Riesling-viinit ovat suosionsa huipulla ja kasvu jatkuu

Riesling on yksi viinimaailman johtavista valkoisista rypäleistä. Rypäleen moni-ilmeisyys, vivahteikkuus, hapokkuus ja ruokaystävällisyys ovat sen suosion takana. Riesling mukautuu hyvin kasvualustaansa ja rypäleen aromeissa olemus sekä terroir ovat hyvin läsnä. Valkoisten rypäleiden joukossa saksalainen Riesling on yksi arvostetuimpia, ja monelle saksalainen viini on yhtä kuin Riesling. Saksan viinit ovat olleet maailmalla koko 2000-luvun hyvässä nosteessa. Suomessa saksalaiset valkoviinit, Riesling etunenässä, ovat jo toisena kyseisten viinien myyntitilastossa, kasvun ollessa yli kolmekymmentä prosenttia vuonna 2020, ja kasvun jatkuessa voimakkaana edelleen.

Kuvassa vasemmalla Riesling-rypäleet kasvukauden alkuvaiheessa. Riesling on pienikokoinen, kellanvihreä rypäle, joka sisältää paljon viinihappoja sekä sokeria. Rieslingille tyypillisiä tuoksuja ja makuja ovat kukkaisuus, hedelmäisyys sekä voimakas mineraalisuus, joka ilmenee mm. petroolimaisena aromina. Oikealla lasillinen Rieslinkiä, sen maussa nousevat hyvin esille kasvupaikan maaperän ominaisuudet ja rypäleen oma persoonallisuus.
Rieslingin pandoralipas avautui ja suosio laajenee
Saksan viineissä on haasteita niiden taustojen, makujen ja arvioinnin osalta. Saksan viinit ovat kokeneet 2000-luvulla uudistuksen nuoren viinitekijäsukupolven kautta. Myös viinien laatuluokittelu on Saksassa uuden ajankohdan kynnyksellä. Saksan laatuviinien vapaaehtoisen tuottajajärjestön VDP:n (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) viininluokittelu ja sen kiteytykset ovat vastaus haasteeseen Saksan voimassa olevan lakisääteisen viiniluokittelun yksipuolisuudesta ja vaikeaselkoisuudesta. Kritiikin ydin on viinien laadun määrittely yksinomaan rypäleiden korjuun yhteydessä mitatulla rypälemehun makeusasteella. VDP:n kontribuutio tähän on korostaa rypäleen alkuperää ja sen kasvualustaa viinin laatua määritettäessä.

Tuomas Meriluoto ja rieslingroseen synty
Tuomas Meriluoto, Master of Wine, jos kuka, tuntee viinit ja viinin tekemisen salat. Silti mestarikin joutuu joskus yllätetyksi, kuten Tuomakselle kävi viinimatkallaan heinäkuussa 2019 Pfalzissa saksalaisen tuottaja Axel Neissin luona. Käynnin yhteydessä tapahtumat johtivat toiseen ja antoivat sysäyksen siihen, että vuoden kuluttua keväällä 2020 Suomessa lanseerattiin, ensimmäisenä maailmassa, uuden kategorian viini, rieslingrosee. Tuomas kertoo Pink Riesling -viinin idean lähtenee sattumasta, kuten monien tunnettujen ideoiden kohdalla monesti on!
Viinitastingin jälkeen Tuomakselle oli jäänyt lasiin tilkkanen Pinot Noir -punaviiniä, jonka sekaan Axel Neiss kaatoi epähuomiossa kuivaa Riesling-viiniä. Ihmeteltyään ensin itse ja sitten kumppaneiden kanssa syntynyttä rosé-viiniä, Tuomakselle jäi muhimaan ajatus sattumalta syntyneestä viinisekoituksesta. Ja loppu onkin sitten suomalaisen Master of Winen Tuomas Meriluodon kirjoittamaa viinihistoriaa. Tänä päivänä Tuomas Meriluodon yrityksen Winestaten valikoimissa on viisi viiniä, joissa kaikissa tämän hetken todelliset viinisuuruudet, riesling ja roseeviini, ovat yhdistettyin yhteen Pink Riesling -viineiksi.

Viinilasillinen:
That´s Neiss Pink Riesling BIB. Saksa. Riesling, Pinot Noir. Alko 924716. Hinta 24,99/1,5L.
Vaaleanpunainen, tuoksu sitruksinen ja maku puolikuiva (9 g/l), hapokas (6.9 g/l), vadelmainen sekä mineraalinen.

Deep Roots Pink Riesling. Saksa, Riesling, Spätburgunder. Alko 915585. Hinta 13,49.
Intensiivisen vaaleanpunainen, tuoksu mansikkainen ja maku kuiva (8 g/l), hapokas (7.5 g/l), sitruksinen, mineraalinen.

Dreissigacker Organic Pink Riesling. Saksa. Riesling 97,5 %, Pinot Noir 2,5%. Alko 932771. Hinta 15,90. Luomu.
Hennon vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen, maku kuiva (7 g/l), erittäin hapokas (7.8 g/l), mineraalinen. Vegaani.

Paddle Creek Riesling Rosé. Uusi-Seelanti, Marlborough 2020. Pinot Noir, Riesling. Alko 430867. Hinta 14,01.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjainen, maku puolimakea (25 g/l), hapokas (7.5 g/l), hennon yrttinen, sitruksinen, vegaani.

Torres Digno Riesling Rosé.Chile,Valle de Curicó 2019.Riesling,Cinsault.Alko 954935. Hinta 12,98. Luomu,vegaani.
Vaaleanpunainen, tuoksu omenainen ja maku kuiva (7 g/l), hapokas (6.8 g/l), yrttinen, marjaisa sekä mineraalinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Kuva Tuomas Meriluoto: Winestate
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti