MAKSAPIHVIT – MAITTAVAA SYYSRUOKAA

Maksa on nykyisin aliarvostettua ruoan raaka-aineena. Monipuolisesta ravintoainesisällöstä saa runsaasti A- ja D-vitamiineja sekä välttämätöntä hivenainetta, rautaa. Maksaruoat ovat kevyitä, valmistuvat nopeasti ja niiden energiamäärät ovat alhaiset.
Syksyisin monikin hirvenmetsästäjä jättää hirven maksan hyödyntämättä – ja aivan turhaan. Varsinkin vasan mureasta, miedon ja hienon makuisesta maksasta saa maukkaita herkkuja.

Maksapihvit (4 annosta):
500 g vasan maksaa
3-4 keskikokoista sipulia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl rouhittua pippuria
2 dl ruokakermaa
Leikkaa sipulit renkaiksi. Pyyhi maksaviipaleiden pinta kuivaksi ja pyöritä viipaleet jauho-mausteseoksessa. Ruskista voita hieman pannulla ja kuullota pannulla ensin hieman sipuleita. Nosta jauhotetut maksaviipaleet pannulle ja paista pihvit pinnaltaan kauniin ruskeiksi, noin 2 minuutin ajan puoleltaan. Lisää lopuksi pannulle kermaa ja anna paistoksen muhia hetken hellästi kypsyen.

Merlot maistuu maksan kanssa
Miellyttävän pehmeän ja lämpimän makunsa ansiosta merlot-viinit ovat helposti lähestyttäviä. Merlot'n monipuolisuudesta saa hyvän kuvan, kun yhdistää punaviinin värin tumman täyteläisyyden sen kypsän marjaisaan tuoksuun ja varsinkin kun maistaa lasista sen muhevan luumuista pyöreyttä. Merlot'n pehmeys, vähähappoisuus ja suunmyötäinen tanniinisuus maistuvat hirven vasan maksasta valmistetun pehmeän, kermaisen sekä kypsän pihvin kumppanina. Merlot-viini täydentää ruokaa eikä varasta pääosaa ruokapöydässä.

Saint Clair Hawke’s Bay Premium Merlot on viini, jossa aidosti ilmenee alueen terroir, eli maaperän, ilmanalan, mikroilmaston, kosteuden, tuulen, valon ja viiniköynnösten sekä niiden sijainnin kokonaisvaikutus viiniin. Tarhalla viiniköynnösten satoa on karsittu voimakkaasti kasvuvaiheessa (green harvest). Rypäleiden korjuuaikaan täysin kypsien rypäleiden poiminta on ajoitettu viileään ilta-aikaan. Rangoista erotettuja rypäleitä on ensin pidetty kellarissa lämpökontrolloiduissa terästankeissa viiden päivän ajan, jolloin rypäleiden aromikkuus ja värikylläisyys saadaan maksimoitua. Käymisen aikana rypälemassaa on kierrätetty tankeissa (pump over) ja se on saanut levätä kuorien kanssa kunnes viinin haluttu uutteisuus ja tasapaino on saavutettu. Puristamisen jälkeen viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä, jossa sen makua on pehmennetty malolaktisella käymisellä. Lopuksi viini on saanut kypsyä rypälemehussa (on lees), kunnes se on suodatettu ja pullotettu. Näin osaava viinintekemisen taito, niin viinitarhalla kuin kellarissa, yhdistettynä laadukkaisiin rypäleisiin takaa lopputuloksena tyylikkään viinikokonaisuuden.

Viinilasillinen:
Saint Clair Hawke’s Bay Premium Merlot. Uusi-Seelanti, Marlborough 2016. Alko 946437. Hinta 16,00.
Tummanpunainen, tuoksu luumuinen ja maku täyteläinen, tanniininen, nahkainen, tamminen sekä vivahteikas.

Teksti ja raaka-aine/ruokakuvat: Heikki Remes
Paisto- ja viinikuvat: Eeva Remes
Hirvikuva: Aki Jestoi
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti