Lampaankääpä paljastaa ruokasienen sisimmän olemuksen

Jos kermanvalkoinen nuori lampaankääpä antaakin hieman etsityttää itseään, niin niitä löytäessään sienestäjä osaa jo valmistautua herkullisiin sieninautintoihin. Tuoreesta, kauniinmuotoisesta ja lihaisan kiinteästä lampaankäävästä saa maistuvaa ja ainutlaatuista sieniherkkua parhaimmillaan. Puhdistus, panerointi ja paistaminen tarjoavat sienipihviä, jossa sienen aromikkuus, metsäinen makumaailma ja pureksittavan kiinteä olemus ovat aidosti nautittavissa.
   Lampaankäävän löytää varmimmin tuoreista havu- ja sekametsistä. Kuusimetsissä lampaankääpä elää symbioosissa kuusien kanssa sienijuuren kautta, tuottaen toisilleen ravinteita ja hiilihydraatteja kasvun rakennusaineiksi. Sienen kasvusto on usein piilossa ohuen sammalpeitteen alla ja kerran löydyttyään satoa löytyy paljon.

Pienistä, juuri poimituista lampaankäävän lakeista välittyy tuoreus, puhtaus ja luonnonmukaisuus, jotka saavat ruokahalun heräämään. Mielikuva leivitetyistä lampaankääpäpihveistä; sienien kiinteästä koostumuksesta, metsäisestä mausta sekä paneerattujen lampaankääpäpihvien rapeudesta ei väisty ennen kuin sienipihvit ovat lautasella. Ja sienipihvien valmistaminen ei voisi olla helpompaa kuin paneraaminen ja paistaminen! Leivitykseen sopivat parhaiten nuoret, pienet sienet.

Lampaankääpäpihvit leivitettynä:
pieniä ja puhdistettuja lampaankäävän lakkeja
kananmunia
korppujauhoja
suolaa
valkopippurijauhetta
paistamiseen:
ruokaöljyä ja/tai voita

Riko lautaselle kanamuna ja vispaa haarukalla rakenne rikki. Kaada toiselle lautaselle korppujauhoja ja mausta jauhot suolalla sekä valkopippurilla. Pyöräytä lampaankäävät ensin huolellisesti kananmunassa ja sen jälkeen korppujauhoissa niin, että lakit peittyvät kauttaaltaan. Paista leivitetyt lampaankäävät miedolla lämmöllä pannulla voissa tai voi-ruokaöljyseoksessa molemmin puolin kullanruskeiksi. Kypsennettäessä lampaankäävän vaalea väri muuttuu keltaiseksi.

Vuoden viinit 2020 -kilpailussa palkittu valkoviini tulee hyvin arvostetulta ja perinteiseltä Pessac-Leognan viinialueelta Ranskasta. Sauvignon Blanc -valkoviinissä on yrttisyyttä, vivahteikkuutta ja selkeää hapokkuutta niin, että viini maistuu tasapainoisesti paneerattujen sienipihvien sekä kalalimessä kypsennetyn Norjan lohen makukumppanina. Makukokonaisuudessa on mineraalisuutta, maanläheisyyttä ja tyylikkyyttä!

Viinilasillinen:
Château de Rochemorin Blanc. Ranska, Bordeaux 2016. Sauvignon Blanc. Alko 922861. Hinta 25,01.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu limenttinen, maku kuiva(1 g/l), hapokas(6 g/l), vivahteikas, ryhdikäs, tyylikäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti