Tatti-Julienne – herkkutatin täyteläisyyden ylistys

Tuoreet, juuri nousseet herkkutatit tarjoavat elämyksiä monella tapaa, ensin löytyessään ja sitten ruoaksi laitettuna. Tatti-Julienne on sieniruukku, jossa herkkutatin täyteläisen ja hienostuneen metsäisen aromikkuuden voi aidosti maistaa. Tuhdin täyteläinen tatti julienne tehdään perinteisesti pienin annosvuokiin. Pieni annoskoko korostaa sieniruoan maukasta herkullisuutta, jossa jokainen lusikallinen nostaa esiin makujen nautinnollisuuden. Miten yksikertainen voikaan olla näin hyvää?
Tuoreet, yön aikana nousseet, vielä aamukasteiset herkkutatit ihastuttavat luonnonmukaisella kauneudellaan ja puhtaudellaan.


Tatti-Julienne, neljä-viisi annosta
80 g pannulla käsiteltyjä paloiteltuja tuoreita herkkutatteja
1 sipuli
1 prk (120 g) Creme Fraichea
1 dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
100 g cheddar juustoa, puolet raasteena
voita
suolaa
mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
tuoreita yrttejä, persiljaa, timjamia, annosten koristeluun
Paloittele tuoreet herkkutatit ja sipuli. Kuumenna sieniä pannulla, kunnes niiden neste on haihtunut. Lisää pannulle reilusti voita ja hienonnettu sipuli, kuullota kevyesti. Lisää creme fraiche sekä kerma ja kuumenna samalla sekoittaen. Ripottele vehnäjauho sekaan ja lisää noin puolet juustoraasteesta, sekoita hyvin. Anna muhennoksen hautua 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Annostele tattimuhennos desilitran kokoisiin, pieniin uunivuokiin ja ripottele loput juustoraasteet annosten päälle. Kuorruta uunin yläosassa 200 asteessa noin 10 minuuttia kunnes pinta on kevyesti ruskistunut. Koristele annokset tuoreilla yrtin oksilla.

Aidon Cheddar-juuston aromikkuus ja täyteläisuus sekä mureneva rakenne sopivat hyvin ruokien kuorrutukseen. Cheddarista leikattu juustokiekko tai juustoraaste sopivat hyvin Tatti-Juliennen gratinointiin.

Luonnonmukaisuus taustoittaa ja on vahvasti esillä Tatti-Juliennen ja sen viinin, Fernand Engel Pinot Gris Terres Rougesin, makuelämyksessä. Pinor Gris -viinin rypäleet tulevat viiniköynnöksistä jotka kasvavat luonnonmukaisilla ja biodynaamisilla viinipalstoilla. Vanhojen, yli 40-vuotiaiden viiniköynnösten rypälesato on pieni, mutta hyvin laadukas, tuottaen loistokkaan gastronomisen viinin.

Viinilasillinen:
Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic. Ranska, Alsace 2018. Alko 528627. Hinta 16,99. Bio.
Oljenkeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen, maku kuiva (5 g/l), hapokas (6,4 g/l), mausteinen, yrttinen, tiivis, pitkä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti