Lumivalkoinen on jouluviinien värimaailma

Valkoinen joulu on täällä, joten jouluviinitkin saavat ylleen pääosin valkoisen vaipan. Joulunakin abc-liike (anything but chardonnay) on vahvoilla, silti chardonnay kuuluu joukkoon, sillä se on oleellinen osa joulun viinipalettia. On mielenkiintoista irroitella makujen kanssa ja maistella uusia sekä hieman erilaisia valkoviinejä. Tavoitteena on löytää lasista uusi viinivaihtoehto jouluruokien kaveriksi.   

 Joulun valkoiset viettelykset.        

Yellowglen Pink iloisine kuplineen on juuri oikea juoma viinikierroksen jouluavaukseen. Australialaisen kuohuvan perusta on valkoisessa Chardonnay-rypäleessä, ja makua täydentävät punaiset Pinot Noir sekä Shiraz. Viini luokitellaan kuivaksi, mutta jäännössokeri kääntää makuaistimuksen pehmeän viekoittelevaksi. Vaaleanpunainen kuohari toimii tervetulo- sekä seurustelujuomana tai vaikkapa joulun ajan brunssilla. 

Feudi di San Marzano Bianco Salento on Italian viinien perikuva. Pääosassa ovat kolme italialaista rypälettä, nimittäin Verdecca, Malvasia Bianca ja Bombino. Viinitila sijaitsee Apulian alueella Italian saappaan korossa. Rypäleet tulevat pieniltä tarhoilta ja niistä puristetussa viinissä on intensiivisyyttä sekä vivahteikkuutta. Viinin tasapainoinen hapokkuus ja yrttisyys tekevät siitä hyvän kumppanin vaalealle lihalle tai pastalle.

Gisselbrecht Riesling Tradition tuo pöytään perinteisen jouluviinin. Viinin kotipaikka Alsacessa Ranskassa on maailman parhaita valkoviinialueita. Alsacessa Riesling-rypäleen raikkaus ja hedelmäisyys ovat puhtaimmillaan aistittavissa. Riesling on suorastaan must joulun viinivalikoimissa. Viini soveltuu hyvin aperitiiviksi sekä seurustelujuomaksi. Valkoviini mukautuu luontevasti erilaisten ruokien makuihin sekä maistuu salaattien ja kermaisten keittojen seurassa. Mausteisten, itämaisten ruokien kanssa rieslingin makea vivahde on hyvä yhdistelmä. Kala- ja kanaruoat sekä äyriäiset viihtyvät tämän monipuolisen viinin seurassa.

Santa Rita 120 Chardonnay sopii hienosti tarjolle itsenäisyyspäivän aikaan joulukuun alussa, sillä viini on kunnianosoitus Chilen itsenäisyystaistelijoille. Viini nostaa esille maailman tunnetuimman valkoisen rypäleen, jota ilman ei voi olla joulunakaan. Käsin poimituista rypäleistä tehty viini on käytetty terästankeissa ja pullotettu nuorena. Näin chardonnayn raikkaus ja hedelmäisyys pääsevät oikeuksiin varsinkin rasvaisen, graavisuolatun kalan kanssa.

Signos de Origen La Vinilla tehdään pääosin Chardonnay-rypäleistä ja Viognier, Roussanne sekä Marsanne rypäleet tuovat makupalettiin aromikkaan täydennyksen. Chileläinen viini kunnioittaa luontoa kaikkein merkittävimpänä tekijänä rypäleiden viljelyssä. Tarhat sijaitsevat Casablancan viinilaaksossa Tyynenmeren läheisyydessä, jolloin rypäleet kypsyvät hitaasti ja säilyttävät raikkautensa sekä hapokkuutensa. Kokonaisuutta pehmentää kuuden kuukauden tammikypsytys, joka osaltaan tekee viinistä ihanteellisen makuparin kalaruoille ja meren eläville.  

Torres Floralis Moscatel Oro päättää viinikierroksen tyylikkäällä tavalla. Makeassa viinissä Muscatellin aromikkuus ja makeus näyttävät voimansa. Tuoksu ja maku täyttävät aromimaailman sitrushedelmien raikkaudella, kukkaisuudella sekä mausteisuudella. Moscatel on yksi  valkoisista rypälevaltiaista koko Välimeren alueella. Murskatut rypäleet ovat saaneet uuttua hetken mehussaan ja sitten viini on väkevöity viinitisleellä. Floralis sopii joulun aikaan hedelmien ja pähkinöiden kumppaniksi tai erilaisten jälkiruokien seuraksi.

Valkoviinit viihtyvät viileässä.

Viinilasillinen:
Yellowglen Pink. Australia, South Eastern Australia. Chardonnay, PN, Shiraz. Alko nro 529077. Hinta 9,99.
Vaaleanpunainen, metsämarjainen sekä kukkainen tuoksu ja kuiva(25g/l), keskihapokas ja sitruksinen maku.

Feudi di San Marzano Bianco Salento. Italia, Salento 2011. Alko nro 583847. Hinta 8,40.
Oljenkeltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva (4g/l), kevyen sitruksinen, yrttinen ja raikas maku.

Gisselbrecht Riesling Tradition. Ranska, Alsace 2010. Alko 544397. Hinta 11,99.
Vaaleankeltainen, kypsän hedelmäinen tuoksu ja kuiva (4g/l), mineraalinen, mausteinen sekä hapokas maku.

Santa Rita 120 Chardonnay. Chile, Central Valley 2011. Alko nro 8083. Hinta 8,49.
Keltainen, omenainen tuoksu ja kuiva, runsaan hedelmäinen, raikas, paahteinen sekä tammittamaton maku.

Signos de Origen La Vinilla. Chile, Casablanca Valley 2011. Alko nro 561777. Hinta 14,90.
Keltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva, mausteinen, hapokas, aromaattinen ja kevyen tamminen maku.

Torres Floralis Moscatel Oro. Espanja, Katalonia. Alko nro 336016. Hinta 9,99.
Meripihkan värinen, runsas, hedelmäinen tuoksu ja makea(180g/l),mausteinen, hapokas ja hunajainen maku.

Lahjakori täynnä herkkuja.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

1 kommentti:

  1. Hei Heikki, taas kiva ja onnistunut artikkeli viineistä. Chardonnay varsinkin kuuluu suosikkeihimme. Tällaista kun lukee, tekee todellakin mieli kokea uusia makuelämyksiä. Kivaa joulunodotusaikaa kaikille!
    t. Marjut Langefeld / Weinwelt Langefeld

    VastaaPoista