Isänpäivänä Papalle parasta pöytään - poroa, perunasalaattia (itsetehtyä) ja punaviiniä

Isänpäiväksi valmistetaan konstailematonta perusruokaa, lähtökohtana hyvät raaka-aineet ja hieman hyvän isän lisää varsinkin viinivalinnassa!
Poro on parasta. Ulkofileen maku on maukas ja riistainen, lisäksi valmistus onnistuu takuuvarmasti. Kokonaisuuden täydentävät itse tehty perunasalaatti, uunijuurekset ja paistinpannun suurustettu paistoliemi.
Poronfilee:
n. 200 g poronfilettä
mustapippuria
suolaa
voita
Ota liha lämpiämään hyvissä ajoin. Ruskista filee voissa pannulla ja mausta pippurilla sekä suolalla. Nosta kypsymään uuniin 150 asteeseen 20 minuutiksi.
Perinteinen perunasalaatti:
700 g perunoita
omena
2 suolakurkkua
sipuli
kastike:
1 dl majoneesia
2 dl kermaviiliä
1 dl kermaa
sinappia
suolaa
mustapippuria
Keitä perunat kuorineen kypsiksi, tällöin ravinto- ja kivennäisaineet sekä c-vitamiinit säilyvät. Sekoita kastikeainekset keskenään. Kuori perunat lämpiminä, jolloin kastike imeytyy perunoihin paremmin. Paloittele perunat, kuutioi omena, sipuli ja suolakurkut. Yhdistä salaatin ainekset ja kastike keskenään. Tarkista maku ja anna valmiin salaatin makujen vetäytyä kylmässä ennen tarjoilua.

Paahdetut juureslohkot:
700 g lohkottuja juureksia (lanttua, palsternakkaa, porkkanoita, punajuuria)
muutama pieni sipuli
rypsiöljyä
mustapippuria
ripaus suolaa
hieman siirappia
Kuori ja paloittele juurekset lohkoiksi ja laita ne voideltuun isoon uunivuokaan. Mausta ja valuta päälle siirappia ja öljyä. Anna juuresten hautua kypsiksi uunissa 200 asteessa parin tunnin ajan.
Manso de Velasco on täsmävalinta riistaruoalle
Isänpäivän viinivalinta poronfileelle saa päivänsankarinkin innostumaan ja myhäilemään viinin edessä. Chileläinen Manso de Velasco -punaviini on yli 115 vuotta vanhojen, alkuperäisten ja varttamattomien Cabernet Sauvignon -viiniköynnösten perimmäinen ilmentymä. Finca Manso de Velasco -viinitilan köynnökset on pyhitetty yksinomaan Cabernet Sauvignon -rypäleille. Viinissä on aidosti aistittavissa terroir, eli kuinka viini on alkuperälleen tyypillinen ja ilmentää sen kasvupaikkaa sekä olosuhteita.

Viinitilan sijainti Andien juurella tarjoaa viiniköynnöksille optimaaliset kasvuolosuhteet rypäleiden kypsymiselle. Andien juurella ja rinteillä vuorokautiset lämpötilaerot ovat suuret ja vaikuttavat oleellisesti rypäleiden kehittymiseen, rakenteen ja niiden hapokkuuden tasapainon kannalta. Rypäleistä tulee värikylläisiä ja rakenteeltaan hyvin vivahteikkaita sekä täyteläisiä. Vanhojen viiniköynnösten sijainti osin kivisellä, hiekkaisella sekä tiiviillä ja köyhällä maaperällä tuottaa hyvin vähäisen rypälesadon. Sitä kuvaa hyvin se, että yhteen viinipullolliseen tarvitaan useamman viiniköynnöksen rypäleet. Tämän niukkuuden voi aistia viinin luonteikkaassa sekä monipuolisessa aromikkuudessa.

Viini on käynyt ensin viikon ajan 30°C lämpötilassa ja sen jälkeen kypsynyt 18 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Lopuksi viini on pullotettu suodattamattomana ja kirkastamattomana. Manso de Velascossa voi aistia hienon, kypsän viinin olemuksen ja makumaailman yksityiskohtien rikkauden; aromien kerroksellisuuden, tasapainoisen hapokkuuden, rakenteen sekä pitkän, viipyvän makuelämyksen.
Viinilasillinen:
Torres Manso de Velasco. Chile, Valle de Curicó 2014. Cabernet Sauvignon. Alko 959977. Hinta 40,98.
Tummanpunainen, tuoksu tumman kirsikkainen ja maku erittäin täyteläinen, kypsän tanniininen, paahteinen, tamminen sekä roteva.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Viiniköynnöskuva CS,Chile: Mikko Niemi, Aromipaja
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti