Tarte Tatin (tarte renversée)

Tatinin siskosten yli sata vuotta vanhan ranskalaisen omenatortun taustoihin liittyy monia tarinoita. Samoin omenaherkulle on paljon erilaisia reseptejä. Yksi valmistamiseen liittyvä perusohje on tortun valmistaminen ylösalaisin, eli piirakka tehdään käänteisessä järjestyksessä ja lopuksi kumotaan tarjoiluastialle "oikein" päin. Yhteistä aidon tarte tatinin makumaailmaan on karamellisoitunut sokeri ja kotimaisen syysomenan raikkaus.

Tarte Tatin, yksi pieni pannullinen
katetaikina:
60 g voita
1,2 dl vehnäjauhoja
½ rkl kylmää vettä
omenapaistos:
2 hapahkoa omenaa, noin 100 g
3 rkl voita
0,50 dl sokeria
2 tl fariinisokeria
kermaa vaahdottuna koristeluun

Tee ensin taikinakate. Nypi voi ja jauhot keskenään sekaisin. Lisää kylmä vesi seokseen ja vaivaa taikinaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan,
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori omenat, poista niistä siemenkodat ja lohko siivuiksi kymmeneen osaan. Sulata voi pienessä rautaisessa paistinpannussa, niin että rasva peittää koko pannun. Sirota pannulle sokeri, fariinisokeri ja anna sokerin karamellisoitua hieman kuumalla pannulla. Nosta pannu liedeltä ja asettele omenalohkot tiiviisti pannulle. Peitä paistos taikinalla tiiviisti painellen ja käännä reunat hieman pannun sisälle. Nosta pannu 200-asteiseen uuniin ja anna paistoksen kypsyä noin 30 ─ 35 minuuttia, katso ettei paistos pala. Nosta pannu uunista, anna jäähtyä hetken ja kumoa lautaselle. Tarjoile omenatorttua kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti