15.6.2021

Nokkospastassa ja Sauvignon Blancissa makuasiat ovat tasapainossa

Suomen kesän intensiivisyys, kasvukauden lyhyys ja toisaalta valoisa aika yöttömine öineen, tuottaa vivahteikkaita, raikkaita ja puhtaita luonnonvaraisia kasveja niitä arvostaville.
Nokkonen on yksi terveellisimmistä ja ravintorikkaimmista luonnonvaraisista kasviksistamme. Se sopii erinomaisesti ruoanlaittoon ja on parhaimmillaan tuoreena, mutta sitä voi hyvin kuivata tai pakastaa talven varalle.
Sauvignon blanc -valkoviinin raikkaus, yrttisyys ja aromikkuus tekevät siitä ihanteellisen makuparin erilaisten kasvisruokien kumppaniksi. Nokkospastan kanssa makuyhdistelmä on nautinnollisimmillaan.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc
on François Lurtonin tekemä ranskalainen valkoviini, jonka rypäleet tulevat biodynaamisesti hoidetuilta viinitarhoilta. Neljän eri viinitarhan SB -rypäleistä valmistetussa viinissä voi aistia niin rypäleiden kuin kasvupaikkojen (terroir) tyypillistä vivahteikkuutta.

Mud House Sauvignon Blanc tulee Uudesta-Seelannista, arvostetulta Marlboroughin viinialueelta. Viinissä Sauvignon Blanc -rypäleet ovat edustavimmillaan, sillä hedelmäisyyden sekä raikkauden säilyttämiseksi rypäleet on kerätty viileään aikaan ja ne on käsitelty kylmässä sekä käyneet lämpökontrolloiduissa terästankeissa.
Nokkospastassa maistuvat luonnon omat aromit
Nokkonen on kesän ensimmäisiä luonnon ruoka-aineita ja niitä löytää helposti pihalta, kasvimaan ja ojien reunoilta. Nokkonen kerää herkästi nitraatteja, joten sitä kannattaa kerätä vain puhtailta kasvualustoilta. Nokkosesta voi rakentaa luonnonmukaisuuteen pohjautuvan pasta-aterian, jossa yksinkertaisista ja luonnonmukaisista aineista rakentuu maistuva nautinto.

Nokkoskastike
0,5 l nokkosen versoja
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa/maitoa
1 pieni sipuli
hieman suolaa, rouhittua pippuria,
muskottipähkinää, sokeria

Käsittele nokkoset kiehauttamalla ne kuumassa vedessä. Hienonna valutetut lehdet sekä sipuli silpuksi. Sekoita vehnäjauhot maitoon ja anna niiden turvota hieman. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää maitoseos koko ajan sekoittaen. Lisää nokkoset ja anna muhennoksen hautua lempeästi 10 minuuttia ja mausta. Sokeri pehmentää nokkosen karvautta.
Viinilasillinen:
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc.
Ranska 2020. Alko 955074. Hinta 6,89/0,375L.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu valkoherukkainen, maku kuiva(3 g/l), hapokas (5.9), karviaismainen, vivahteikas,yrttinen.

Mud House Sauvignon Blanc. Uusi-Seelanti 2020. Alko 569227. Hinta 14,98. Hiilineutraali.
Vaaleankeltainen, tuoksu raparperinen, maku kuiva(3 g/l), hapokas(6.6 g/l), greippinen, mineraalinen ja pitkä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti