Loimulohi käynnistää mökkikauden

Kevään edetessä mökkiläisten ilme kirkastuu, kun talven jälkeen taas pääsee kesäasunnolle. Ensimmäisellä käyntikerralla riittää, kun katsastelee paikkoja ja nauttii auringosta. Nautinnollinen ateria valmistuu vaivattomasti loimuttamalla kalaa nuotiolla. Kalafileet suolataan jo kotona. Perillä ne naulataan laudalle ja laitetaan kypsymään nuotion lempeään, savuiseen hehkuun. Laudan avulla kaloja on helppo käännellä ja varmistaa tasainen lopputulos.
 
Perinteinen puutikku pitää kalan tiukasti laudassa.

Loimulohi
isohko lohifileitä
karkeata suolaa
Sopiva suolaus saadaan, kun lohifileelle ripotellaan reippaasti karkeaa suolaa, ja sitten pyrstöstä riiputtamalla karistetaan ylimääräinen suola pois. Alle kiloinen kalafilee suolautuu parissa tunnissa. Loimutukseen kannattaa käyttää vain tuoretta kalaa, silloin kalan liha pysyy kypsyessään kiinteänä eikä se kuivu liikaa. Rasvainen lohi sopii savukalaksi erityisen hyvin. Loimuttamista varten fileiden pinnalta pyyhitään suolat pois ja ne kiinnitetään laudalle puutapeilla. Kala kypsennetään nuotion lämmössä, sopivalla etäisyydellä tulesta.

Nuotion lämmössä lohi kypsyy mehukkaaksi ja saa savuisen arominsa.
 
Italian valkoviineissä on valinnanvaraa ja makuvivahteita loimulohen pehmeään ja rasvaiseen makuun. Avotulella loimutettava lohi saa savusta oman maistuvan arominsa. Tämä edellyttää viiniltä täyteläisyyttä ja sopivaa hapokkuutta.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti