Keiteleellä lähiruoka tarjoiltiin paikallislehden välissä

Kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilla Keiteleellä aito lähiruoka, kuha ja peruna, paketoitiin paikallislehdestä taisteltuun tarjoilukääreeseen. Kurssilaiset valmistivat perinteisen englantilaisen fish and chips makupalan läheltä tulevista raaka-aineista. Lähivedestä vastapyydetyt kuhafileet sekä kuoriperunoista leikatut perunasiivut friteerattiin ja tarjoiltiin mausteisen rémouladekastikkeen kanssa. Kyytipoikana maistui aito skotlantilainen olut.

Kurssi-ilta käynnistyi paikallislehdestä taiteltavan tarjoilutuokkosen valmistamisesta. Tabloidlehti taittui näppärästi tarjoiluastian muotoon, joka kertakäyttöisenä sopii mainiosti rennolle naposteluruoalle. Ruoka säilyy lämpimänä sekä hygieenisenä kun sen käärii ensin voipaperiin ja laittaa sitten tabloidkääreen sisään. Innovatiivinen ratkaisu on käyttää kahvin suodatinpussia voipaperin tilalla!

Fish and chips
500 g nahatonta kuhafileetä
500 g (6‒8) Rosamunda-perunaa
hieman suolaa

Leikkaa kuha isoiksi paloiksi ja suolaa se kevyesti. Huuhdo perunat, kuori ne ja leikkaa sormenpaksuisiksi tangoiksi. Laita ne hetkeksi kylmään veteen.

Uppopaistotaikina
1 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoa
1 dl pilsneriä
ripaus cayannepippuria
suolaa
hieman etikkaa
1 l rypsiöljyä syväpaistamiseen

Valmista friteeraustaikina. Erottele munan keltuainen ja valkuainen. Sekoita keltuainen pilsneriin vehnäjauhojen kera. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja yhdistä taikinaan. Mausta suolalla, cayannepippurilla ja tilkalla etikkaa.
   Lämmitä öljy noin 170-asteiseksi. Valuta perunat hyvin ja kuivaa he huolellisesti talouspaperin päällä. Friteeraa perunat rypsiöljyssä kaksi kertaa, silloin niistä tulee rapeita ja maistuvia. Uppopaista kauhallinen kerrallaan, ensimmäisellä kerralla noin 4‒8 minuuttia ja anna perunoiden jäähtyä. Paista toisella kerralla perunat kauniin kullanruskeiksi. Valuta ja mausta suolalla.
   Kasta kalanpalat friteeraustaikinassa ja uppopaista öljyssä muutama minuutti kunnes ne ovat kypsiä. Valuta hyvin ja mausta suolalla. Tarjoile heti perunoiden ja rémouladen kera.

Rémouladekastike
1 pieni suolakurkku
3 rkl kaprista
1 ruukku ruohosipulia
1/2 sitruuna
1,5 tl dijon-sinappia
2 dl majoneesia
suolaa ja valkopippuria

Halkaise suolakurkku ja poista siemenet. Hienonna pieniksi kuutioiksi. Lisää joukkoon hienonnettu kapris sekä ruohosipulia. Purista mukaan sitruunanmehu. Sekoita joukkoon sinappi ja majoneesi. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen maustua hetken ennen tarjoilua.
 
Aidon ja itsetehdyn fish and chipsin maku on täyteläinen ja pehmeä. Se yllättää positiivisesti, samoin kuin ratkaisuna paikallislehdestä taiteltu tarjoilukääre.

Olut maistuu kalan ja perunoiden kanssa
Fish and chipsin rasvaisuus ja pirteä maustekastike kaipaavat juomalta raikkautta sekä hedelmäisyyttä. Skotlantilaisen käsityönä tehdyn oluen pehmeän maltainen ja greippinen olemus puraisevat tasapainoisesti ja raikkaasti perinteisen naposteluruoan kanssa.

Olutlasillinen:
Innis&Gunn Toasted Oak IPA. Englanti. Alko nro 788154. Hinta 3,54.
Kullankeltainen, humalainen tuoksu ja keskitäyteläinen, maltainen, kinuskinen sekä yrttinen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti