ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ KOKATAAN JA SKOOLATAAN

Hyvät juhlat syntyvät tekemällä. Kääritään hihat, laitetaan essu eteen ja nostetaan tykötarpeet pöydälle. Valmistetaan ensin porukalla juhlaruoat ja sonnustaudutaan sitten juhlintaa varten. Sidotaan solmiot kaulaan, otetaan eväät esille ja kaadetaan viini laseihin. Juhlat voivat alkaa.
Tyyliä ja makuja tarjolla
Muikunmätiä ja silliä näkkileivällä
Tarvikkeet juhlavaan herkutteluun
muikunmätivaahto:
200 g muikunmätiä
0,5 dl vispikermaa
0,5 dl smetanaa
mustapippuria
1 iso sillifile
näkkileipää
pieni salottisipuli
tilliä
1 lime
Tee ensin muikunmätivaahto maustumaan. Vaahdota kerma, sekoita siihen smetana ja mäti. Mausta rouhitulla pippurilla ja anna makujen vetäytyä jääkaapissa. Leikkaa sillifileestä ohuita siivuja ja kokoa niistä muikunmätivaahdon kanssa erilaisia leipiä. Käytä koristeluun salaattia, sipulia, tilliä ja limeä.
Näkkileipä, 10 kpl
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
ruisjauhoja leipomiseen

Liota hiiva haaleaan veteen. Vaivaa jauhot ja suola sekaan. Pyöritä taikina pitkoksi, leikkaa 10 osaan ja pyöritä palloiksi. Anna kohota noin 20 minuuttia. Kaaviloi pallot 20 cm:n kokoisiksi ohuiksi levyiksi. Kuvio kuvioidulla taikinapyörällä tai pistele haarukalla ja jaa taikinapyörällä neljään osaan, jolloin leivät helppo taittaa viivoja myöten. Siirrä pellille ja paista 200 asteessa 8‒10 minuuttia. Ole tarkkana paiston suhteen, etteivät leivät pala.

Solmio sitoo makupaketin yhteen
Kokonaisuuden voi sitoa yhteen pienilläkin yksityiskohdilla. Yhteiseksi nimittäjäksi käy vaikka musta solmio, johon voi yhdistää vastaavan viinin samantyylisestä lasista nautittuna. Alsacen valkoviini on täyteläinen sekä hienostunut, ja se sopii erinomaisesti muikunmädin ja sillin koristeleman leivän juomakumppaniksi. Alsacelaisessa viinissä yhdistyvät Pinot Gris -rypäleiden pehmeä täyteläisyys ja Riesling-rypäleiden raikkaus ja miellyttävä hedelmäisyys. Viinin kevyt mineraalisuus ja hento makea vivahteikkuus pureutuvat hyvin kalaleivän suolaisiin ja kermaisiin makuihin.
Viinilasillinen: Black Tie by Pfaff. Ranska, Alsace 2017. Riesling, Pinot Gris. Alko 526437. Hinta 14,98. Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen, maku kuiva(7 g/l), hapokas(7.5 g/l) kukkainen, mausteinen, pirteä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
Viinikuva: Alko
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti