Kumpi ompi parempi – kaksin aina kauniimpi

Viini-ihmisille tuttu kysymys nousee esille näin kevään juhlien alla, kun eteensä saa perinteisen ja uudemman version kevään juhlien tarjottavista. Voileipäkakku on klassinen juhlaherkku, jonka varteenotettavaksi haastajaksi on noussut kakun modifioitu versio, voileipäkakkupallo. Viinipuolella hedelmäiset ja pirteähappoiset riesling-viinit kasvattavat suosiotaan yhä voimakkaammin. Keväisten juhlaruokien viinivalinnan vaihtoehdoksi perinteiselle Rieslingille on noussut haastaja lähipiiristä, Rieslingrosee.
Kaksi toteutusta samasta teemasta – voileipäpallo ja voileipäkakku - kummatkin sopivat hyvin erilaisten juhlien tarjoiluun. Kummallakin on puolensa, perinteinen voileipäkakku tarjoaa vivahteikkuutta sekä näyttävyyttä, kakku on maukkaimmillaan kun se saa maustua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjolle nostoa. Voileipäpalloissa on puolestaan kiinnostavuutta sekä käytännönläheisyyttä ja niistä pääsee nauttimaan heti kun ne on valmistettu.
Voileipäkakkupallot, 16-20 kpl
8 kpl paahtoleipäviipaletta (esim. Vaasan isopaahto graham)
1 kpl maustekurkkua
puolikas paprikaa
100 g saunapalvikinkkua
½ hapan omena
200 g tuorejuustoa
ripaus suolaa
mustapippuria
2 rkl sitruunamenua
Päälle ruohosipulia ja persiljaa

Kuutioi maustekurkku, paprika, savukinkku ja omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Poista paahtoleipäviipaleista kuoret ja kuutio leipä pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset hyvin yhteen ja muotoile massasta palloja. Hienonna ruohosipuli ja persilja erittäin hienoksi. Pyörittele pallot yrttiseoksessa ja nosta tarjolle.

Voileipäkakkujen viinivalinnat viestittävät ajankohtaisuudesta ja tyylikkyydestä
Kevään juhlien ja tapaamisten nautinnollisen pikkuherkun, voileipäkakun viinikumppaneissa maistellaan tyyliin sopivia viinejä. Weingut Dreissigackerin viinit, Organic Riesling ja Organic Pink Riesling pohjautuvat laadukkaisiin, ruokaystävällisiin riesling-rypäleisiin.
Organic Rieslingin rypäleet on kerätty viinitilan omilta tarhoilta, joiden maaperä on saven ja kalkkikiven sekoitusta. Rypäleitä on kylmämaseroitu 24 tuntia ennen käymistä ja viini on käynyt sekä kypsynyt viilennetyissä terästankeissa 4-8 viikkoa hiivasakkansa kanssa.
Organic Pink Riesling on uuden viinikategorian, Rieslingroseen laadukas edustaja, joka sopii niin värinsä kuin makunsa puolesta voileipäkakun kanssa maisteltavaksi. Viini on myös täsmävastaus nykykuluttajien ajankohtaisiin vaatimuksiin viinien luonnonmukaisuudesta ja vegaanisudesta.
Jochen Dreissigacker on uuden saksalaisen sukupolven arvotettu ja hyvin kouluttautunut viinitekijä. Hän johtaa ennakkoluulottomasti liki 300-vuotista viinitilaa Bechtheimin kylässä, Rheinhessenissä. Jochen paljastaa viinitietäjille että Pink Rieslingin maininta veden osuudesta on mukana vain luokittelun johdosta, tosiasiallisesti viinin ei ole lisätty yhtään vettä.

Viinilasillinen:
Dreissigacker Organic Riesling. Saksa, Rheinhessen 2020. Alko 529477. Hinta 14,95. Luomu, vegaani.
Kullankeltainen, tuoksu sitruksinen, kukkainen, maku kuiva (5 g/l), pirteän hapokas (7.0 g/l), runsas, mineraalinen.

Dreissigacker Organic Pink Riesling. Saksa. Riesling 97,5 %, Pinot Noir 2,49 %,vesi 0,01 %. Alko 932771. Hinta 15,90. Luomu.
Vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen, maku kuiva (7 g/l), erittäin hapokas (7.8 g/l), mineraalinen, kukkea. Vegaani.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Voileipäpallo- ja kakkukuva: Mari Karjalainen
www.viinimies.com

Ps. Vastauksenaan otsikon kysymykseen viinimies toteaa että kumpikin on parempi, maku on maistajan suussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti