Rypäleet johdattavat viinimaailman perusteisiin. Riesling. 2/18 15.2.2014

Viini puristetaan rypäleistä. Se tehdään joko yhdestä rypälelajista tai useamman rypälelajin sekoituksena. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun, maun ja olemuksen perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustan, samoin kuin viinien yhdistäminen erin ruokien kanssa. Tutustuminen rypäleisiin on perusta viiniosaamiselle.

Riesling-viinit vievät viinimatkalle rypäleen ominaisuuksiin, jossa Rawson’s Retreat tarjoaa australialaista riesling osaamista.

Ihastu rieslingin moni-ilmeiseen makuun
Riesling-viinit houkuttelevat niin viinimaailman aloittelijoita kuin ammattilaisiakin. Rypäleen jäljittelemättömät ominaisuudet yhdistettynä kasvupaikan maaperään tuottavat vertaansa vailla olevan makunautinnon. Hienostunut hedelmäisyys ja selvä mineraalisuus paljastavat kerroksittaisia makuvivahteita, joissa on uskomaton raikkaus sekä pitkä jälkimaku.

Pohjois-Espanjassa Castilla y Leónissa Garnacha Alto Alberchen viinitilalla juuri poimitut Riesling rypäleet menevät seuraavaksi heti puristukseen. Näin rypäleiden raikkaus säilyy ja saadaan esille viinin olemukseen.

Kirchenstück-palstan rypäleistä Wachenheimissa puristetaan yksi Saksan arvostetuimmista riesling-viineistä. Kuvassa Riesling-rypäleet kasvukauden alkuvaiheessa.

Riesling on pienikokoinen, kellanvihreä rypäle, joka sisältää paljon viinihappoja sekä sokeria. Aromaattinen rypäle kypsyy myöhään ja viihtyy parhaiten viileimmillä kasvualueilla. Rieslingin maussa tulevat hyvin esille kasvupaikan maaperän ominaisuudet ja rypäleen oma persoonallisuus. Rypälettä käytetään harvoin viinisekoituksissa. Valmistusvaiheessa käytettävä tammikypsytys on harvinaista rieslingin kohdalla.

Dr. Bürklin-Wolfin viinikellarissa Pfalzissa valkoviinit saavat kypsyä hitaasti 2500 litran Doppelstûck-puutynnyreissä.

Rieslingistä saadaan kuivia sekä makeita viinejä, joille on ominaista voimakkuus sekä runsaat tuoksu- ja makuvivahteet. Viinit ovat täyteläisiä ja hyvin hapokkaita rypäleiden viileän kasvupaikan ansiosta. Rieslingin alkoholipitoisuus jää usein alhaiseksi. Viinit ikääntyvät huomattavan hyvin ja niissä säilyy viinille ominainen raikkaus. Saksassa Riesling-rypäleistä tuotetaan vivahteikkaita ja moniulotteisia viinejä, joiden luokittelu perustuu viinimehun makeuteen, rypälelajikkeeseen ja viinitarhan sijaintiin. Huippua edustaa eiswein, jäisistä rypäleitä tehty hyvin makea sekä aromaattinen viini.

Eiswein on saksalainen erikoisviini, joka puristetaan jäätyneistä rypäleistä. Rypäleitä puristettaessa kiteytynyt vesi poistuu, ja konsentroitunut sekä hapokas rypälemehu käytetään terästankeissa hitaasti viiniksi.

Rieslingille tyypillisiä tuoksuja ja makuja ovat kukkaisuus, hedelmäisyys sekä voimakas mineraalisuus, joka ilmenee mm. petroolimaisena aromina. Ikääntyessä viiniin liittyy myös persikkaisia sekä hunajaisia piirteitä. Hyvän rieslingin aromikkuus säilyy suussa pitkään.

Rieslingit valloittavat maailmaa.

Rieslingin perinteiset kasvualueet löytyvät Keski-Euroopasta; Saksasta, Ranskasta ja Itävallasta. Lähes kaikki Saksan merkittävät valkoviinit valmistetaan juuri Rieslingistä. Moselin ja Reinin laaksot ovat kuuluisimpien riesling-viinien kasvupaikkoja. Viileä ilmanala tuottaa hapokkaita ja hienostuneita rypäleitä, joiden sokeripitoisuus jää usein alhaiseksi. Moselin viineille on tyypillistä hienostuneisuus ja pyöreys. Reinin alueen viinit maistuvat kuivilta ja mineraalisilta. Puolimakea, kevyt saksalainen valkoviini toimii monelle viittana viinitien alkutaipaleella. Toisille hapokas ja hedelmäinen riesling on haaste, josta etsitään saksalaisen nykyviinin olemusta.

Alsace tuottaa Ranskan parhaat riesling-viinit, niissä on aromaattisuutta, täyteläisyyttä sekä miellyttävää pyöreyttä. Black Tie on sekoiteviini, jossa Rieslingin raikkaus ja hedelmäisyys yhdistyvät Pinot Grisin pehmeään täyteläisyyteen.

Uuden maailman tuottajista Australia ja Etelä-Afrikka ovat perinteisiä. Rieslingin laadun parantuminen on lisännyt viinin suosiota merkittävästi. Niinpä rypäle on saanut kasvualaa Yhdysvalloissa, Uudessa Seelannissa, Kanadassa sekä Argentiinassa ja Chilessä. Australialaisen Jacob’s Creekin rieslingeissä on valinnanvaraa.

Hapokas Riesling maistuu kalaruokien kanssa
Riesling soveltuu hyvin aperitiiviksi sekä seurustelujuomaksi. Tällöin viini tulee tarjoilla hyvin viilennettynä. Rypäleen luontainen hapokkuus tekee siitä loistavan kumppanin useille ruokalajeille. Vaaleat kala- ja liharuoat soveltuvat hyvin tarjottavaksi tämän runsaan viinin kanssa. Parhaimpiin makuyhdistelmiin pääsee, kun rieslingiä tarjotaan täyteläisten kerma- tai voikastikkeiden kumppanina. Mausteisten, itämaisten ruokien kanssa tarjottu astetta makeampi riesling on myös hyvä yhdistelmä. Salaatit ja kermaiset keitot sekä äyriäiset viihtyvät tämän monipuolisen viinin seurassa.

Itävaltalaisen rieslingin ja suomalaisten haukipullien makuyhdistelmä on aromikas ja keveä.

Maksapatee ja Alsacen Vendanges Tardives ovat tyylikäs ja maistuva makupari.

Punajuurikeiton makea aromikkuus saa maistuvan kumppanin hedelmäisestä, puolimakeasta ja yrttisestä rieslingistä.

Puolikuivan riesling-viinin hento makeus käy yksiin kalaleivän pehmeiden makujen kanssa.

Viinilasillinen:
Rawson’s Retreat. Australia, South Eastern Australian 2012. Alko nro 8125. Hinta 9,98.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, viheromenainen. yrttinen sekä mineraalinen maku.

Black Tie. Ranska, Alsace 2012. Alko nro 931967. Hinta 13,28.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva (8 g/l), hennon hapokas ja aromikas maku.

Steingarten Riesling. Australia, Barossa Eden Valley, Jacob’s Creek 2012. Hinta 30e.
Vaalea oljenvärinen, kukkainen ja sitruksinen tuoksu, kuiva, tiivis, mineraalinen ja hennon petrolinen maku.

Jacob’s Creek Riesling. Australia, South Eastern Australia 2011. Alko nro 587757. Hinta 9,78.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, erittäin hapokas sekä yrttinen maku.

Moselland Riesling Kabinett. Saksa, Mosel 2011. Alko nro 7665. Hinta 8,28.
Vaaleankeltainen, omenan ja sitruunan tuoksuinen ja puolimakea (40g/l), hapokas sekä mineraalinen maku.

Riesling Grand Cru Muenchberg. Ranska, Alsace 2008. Alko nro 591987. Hinta 19,50.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, kevyen petroolinen, mineraalinen sekä hienostunut, pitkä maku.

Vicarage Lane Canterbury Riesling. Uusi-Seelanti, Canterbury 2010. Alko tilausvalik. 935897. Hinta 14,98.
Vaaleankeltainen, sitruksen ja kukkien tuoksuinen sekä puolikuiva, tasapainoinen ja hennon hunajainen maku.

Cono Sur Riesling. Chile, Bio-Bio Valley 2011. Alko nro 582197. Hinta 8,98.
Keltainen, kypsän omenainen tuoksu ja kuiva, hennon kukkaisa, sitruksinen sekä mineraalinen maku.

Steininger Riesling. Itävalta, Kamptal 2012. Alko nro 521987. Hinta 12,29.
Vaaleankeltainen, omenainen tuoksu ja kuiva (6g/l), hapokas, mineraalinen sekä mausteinen maku.

Vendanges Tardives. Ranska, Alsace.
Kullankeltainen, sitrushedelmän tuoksuinen ja kuiva, vivahteikas ja aromaattinen maku.

Erlenbacher Kayberg Riesling QbA. Saksa, Württemberg 2007. Alko n:ro 509807. Hinta 9,99.
Vaaleankeltainen ja puolikuiva viini on raikkaan hedelmäinen sekä lievästi mineraalinen. Viinillä on hyvä happorakenne ja aprikoosiin sekä sitrukseen vivahtava, pitkä jälkimaku.

Zimmermann-Graeff&Müller. Saksa, Pfaz 2012. Riesling. Alko nro 7882. Hinta 8,98.
Vihertävänkeltainen, omenainen tuoksu ja puolikuiva (12g/l), sitruksinen ja hapokas maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti