Puu-uuni kypsyttää porsaan ja puutarhan antimet

Uunissa kypsynyt ja paahtunut porsaan etuselkä on helppoa sekä perinteistä syysajan ruokaa. Sopiva pala porsasta, kourallinen karkeata suolaa ja puilla hyvin lämmitetty uuni ovat kokonaisuus josta valmistuu kuin itsestään maukas uunipaisti. Samaan uuniin mahtuu myös toinen vuoka jossa puutarhan juurekset kypsyvät samanaikaisesti. Jos on ruoan valmistus helppoa ja yksinkertaista, niin samaa periaatetta kannattaa noudattaa myös viinivalinoissa. Hedelmäinen ja aromikas oman maun mukainen viini, valkoinen tai punainen, on toimiva ratkaisu.
Porsasta puu-uunissa:
1,5─2,0 kg porsaan etuselkää/lapaa
3─4 rkl karkeata suolaa
1 dl vettä paistoalustalle

Huuhtele porsaan etuselkä ja tee siihen leikkuuveitsellä koloja eri puolelle. Työnnä suolaa lihan koloihin ja hiero loput lavan pintaan. Suolalla maustaminen säilyttää hyvin lihan ominaismaut. Nosta liha vuokaan ja laita se peitettynä jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntele sitä muutaman kerran. Lämmitä mökin puu-uuni noin 200 asteiseksi. Nosta liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Huuhtele porsaan etuselkä ja aseta uunivuokaan sekä lisää hieman vettä vuoan pohjalle. Nosta vuoka uuniin, näin lihan pinta kiinnittyy estäen nesteiden haihtumisen ja saaden samalla kauniin ruskean värin. Anna lämpötilan laskeutua 150 asteeseen, jossa lihapala saa kypsyä matalassa lämmössä 3–4 tuntia. Valele välillä vuokaan kertyvällä liemellä. Porsaan lihan tulee olla täysin kypsää. Käytä tarvittaessa paistomittaria.

Ennen uuniin laittoa etuselkä suolataan ja sen annetaan maustua yön yli jääkaapissa.

Paistamisen jälkeen liha saa vetäytyä puolisen tuntia folion alla.

Uuniporsaan viinissä on hedelmäisyyttä ja hapokkuutta
Kypsä porsaanliha saa seurakseen valkoviinin joka tulee Saksasta, jossa porsaanlihan ja valkoviinin makuliitolla on vuosisataiset perinteet. Charta Rieslingin tuntuva, tasapainoinen hapokkuus, mineraalisuus sekä hedelmäinen aromaattisuus tekevät siitä erinomainen ruokaviinin. Kypsäksi paahtuneen uuniporsaan makuihin käy hyvin reilusti hedelmäinen, kevyesti yrttinen, kuiva Riesling, jossa aistii rypäleelle tyypillisen hennon makean vivahteen.
   Barth Riesling on VDP ja Charta -viinintuottaja järjestöihin kuuluvan viinitalon laadukas taidonnäyte. Viini tulee Rheinin varrelta, yhdeltä Saksan ja viinimaailman kuuluisimmalta alueelta Rheingausta. Kyse on maaperästä, sijainnista, historiallisesta taustasta ja laatutietoisuudesta. Viinialueen ilmasto on kesäisin lämmintä, kuumaakin ja talvisin leutoa, jossa jokialueen jyrkät rinteet suojaavat tuulilta. Rhein joki toimii lämmön säätelijänä sekä tasapainottajana, heijastaen hyvin myös valoa viiniköynnöksille. Hattenheimissa Rieslingistä kehittyy hienostuneen hedelmäinen ja tasapainonen viini, jossa on rakennetta, intensiivisyyttä sekä pitkä jälkimaku.

Viinilasillinen:
Barth Riesling Charta. Saksa, Rheingau, Hattenheim 2017. Bio, Vegaaninen. VDP-Charta -tuottaja. Ravintolamyynti.
Kullankeltainen, tuoksu viheromenainen, kukkainen, maku kuiva(10 g/l), hapokas (6.7 g/l), yrttinen, petrolinen ja pitkä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Viinikuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti