopii hyvin possurullan hedelmäisyyteen. Santiago 1541 sopii suomalaiseen viinimakuun, ja erityisesti suomalaisen viinikuluttajan kukkarolle.

Barefoot Shiraz. USA, Kalifornia. Alko nro 451697. Hinta 7,99.
Tummanpunainen, marjaisa tuoksu ja täyteläinen, hilloinen sekä mausteinen ja paahteinen maku.

Barefoot Shiraz on maukas pikkujouluviini. Etiketin kuva juontaa alkuperäiseen valmistustapaan ja aikaan jolloin rypäleet murskattiin paljain jaloin polkemalla. Kuvaan sopii myös, ettei vuosikertaa mainita. Mottona toimii ”hyvän viinin ei tarvitse olla kallista”, jolloin pikkurahalla saa pikkuisen paremman viinin.


Pikkujoulun punaviineissä on makua ja mausteisuutta.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti