Jukolan Jussin omat eväät

Suomalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa. Eikä ihme, sillä luoto, puhtaus ja terveys, turvallisuus ovat meille itsestäänselvyyksinä vahvuuksiamme. Myös kotimaisuus, laatu, hiljaisuus ja perus asiat merkitsevät meille paljon. Tunnetusti ruoka on hyvän mielen ja onnellisuuden taustalla. Onko sitten ihme että suomalaiset ovat maailman kärkipäässä juustojen syönnissä. Juustoa kuluu Suomessa keskimäärin 27 kiloa vuodessa henkilö kohden ja tästä noin puolet tulee ulkomailta.
 
Syksyiset makuparit, juustot ja punaviinit, tarjoavat maistuvia ja vivahteikkaita makuelämyksiä.

Juuston ja viinin ikiaikainen liitto
Juustot ja viinit on liitetty kautta ajan sivun yhteen toimivina makupareina. Tottahan se on, ja sen voi todentaa maistelemalla Jukolan Juuston erilaisia cheddar-juustoja italialaisen Tommasin klassikkoviinien kanssa..

Aito Cheddar Gin on täyteläinen ja kermaisa juusto. Aito Cheddar juustojen tapaan tämäkin juusto on valmistettu aamulla lypsetystä maidosta ja juusto on saanut kypsyä vähintään puoli vuotta. Juuston pehmeän mausteisen makumaailma on saanut vivahteikkaan lisämausteen Kyrö Distilleryn ginistä.

Aito Cheddar Vintage on aromikas ja pitkään, yli vuoden, kypsynyt kova juusto. Perinteisesti valmistettu cheddar saa vivahteikkuutensa pitkästä kypsytysajasta ja sopii erinomaisesti täyteläisten punaviinein kanssa nautittavaksi.

Kyrö Napue Gin. Suomi. Alko 112536. Hinta 39,98
Kirkas, tuoksu yrttinen, metsäinen ja maku kuiva, katajanmarjainen, hennon rukiinen, marjaisa, mausteinen ja runsas.

Tommasi Ripasso Valpolicella. Italia, Valpolicella 2015. Alko 429567. Hinta 19,99. Sokeria 6g/l. Alkoholi 13%.
Tummanpunainen, marjaisa sekä mausteinen ja maultaan täyteläinen, luumuinen, kypsä ja hennon tamminen.
Ripasso Valpolicellan aromikkuuden ja pyöreyden takana on kolme käymistä; normaali, ripasso (uudelleen käyminen) ja malolaktinen. Ripasson valmistukseen käytetään Amarone-viinien valmistuksesta jäänyttä rypälemäskiä. Syksyllä normaalisti valmistettu Valpolicella-viini laitetaan seuraavana keväänä käymään uudelleen kymmenen päivän ajaksi Amaronen rypälemäskiin. Tämä toinen käyminen antaa viinille erityistä täyteläisyyttä ja aromaattisuutta sekä nostaa sen alkoholipitoisuutta. Viiniä kypsytetään vielä slovenialaisessa tammessa lähes kahden vuoden ajan ennen pullottamista. Ripasso-viini maistuu erinomaisesti juustojen ja runsasmakuisten liharuokien, erityisesti riistan kanssa.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Valpolicella 2015. Alko 446477. Hinta 39,99. Alkoholi 15%.
Syvänpunainen, kypsän marjainen ja maultaan erittäin täyteläinen, viikunainen, tamminen ja pitkä. Sokeria 5 g/l.
Amarone on Valpolicellan viineistä arvostetuin ja monimuotoisin; vahva, muheva, hienostunut ja täynnä vivahteikkuutta. Amaronen ainutlaatuisuuden taustalla on sen perinteinen ja hyvin huolellinen valmistusmenetelmä. Siinä käytetään ikivanhaa appassimento-menetelmää viinirypäleiden kuivaamiseen. Syys‒lokakuussa käsinpoimitut kypsät rypäleet siirretään muovisissa koreissa kuivaan ja hyvin ilmastoituun kuivaushuoneeseen, fruttaioon. Tammikuuhun mennessä rypäleistä on haihtunut vettä noin puolet rypäleiden painosta, ja kuivuneiden rypäleiden sokeripitoisuus on noussut 25-30 prosenttia. Samalla rypäleiden aromaattisuus ja hapot ovat tiivistyneet, kuten myös niiden fenolit sekä tanniinit. Kuivatuista rusinaisista rypäleistä puristetaan viinimehu, joka saa käydä 50 päivää suurissa avonaisissa tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini siirretään tammisiin tynnyreihin, joissa toinen käyminen lisää entisestään viinin väriä, aromeja, tanniinisuutta ja alkoholia. Lopullisen silauksensa viini saa kypsyessään usean vuoden ajan tammitynnyreissä. Amarone on vahvojen liharuokien ja juustojen täyteläinen kumppani tai sen voimakkaasta mausta voi nauttia sellaisenaan. Viini ikääntyy hyvin, joten sitä voi varastoida huoletta vuosikymmenen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti