Herkullinen viikonlopun lounas, luomua luonnollisesti

Lounas täyttää aamupalan ja päivällisen välisen ruokailuhetken. Viikonlopun lounaalla voi nautiskella hieman tyylikkäämmin ja pitempään puolenpäivän aterioinnista ja irroitella viinilasillisella tai kahdella. Paistetut ahvenfileet on helppoa valmistaa ja ne täyttävät hyvän lounaan vaatimukset. Kompaktin ja näyttävän kokonaisuuden lisukkeeksi riittää uppomuna ja nokkosmuhennos sekä lasillinen hieman parempaa valkoviiniä.
Näistä vähistä eväistä valmistuu maistuva lounasruoka.
Ahven on yksi parhaimmista ruokakaloistamme, siinä on vivahteikkuutta ja makua. Ison ahvenen saa kätevästi lähes ruodottomaksi nylkemällä sen ja leikkaamalla fileet irti.
Valmis lounas on yksikertaisuudessaan maistuva, monipuolinen makuelämys, jossa tyylikäs, vanha riesling-viinin kruunaa kokonaisuuden.

Deidesheimer Kieselberg Riesling 2004 – tyylikäs, ikääntynyt herrasmies
Riesling-viineissä rypäleen jäljittelemättömät ominaisuudet yhdistettynä kasvupaikan maaperään tuottavat vertaansa vailla olevan makunautinnon. Hienostunut hedelmäisyys ja selvä mineraalisuus paljastavat kerroksittaisia makuvivahteita, joissa on uskomaton raikkaus sekä pitkä jälkimaku.

Deidesheimer Kieselberg Riesling 2004 on hieno esimerkki Rieslingin monipuolisuudesta, tyylikkyydestä ja ikääntymisestä. Viini tulee Pfalzista, yhdeltä alueen arvostetuimmalta viinialueelta Haardt-vuoren läheisyydestä. Alueen maaperä on pikkukivinen, koostuen savesta, savihiekasta ja paikoin lohkareista. Alue on tasainen ja sitä suojaava vuorijono tarjoaa viiniköynnöksille suojaisen, vähätuulisen ja lämpimän kasvupaikan.

Tuottaja Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan on vanha viinitalo joka tuottaa laadukkaita viinejä. Viinitila kuuluu Saksan laatuviinien tuottajajärjestöön VDP:hen (Verband Deutscher Prädikatsweingäter). VDP:n historia juontaa sadan vuoden takaa, ja silloiset periaaatteet ovat edelleen laatuviinien (Naturwein) tuottamisen taustalla - valikoidut viinitarhat, ei rypälemehun väkevöintiä, ei makeutusta (chaptalization), ei sekoiteviinejä (varietal wines) – ja ovat kirjatut järjestön sääntöihin. 2000 -luvun alussa järjestö kirjasi ensimmäiset viinien laadun luokittelukiriteerit, silloin vielä kolmiportaisessa mallissa. Vuoden 2012 viinisadosta lähtien VDP- tuottajat on soveltaneet uutta voimassaolevaa neliportaista säännnöstöä viiniluokittelussaan, jossa viinin laadun perusteena on terroir, tarkoin määritelty tarhan/rypäleiden alkuperä ja siihen liitetyt tiukat laatukriteerit.

Deidesheimer Kieselberg Riesling 2004 on kuiva, kauniin kullankeltainen viini, jonka maussa nousevat esille rieslingille tyypilliset hedelmäisyys, hapokkuus, mineraalisuus sekä hienostunut petroolisuus. Ikääntyessä viiniin liittyy myös persikkaisia sekä hunajaisia piirteitä. Hyvän rieslingin aromikkuus säilyy suussa pitkään. Tässä nimenomaisessa rieslingissä voi havaita ikääntyneelle Rieslingille tyypillistä savuisuutta sekä aavistuksen paahtoleipämäisyyttä, autolyyttistä aromikkuutta. Tämä hieno, vanha Riesling on luokiteltu Premier Cru -viiniksi.
Kieselberg Riesling – tyylikäs, ikääntynyt herrasmies osoittaa onnistuneesti sen, miten laadukkaasti tehty ja huolella varastoitu viini säilyy pitkään. Tuottaja vastasi kyselyyn viinin kunnosta, että se olisi pitänyt jo juoda, sillä normaali aika vuosikerran säilymiseen on keskimäärin 10 vuotta.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ps. Kiitos Juhalle viinihaasteesta. Onneksi rohkenimme avata pullon ja yllättyä hienosta viinistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti