Keiteleellä kokattiin keväisiä ruoka-annoksia kuohuviinejä maistellen

Nilakan Yhtenäiskoulun kotitalousluokassa vallitsi rento ja iloinen tunnelma lauantai-iltapäivänä kun asialleen vihkiytynyt ruokaporukka valmisti ja testasi pieniä makupaloja keväisiä juhlia varten. Ruokien maukkaus, näyttävyys sekä helppotöisyys olivat kantavana teemana, samoin kuin niiden sopiminen kuohuviinien makupareiksi.
Keiteleen Kansalaisopiston ruoka-viinikurssilaiset nostivat maljan keväälle ja tekemilleen maukkaille alkupaloille. Kuvassa vasemmalla yrttiset voileipäkakkupallot ja oikealla lohivaahtoa rapeissa kuorukoissa.
Eikä makuiloittelu tähän jäänyt! Kevään juhlia, isompi tai pienempiä varten valmistettiin paritöinä tyylikkäät juustokohokkaat, juustokuorrutettuja oliiveja sekä coca de trampo. Kevään kunniaksi ja ihan muuten vaan maisteltiin viineinä yksinomaan kuohuvia, iltapäivän huippuna lasilliset aitoa samppanjaa.
Juhlan alkuun kotosalla tai mökillä tuo näyttävyyttä Keräsen Heikin tyylittelemä kuohuviinipullon avaaminen sabragella. Sabrage-menetelmässä sapelin, miekan tai suomalaisen vesurin nopea viiltoliike pullon suuosan kohoumaan katkaisee pullon kaulan korkin alapuolelta. Kuohuviinipullon sisällä on usean ilmakehän paine, joka avauksessa työntää viinin ulos pullosta ja vie samalla mahdolliset lasinsirut mennessään. Ja ei kun lasit pullon suun alle ja skoolaamaan kuohuvalla!

Kuohujuoma käy juhlaan ja arkeen
Kuohuviinipullo poksahtaa auki yhä useammin suomalaisten kesänvietossa mökkeilyn, loman ja erilaisten juhlien parissa. Kuohuviinit johdattavat nauttimaan elämän pienistä asioista sekä hetkistä, joko juhlan kunniaksi, ruoan kanssa tai ihan muuten vaan. Kuohuviinien keveys, pirteä hapokkuus ja hedelmäinen maku sopivat hyvin kesän nautintoihin. Itseoikeutetusti kuohuviini on omimmillaan tervetulojuomana tai aperitiivina. Erityisen hyvin kuohareiden kanssa maistuvat kesäiset kasvis- ja kalaruoat. Juhlava kokonaisuus rakentuu kun kuohuviiniä tarjotaan voileipäkakun tai voileipäkakkupallon kanssa. Se maistuu myös erilaisten jälkiruokien, kuten mansikkakakkujen tai täytettyjen muurinpohjalettujen kanssa. Olipa kuohujuoma kuivaa tai makeaa, niin oleellista on tarjota se hyvin viilennettynä, noin 6‒8-asteisena.
Viinilasillinen:
Cava La Brava Semi Seco Organic.Sabrage. Espanja, Cava. Macabeo, Parellada, Xarel-lo. Alko 521747. Hinta 9,69.
Vaaleankeltainen, tuoksu keltaluumuinen, maku puolimakea (35 g/l), matalahappoinen ( 4.5 g/l), paahteinen, pirteä.

Charles de Fère Crémant de Jura Brut. Ranska, Jura. Chardonnay, Pinot Noir. Alko 922537. Hinta 14,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruunainen, maku kuiva (9 g/l), keskihapokas (5.7 g/l), viheromenainen, yrttinen, ryhdikäs

Fürst von Metternich Riesling Sekt Trocken. Saksa, Rheingau. Alko 916707. Hinta 10,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku puolikuiva (25 g/l), sitruksinen ja tasapainoinen.

Gancia Rose Prosecco Extra Dry. Italia 2020. Clera, PN. Alko 924806. Hinta 13,90. Uutuus.
Vaaleanpunainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva (17 g/l), hapokas (5.6 g/l), pirteän hedelmäinen, vivahteikas.

Vina Esmeralda. Espanja. Moscato. Alko 5907487. Hinta 14,98. Vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen, maku erittäin kuiva (11 g/l), hapokas (5 g/l), klementiininen, keltaluumuinen.

Jacob’s Creek Le Petit Rosé. Australia, S-E Australia 2019.Pinot Noir,Grenache,Mataro.Alko 428627. Hinta 11,99.
Hennon vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen, maku kuiva (2 g/l), hapokas (5,5 g/l), sitruksinen ja mausteinen.

Robert de Pampignac Champagne Brut. Ranska,Champagne.Pinot Meunier/Noir,Chardonnay.Alko515617. Hinta 26,02.
Vaaleankeltainen, tuoksu aprikoosinen, maku erittäin kuiva (9 g/l), hapokas(6.1 g/l), sitruksinen, kermainen, paahteinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Kuva sabrage: Elina Kuhlman
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti