Rypäleet johdattavat viinimaailman perusteisiin. Syrah/Shiraz. 5/18 10.4.2014

Viini puristetaan rypäleistä. Se tehdään joko yhdestä rypälelajista tai useamman rypälelajin sekoituksena. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun, maun ja olemuksen perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustan, samoin kuin viinien yhdistäminen erin ruokien kanssa. Tutustuminen rypäleisiin on perusta viiniosaamiselle.
 
Shiraz-parivaljakko sopii hyvin pääsiäislampaan viinikumppaniksi.

SYRAH/SHIRAZ, VIINIMAAILMAN KAKSOSET
Jo siemaisu syrah-viiniä saa aistimaan siinä piilevän suuruuden ja voiman. Tumman viinin monimuotoinen rakenne viestii niin hienostunutta hedelmäisyyttä kuin terävää pippurin puraisuakin.


Syrah-rypäle, eurooppalaisittain nimettynä, tai shiraz, uuden maailman nimen mukaan, on yksi arvostetuimmista punaisista rypälelajikkeista. Syrah-viinejä on nautittu jo Rooman vallan aikoihin ennen ajanlaskumme alkua. Viimeisten vuosikymmenien saatossa rypäleen suosio on kasvanut ja sen istutusala on noussut kymmenen levinneimmän joukkoon. Syrah on viimeisimpien DNA-tutkimusten mukaan kotoisin Ranskasta, Pohjois-Rhônesta. Se on alkuperältään kahden rypäleen, valkoisen Mondeusen ja punaisen Durezan risteytys.

Syrah-rypäleet ovat väriltään hyvin tummanpunaisia ja ne sisältävät paljon aromiaineita sekä parkkihappoja.

Helposti viljeltävä Syrah-rypäle viihtyy erityisesti kuivilla ja heikkoravinteisilla kasvualustoilla. Rypäle tarvitsee kypsyäkseen lämpimän ilmaston, jolloin riskinä on sen liian nopea kypsyminen. Tällaisista rypäleistä valmistettu viini maistuu poltetulta, eikä siitä löydy myöskään tuttua hedelmäisyyttä. Syrahista tehdyt viinit kypsyvät hitaasti ja ovat parhaimmillaan reilusti ikääntyneinä. Nuoressa viinissä esillä ovat lähinnä rypäleen ensisijaiset aromit, kuten paahteisuus, marjaisuus ja mausteisuus. Iän myötä viinissä on aistittavissa viiniteon tuottamia toissijaisia aromeja, kuten savuisuutta, nahkaa ja maanläheisyyttä.

Syrahin/Shirazin ero lasissa on viinin vedetty viiva marjaisuudessa, intensiivisyydessä ja terroir’ssa.

Eurooppalainen Syrah vai Uuden maailman Shiraz?  
Syrah on alkuperältään eteläeurooppalainen rypäle, joka viihtyy erityisen hyvin Etelä-Ranskassa Rhônen laaksossa. Siellä se tunnetaan kuuluisuutta saaneista maailmanluokan viineistään kuten Côte Rôtie ja Hermitage. Syrah on osallisena myös Châteauneuf-du-Papen maailmanmaineeseen. Uusia kasvualueita Syrah on valloittanut mm. eteläisen Ranskan kasvavalla Languedoc-Roussillon viinialueella, missä sitä käytetään usein viinisekoituksissa. Näille viineille on tyypillistä selvä tummien marjojen pehmeä aromikkuus, ja niistä löytyy yrttisyyttä sekä mineraalisuutta.

Rhônen alueella viinitarhoja on mäkien ja vuoristojen rinteillä, missä maaperän kunnostus onnistuu ainoastaan perinteisin hevosvoimin.

Syrahin kotitanner on Rhônen laaksossa Ranskassa
Kaakkois-Ranskassa sijaitseva Rhônen-laakso on Ranskan toiseksi suurin viininviljelyalue ja samalla yksi maan vanhimmista viinialueista. Välimerellinen ilmasto, vaihteleva maaperä ja monipuoliset rypälelajikkeet tuottavat yksilöllisiä, täyteläisiä ja aromikkaita viinejä. Vaihteleva ja mäkinen maasto, graniittiset rinteet, pyörökivinen sekä paikoitellen savinen maaperä muodostavat hyvän kasvualustan viiniköynnöksille. Viinit ilmentävät hyvin terroir-käsitettä, joka tarkoittaa maaperän, ilmanalan, mikroilmaston, kosteuden ja köynnösten sijainnin kokonaisvaikutusta viiniin.

Syrah on Pohjois-Rhônen päärypäle ja olemukseltaan vivahteikas ja hedelmäinen. Omana rypäleenä se antaa täyteläisen ja vivahteikkaan piirteen alueella tuotetuille viidelle punaiselle laatuviinille, nimittäin Hermitage, Crozes Hermitage, Saint Joseph, Cornas ja Côte Rôtie. Etelä-Rhônessa Syrah sekoitetaan alueen muiden tyypillisten rypäleiden, kuten Grenachen ja Mourvèdren kanssa. Näin viiniin saadaan marjainen, mausteinen pehmeän tanniininen rakenne.

Crozes-Hermitage on Pohjois-Rhônen suurin laatuviinialue, jonka päärypäle on mausteinen Syrah.

Syrah on kotiutunut hyvin Australiaan
Uudessa maailmassa rypäle tunnetaan nimellä Shiraz. Australiassa se on viljellyin punainen rypäle. Shiraz on saanut hyvin kasvualaa myös Etelä-Afrikassa ja Chilessä. Rypäleen ominaisuudet ja aromit vaihtelevat kasvualueen mukaan. Niinpä Uuden maailman lämpimässä ilmanalassa Shirazista saadaan täyteläisiä, mehevän pehmeitä ja hillomaisia viinejä. Viineistä löytyy runsasta hedelmäisyyttä, intensiivisyyttä ja usein korkea alkoholipitoisuus. Syrahia käytetään monissa viinisekoituksissa täydentämään muiden rypäleiden ominaisuuksia ja tasapainottamaan kokonaisuutta.

Australiassa on tuotettu rypäleitä ja viinejä siitä lähtien, kun ensimmäiset siirtolaiset toivat viiniköynnöksiä maahan vuonna 1788. Sydneyhin 1791 istutetusta viinitarhasta on kasvanut tähän päivään mennessä merkittävä teollinen tuotannonala. Scottilainen James Busby, jota kutsutaan Australian viinituotannon isäksi, teki vuonna 1831 matkaan Ranskaan ja toi mukanaan viiniköynnösten juurakkoja. Muutaman vuosikymmenen sisällä Syrah, yksi Busbyn tuomista rypälelajikkeista, oli vakiinnuttanut asemansa yhtenä maan merkittävistä rypäleistä. Australialaisten viinien nousu maailmanmaineeseen alkoi 1960-luvulla, yhtenä johtotähtenä uudella tavalla tuotetut Syrah-viinit.

Grange on tunnetuin ja arvostetuin australialainen punaviini joka tehdään yksinomaan Shiraz-rypäleistä.

Australialaisten luovuus, ennakkoluulottomuus ja kustannustehokkuus ovat viinituotannon vahvoja taustatekijöitä. Edistyksellinen uusi teknologia, pyörivine pusertimineen ja teräksisine lämpökontrolloituine kypsytystankkeineen takaavat viinin raaka-aineen säilymisen luonnollisena ja käsittelemättömänä. Sopivat hiivakannat sekä erilaiset käsittelymenetelmät mahdollisine tammikypsytyksineen tuottavat vivahteikkaita, moniulotteisia viinejä, jolloin myös Shiraz-rypäleiden ominaisuudet saadaan parhaiten esille.

Syrah edustaa Chileläistä viiniosaamista maukkaimmillaan
Syrah on myöhäinen tulokas Chilen viinimaailmassa. Nopeasti rypäle kuitenkin löysi maasta otolliset kasvualueet ja on merkittävästi vaikuttanut Chilen nousuun viinimaana. Tummanpunainen, värikylläinen, mehukas rypäle on levittäytynyt maan viinilaaksoihin ja on köynnösten istutusalaltaan neljänneksi suurin. Viinituotannon levittäytyminen kylmemmille alueille meren läheisyyteen tai Andien risteille nostaa esille Shirazin vivahteikkuuden, hedelmäisyyden ja monimuotoisuuden.

 Shiraz on yksi Chilen viinituotannon ja sen maineen peruspilareita.

Syrah on ennen kaikkea riista- ja lammasviini
Syrah maistuu voimakkaiden liharuokien, kuten riistan ja lampaan kanssa. Se sopii hyvin esimerkiksi paistetulle tai grillatulle lihalle ja kanalle. Mausteisena ja runsaana viininä Syrah soveltuu hyvin myös yrttisille kasvisruoille ja koville, suolaisille juustoille. Kevyitä syrah-viinejä voi tarjota myös lihaisten pataruokien kanssa.

Shiraz on klassinen viinin lampaanlihalle, vaikkapa yrttisille lampaankyljyksille.

Syrah sopii riistalle
Tummanpunaiset ja voimakkaat syrah-viinit ovat parhaimmillaan riistaruokien kumppaneina. Viinien paahteinen maanläheisyys sekä savuisuus korostavat punaviinien monimuotoisuutta ja metsäisiä aromeja. Uuden maailman syrah-viineille on ominaista niiden täyteläinen, makeaankin vivahtava hedelmäisyys. Samoin viinien tammikypsytys, pehmeä tanniinisuus ja pippurisuus ovat selvänä sekä maistuvana siltana ruoan sekä viinin välillä.

Jänisterriinin ja syrahin yhdistelmässä yksinkertaisuus ja makujen harmonia tekevät kokonaisuudesta hienostuneen.

 Shiraz on yksi Etelä-Afrikan punaisista arvorypäleistä, ja kevyesti tammitettu shiraz-viini maistuu tasapainoisesti poronlihan, kermaisen perunamuusin ja hapokkaan puolukkasurvoksen kanssa.

Hedelmäinen ja kevyt vaniljainen shiraz on vivahteikas makukumppani riistalinnuille.

Viinilasillinen:
Thomas Hyland Shiraz. Australia, Etelä-Australia 2010. Alko tilausvalikoima nro 942727. Hinta 15,24.
Tummanpunainen, marjainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, yrttinen, mausteinen sekä aromikas maku.

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz. Australia, South Australia 2010. Alko nro 455697. Hinta 25,20.
Tummanpunainen, mustaherukkainen tuoksu ja erittäin täyteläinen, pippurinen, tamminen sekä runsas maku.

Casillero del Diablo Reserva Shiraz. Chile, Rapel Valley 2012. Alko nro 466207. Hinta 9,98.
Tummanpunainen, karhunvatukkainen tuoksu sekä täyteläinen, kirsikkainen, mausteinen sekä tamminen maku.

Wyndham Estate Bin 555 Shiraz. Australia, South-Eastern Australia 2011. Alko nro 446827. Hinta 14,78
Tummanpunainen, karpalohilloinen tuoksu, täyteläinen, keskitanniininen, luumuinen ja hennon tamminen maku.

La Truffière. Ranska, Cotes de Rhone 2011. Edustaa perinteistä viininvalmistusta betonisissa tankeissa. 
Syvän tummanpunainen, lähes musta väri, kirsikkainen tuoksu ja täyteläinen, monimuotoinen ja maanläheinen maku.

Tabali Reserva Shiraz. Chile, Limari Valley 2011. Alko tilausvalikoimanro 916397. Hinta 10,73.
Syvänpunainen, marjaisa tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, pippurinen sekä paahteinen maku.

KWV Classic Collection Shiraz. Etelä-Afrikka, Western Cape 2011. Alko nro 449137. Hinta 9,98.
Tummanpunainen, marjaisa tuoksu ja täyteläinen, mausteinen ja hennon vaniljainen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti