Juankoski ≈ Joankoski

Juankoskella nautittiin osaavalla ja kulinaristisella porukalla syksyn alkua harvinaisessa, herkullisessa ja innostuneessa tapaamisessa. Joan Cusiné yksi espanjalaisen Pares Balta -viinitalon omistajista kertoi ja maistatti perheomisteisen ja 229 vuotta vanhan viinitilan laajaa viinivalikoimaa. Eikä mitä tahansa viinejä, sillä Joan tutustutti paitsi Vilafrancan viineihin Kataloniasta, niin maistelussa oli helmet Espanjan arvostetuimmilta viinialueilta Ribera del Duerosta ja Prioratosta. Viinien kanssa maisteltiin osallistujien tekemiä pieniä tapatyylisiä herkkuja lähiseudun raaka-aineista. Samoin maisteltavana oli Jukolan Juuston Vintage sekä Punaviini cheddareita ja espanjalaista Paleta Ibérica ilmakuivattua kinkkua. Koolla oli siis makuja ja makujen mestareita. Ilta edettiin neljän lasin ja kahden lautasen taktiikalla.

Joan Cusiné saapui Juankoskelle suoraan viinitilalta Vilafrancasta. Rypäleiden korjuu on alkanut Pares Baltalla ja odotettavissa on laadukas viinivuosi. Tilan viinintekijöinä toimivat Joanin ja hänen veljensä Josephin vaimot, Elena Jiménez and Marta Casas. Joan matkustaa ympäri maailmaa kertomassa talon viineistä ja niiden taustoista niin tarhalta kuin kellarista. Joan korostaa Pares Baltan viinien luonnonmukaisuutta sekä biodynaamisuutta, jotka ovat heidän työnsä kulmakiviä ja viinituotannon lähtökohtia.

Juankosken Kansalaisopiston viini-ruokaryhmässä osataan kokkailla ja kokeilla kaikkea viineihin sekä niiden ruokiin liittyen, on osattu jo 17 vuoden ajan. Porukan yhdessäoloa leimaa raaka-aineiden luonnonmukaisuus, osallistujien innovatiivisuus, esillepanon esteettisyys ja kaiken kattava rento ilmapiiri. Kuvassa Jukolan Vintage ja Punaviini juustot ovat käsittelyssä, samoin kuin Palte Ibérico ilmakuivattu kinkku.

Viinitastingin alussa laseissa oli kaksi cavaa ja kaksi valkoviiniä. Blanca Cusiné Cava (Xarel-lo, Chardonnay, Pinot Noir), Rosa Cusiné Cava (Garnatxa Negra), Cosmic (Xarel-lo, Sauvignon Blanc), Electio (Xarel-lo).

Alun kevyempien viinien makupareina maisteltiin kermaista kantarellibruchettaa, hunajamelonia, kuhaa leipäsellä sekä paahdettua punajuurta, vuohenjuustoa ja paholaisenhilloa ruisnapin päällä.

Punaviineinä laseissa olivat Radix rosé (Syrah), Mas Irene (Merlot, Cabernet Franc), Marta de Balta (Syrah), Dominio Romano (Tinto Fino), Gratavinum GV5 (Carinyena, Garnatx. Cabernet Sauvignon).

Punaviinien makukumppaneina maisteltiin pieniä keitinpiiraita karitsanjauhelihasta, mausteisia hirvilihapullia, ilmakuivattua kinkkua Paleta Ibéricaa sekä Vintage Cheddaria ja Punaviini Cheddaria. Lisäksi pöytään katettiin itsetehtyä perunasalaattia, oliiveja, kurkkua ja patonkia.

 
Yhteispotrettiin Joan Cusinen kanssa asettui illan viiniporukka. Kiinnostusta ja innostusta viinintekijään sekä hänen viineihinsä kuvaa hyvin se, että arki-iltana koolla oli kolmisenkymmentä viini-ihmisiä paitsi Juankoskelta, myös Kaavilta, Kuopiosta, Oulusta ja Joan luonnollisesti Vilafrancasta Espanjasta.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Satu Tuppurainen, Johannes Uusitalo, Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti