5.5.2021

Äidille parasta pöytään, pinkkiä ja paahteista

Äiti, tuo ikoninen, lämmin madonna, perheen hallituksen puheenjohtaja ja suvun matriarkka, on hyvinkin juhlansa ja lepopäivänsä ansainnut. Vähintään on oikein ja kohtuullista se, että ainakin yhtenä päivänä vuodessa äiti pääsee helpolla, ja saa kutsun kunniapaikalle valmiiseen pöytään, aina aamupalasta illalliseen asti. Kasvisalaatti on maukas ja pääosin vegaaninen ruoka, joka maistuu äidille muodossa tai toisessa. Sen tekeminen onnistuu muun perheen yhteistyön tuloksena.

Paahteinen kasvissalaatti
Vivahteikkaat kasvikset, niiden kypsentäminen paahtamalla kuumalla pannulla on yksikertainen ja helppo tapa valmistaa maukas, kasvispohjainen salaattiateria. Monipuolinen ja täyttävä ateria maistuu niin lounaana kuin pienempänä annoksena alkuruokana. Lasillinen roseeviiniä sopii hyvin salaatin makumaailmaan ja on paikallaan keveänä viinivaihtoehtona.
Paahteinen kasvissalaatti
oliiviöljyä
nippu parsaa (500 g)
munakoiso
purjo
paprika (keltainen, punainen)
100 g vuohenjuustoa
50 g paahdettuja siemeniä (auringonkukka, kurpitsa, pinja)
tuoreita yrttejä; basilikaa, tilliä
sormisuolaa
Kypsennä ja paahda kasvikset - munakoiso, parsa, purjo sekä paprika kuumalla pannulla ja nosta sitten omille lautasilleen jäähtymään. Leikkaa munakoiso ensin 2 cm:n paksuisiksi kiekoiksi ja paloittele kolmioiksi. Mausta hennosti suolalla ja pirskottele pinnalle hieman oliiviöljyä. Paahda kuumalla pannulla noin 15 minuuttia, niin että ne saavat tumman värin. Kypsennä parsat tilkkasessa oliiviöljyä noin neljä minuuttia, niitä välillä käännellen kunnes ne ovat saaneet tummahkon värin. Leikkaa purjo 1 cm:n paksuisiksi kiekoiksi ja paloittele paprika. Kypsennä niitä yhtä aikaa pannulla muutama minuutti niin, että ne saavat mukavan paahteisen värin.
Leikkaa parsatangot paloiksi ja nosta kaikki lautaset pöytään tarjolle, josta jokainen voi rakentaa omanlaisensa salaatin. Tai kasaa lautasille jokaiselle oma salaatti. Pirskota salaattien päälle hieman oliiviöljyä ja mausta tarvittaessa suolalla.

Roseeviini ja paahteiset kasvikset kuuluvat yhteen
Roseeviini on täydellinen kesäviini ja maistuu kasvissalaatin viinikumppanina. Uusi-seelantilainen Kia Ora tuo lasiin valkoviinin ja punaviinin uudentyyppisen sekoituksen. Siinä perinteiseen Sauvignon Blanc -valkoviinin lisätään hieman punaviiniä, näin viinin väri vaihtuu hennon roseiseksi ja makuun saadaan hieman lisää vivahteikkuutta. Italialainen Zonin 1821 Prosecco Rosé Brut edustaa myös uutta viinisuuntausta, jossa Italian uusi viinilainsäädäntö mahdollistaa Proseccon ja roseeviinin yhdistämisen. Jacob’s Creek Le Petit Rosé Brut on australialainen roseeviini. Se on saanut innoituksensa Provencesta, Etelä-Ranskasta sen rypäleistä, väristä ja makumaailmasta. Rosa Cusiné on espanjalainen laadukas vuosikerta Cava, joka roseisena on varteenotettava vaihtoehto silloin kun ruoan viinikumppanilta vaaditaan tyyliä ja makua.
Viinilasillinen:
Kia Ora Sauvignon Blanc Blush. Uusi-Seelanti, Marlborough. Ravintolamyynti.
Hennon vaaleanpunainen, tuoksu mansikkainen ja maku kuiva, hapokas, raparperinen, greippinen, raikas sekä pitkä.

Zonin 1821 Prosecco Rosé Brut. Italia 2019. Glera, Pinot Noir. Alko 951171. Hinta 13,99.
Vaaleanpunainen, tuoksu mansikkainen ja maku kuiva (12 g/l), hapokas (5.3 g/l), hennon yrttinen, pirteän hedelmäinen.

Jacob’s Creek Le Petit Rosé. Australia, S-E Australia 2019. Pinot Noir,Grenache,Mataro. Alko 428627. Hinta 11,99.
Vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen ja maku kuiva (2 g/l), hapokas (5,5 g/l), sitruksinen sekä mausteinen.

Rosa Cusiné. Espanja, Penedes 2015. Garnatxa Negra. Biodynaaminen, vegaani. Rajoitettu tuotanto. Tilamyynti 21,00.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa ja maku erittäin kuiva, hapokas, vivahteikas, silkkinen sekä ryhdikäs.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti