20.8.2020

Järvitaimenen pauloissa, niin kalastajat kuin kokitkin

Taimen on monen kalastajan suosikkikala. Vaikka järvitaimenen pyydystäminen onnistuukin istutusten ansioista eri puolilta Suomen järviä, niin silti se on harvinainen ja arvostettu saalis kokeneemmallekin kalastajalle. Keittiössäkin taimen saa ansaitsemansa kunnioituksen ja käsittelyn. Puhdas ja punalihainen järvitaimen on erityistä herkkua uunikalana, jolloin se pääsee oikeuksiinsa niin näyttävyytensä kuin hienostuneen makunsa kautta.

 
Pilkkukylkinen järvitaimen on sopeutunut elämään makeassa vedessä ja on yksi Suomen kolmesta taimenlajista, erotuksena joki- ja meritaimenesta. Alkusyksyllä järvitaimenet viihtyvät hieman syvemmällä välivesien muikkuparvien perässä. Syyskuun ja marraskuun välisen ajan järvitaimenen kalastus on rauhoitettu.


Taimenta uunissa, 4 annosta
1 kg kokonainen, tuore taimen
sipulia
ruohosipulia
tilliä
3 rkl voita
2 tl suolaa
valkopippuria
vähän sitruunamehua

Puhdista taimen, poista kidukset, mutta jätä pää paikoilleen. Vedä kalan sisäpuolelle selkäevän viereen viilto suolaa varten ja viillä myös muutama viilto kalan pintaan, molempiin kylkiin. Kuivaa kala ja mausta kevyesti suolalla, valkopippurilla sekä vähäisellä määrällä sitruunamehua sisältä ja päältä. Laita tilliä ja ruohosipulia sekä voita kalan vatsaan, ja tilliä kalan kylkiviiltoihin. Aseta kala voideltuun uunivuokaan sipulien kanssa. Kaada taimenen päälle hieman valkoviiniä. Paista 200 asteessa valellen vuoassa olevalla nesteellä. Uunitaimen on valmista, kun se on saanut hienon ruskean pinnan ja selkäevä irtoaa helposti (noin 35mininuuttia).

Uunitaimenen valtteina ovat hienostunut maku, vähäruotoisuus sekä valmistuksen helppous. Kypsä kala, kasvikset, mustatorvisienikastike ja maistuva viini, muuta ei herkkuateriaan tarvita.


Chardonnayssa ja uunitaimenessa on hienostuneisuutta sekä makujen herkkyyttä
Uusi-seelantilaisen Chardonnayn olemus on klassinen, sen aromeissa on eksoottista hedelmäisyyttä. Viinin rakenne on ryhdikäs, raikkaan hapokas sekä vivahteikas. Makumaailmassa on mausteisuutta sekä tammisuutta, joka saa vaniljaisuutensa kypsytyksestä osin 1000 litran saksalaisista, osin 300 litran ranskalaisista tammitynnyreissä ja osin viilennetyssä terästankeissa. Viinin raikkauden takaamiseksi rypäleet on puristettu välittömästi poiminnan jälkeen viinitarhalla. Chardonnay on saanut täyteläisyyttä ja monimuotoisuutta kypsyessään puolen vuoden ajan hiivasakan päällä, eikä viinin makua ole pehmennetty malolaktisella käymisellä. Giesen Chardonnay on itseoikeutettu valinta uunissa valmistetun järvitaimen viinikumppaniksi.

Viinilasillinen:                
Giesen Chardonnay. Uusi-Seelanti, Hawke’s Bay 2018. Alko 509836. Hinta 14,79.
Vaaleankeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen, maku kuiva(2 g/l), hapokas(5,8 g/l), tamminen, vivahteikas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti