Tähdet tuikkivat joulutaivaalla

Joulu on yhdessäolon aikaa, jossa monikulttuurisuus ja kansainvälisyys, toisaalta läheisyys sekä lahjat saavat sijansa. Tänä jouluna yhden tähden sijaan viinitaivaalla tuikkii useita kiintotähtiä, jotka viitoittavat tietä jouluviinien syntysijoille. Viinit välittävät joulun tietäjien tapaan lahjoja, joihin kolme rypälelajia antavat vivahteikkuutta, lämpöä ja voimaa.

Jouluviineissä mausteisuus, voima ja vivahteikkuus ovat vahvasti läsnä. Salaisuus on rypäleissä ja niiden erilaisissa piirteissä.

Amarone on ajaton viininautinto. Amarone della Valpolicella Classico tehdään Veneton alueen kolmesta omasta punaisesta rypälelajikkeesta, nimittäin Corvinasta, Molinarasta ja Rondinellasta. Viinin ainutlaatuisuuden taustalla on perinteinen apassimento-menetelmä, jossa viini valmistetaan kuivatuista viinirypäleistä. Lopputuloksena on vahva, muheva, hienostunut ja aromaattinen viininautinto.

Châteauneuf du Pape on viinituttu kuin joulu-ukko. Se antaa jouluun lämpöä ja pehmeyttä. Châteauneuf du Pape Le Moulin Teyroudin rypälesekoituksessa Grenache antaa viinille rakennetta ja voimaa. Mourvedre luovuttaa viiniin täyteläisyyttä, maanläheisyttä ja hedelmäisyyttä. Syrah-rypäleen värikylläisyys, rakenteen monipuolisuus ja mausteisuus täydentävät viinin kokonaisuudeksi, joka joulupöydässä löytää aina paikkansa.

GSM nostaa hillon joulupöytään. Rosemount GSM tarjoaa uusvanhan punaviinin, jossa kolme perinteistä rhonelaista rypälettä on puristettu akronyymi-viiniksi uuden maailman tyyliin. Grenache, Syrah ja Mourvedre rypäleiden hieman erilainen sekoitussuhde nostaa esille hedelmäisyyden, täyteläisyyden ja mausteisuuden.

Margaux on viinimaailman kiintopiste. Margaux korostaa laatua ja ranskalaisuutta viinien parissa. Rypäleet tulevat Margaux’n kunnan alueelta, joka on Ranskan arvostetuimpia viinipyhättöjä. Alueen viinit ovat pääosin bordeauxlaisten rypälelajikkeiden sekoitteita, joista tässä blendissä on mukana Cabernet Sauvignon, Merlot ja Petit Verdot. Nykysuuntauksen mukaisesti tammen vaikutusta on kevennetty kypsyttämällä viiniä vain puolivuotta tammitynnyreissä, joista yksi kolmasosa on uusia ja loput kerran tai kahdesti käytettyjä.

Torres on käsite viinimaailmassa ja joulupöydässä. Gran Sangre de Torossa heijastuu Välimeren viinien hedelmäinen luonne. Kaksi perinteisestä espanjalaista rypälettä, Garnacha ja Cariñena, tuovat viiniin mausteisuuden sekä paahteisuuden. Syrah rypäleen lisäys antaa viinille täyteläisen sekä runsaan olemuksen ja rakentaa viinipaletista ihanteellisen kokonaisuuden. Gran Sangre de Toro on reserva-luokiteltu viini, joten vuoden kypsytys tammitynnyreissä nostaa esille joululle tutut vaniljaiset ja mausteiset aromit.Jouluviinien tuike kutsuu makumatkalle joulun ajan viiniklassikoiden seuraan.

Viinilasillinen:
Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Veneto 2009. Alko nro 446477. Hinta 36,90.
Rypäleet: Corvina Veronese 65%, Rondinella 30%, Molinara 5%. Alkoholia 15% ja sokeria 5g/l.
Syvänpunainen, kypsän marjainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, mausteinen, tamminen ja pitkä maku.

Châteauneuf du Pape Le Moulin Teyroud. Ranska, Rhône 2010. Alko nro 6911. Hinta 24,90.
Rypäleet: Grenache, Mourvèdre, Syrah. Alkoholia  14%.
Punainen, marjaisa tuoksu ja täyteläinen, karpaloinen, mausteinen ja tamminen maku.

Rosemount GSM. Australia, Etelä-Australia 2006. Alko nro 454607. Hinta 23,90.
Rypäleet: Grenache 50%, Syrah 40%, Mourvèdre 10%. Alkoholia 15%.
Punainen, mustaherukkaunen tuoksu ja täyteläinen, hilloinen, nahkainen ja lämmin maku.

Margaux. Ranska, Bordeaux 2007. Alko nro 498547. Hinta 22,50.
Rypäleet: Cabernet Sauvignon 65%, Merlot 30%, Petit Verdot 5%. Alkoholia 12,5%.
Tummanpunainen, herukkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen ja hennon tamminen maku.

Torres Gran Sangre de Toro. Espanja, Katalonia 2008. Alko nro 463397. Hinta 12,90.
Rypäleet: Garnacha 60%, Cariñena 25%, Syrah 15%. Alkoholia 14%.
Punainen, maanläheinen ja marjainen tuoksu ja täyteläinen, pehmeän mausteinen, tamminen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti