Maatalon töitä ennen talven tuloa

Maalle muuttanut kaupunkilainenkin on oppinut vuosien myötä varautumaan talven tuloon. Maalla asumisen gloria on kyllä karissut, mutta nykyään osataan iloita omasta osaamisesta. Eikä ajatuksissakaan ole paluumuutto urbaaniin ympäristöön. Kyllä maalla on mukavaa!
Taas on sukupolvien jatkumo pellon syyskäännössä takana ja hyvillä mielin voi ihailla käännettyä maata. Keväällä sitten pellon uusi muokkaus/kääntö kylvötöitä varten.
Ilmavaihto talon alapohjassa on hyvin tärkeää rakenteiden terveellisyyden vuoksi. Rossipohjan ilmavaihtoa ajatellen syksyllä pitää kissanluukkujen ritilät vaihtaa ja sulkea (jotta lämpö pysyy alapohjassa). Keväällä sitten päin vaistoin (jotta ilma pääsee kesäaikaan tuulettamaan alapohjaa)!
Maalla naapuriapu on lähellä ja kaupunkilaispoikakin sai apua osaavalta metsurilta miten konkelopuu saadaan nuorin. Liuku-menetelmässä puuhun sahataan läpimenevä kolo, johon asetetaan pitkä, suora, oksaton puunrunko. Sen jälkeen puun tyven ympäri kiinnitetään vetoköysi taljaa varten. Sitten katkaistaan varovasti kannon tyvestä kumpikin puoli irti kolon molemmilta puolin. Kun vetoköyttä kiristetään, niin konkelopuu lähtee liukumaan puun runko pitkin. Tässä on syytä olla todella varuillaan, sillä puu voi lähteä liikkeelle hyvinkin nopeasti!

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti