Kotimaiset kasvikset lautasella

On todella juhlavaa ja maukasta kun kesän alussa pääsee maistamaan ja aistimaan ensimmäisistä tuoreista kotimaisista kasviksista.
Sauvignon Blanc on hyvä kala- ja kasvisviini. Hedelmäinen, hapokas sekä kuiva sauvignon blanc on käyttökelpoinen monen ruoan yhteydessä. Kesäviininä se löytää hyvän kumppanin salaatista, keitosta sekä vaaleasta lihasta. Sauvignon blancin ja vuohenjuustosalaatin yhdistelmä on klassinen, siinä viinin raikas hapokkuus tasapainottaa mukavasti juuston tuntuvaa happamuutta.

Vihannesten viineissä vaihtoehtoja
Cono Sur Organic Sauvignon Blanc on viinitalon luomuviini, jonka rypäleet tuotetaan kestävän kehityksen mukaisin menetelmin. Viiniin käytetyt rypäleet tulevat San Antonion laaksosta viinitarhalta, joka sijaitsee erittäin lähellä tyynen valtameren rannikkoa ja on suoraan Tyynen Valtameren sekä sitä viilentävän kylmän Humboldtin merivirran vaikutuspiirissä. Aamuisin mereltä puhaltava virtaus tuo viileää ja kosteaa ilmaa rannikkoseudulle. Aamupäivällä ilman lämmettyä kosteus haihtuu ja lämpö sekä valo pääsevät vaikuttamaan köynnösten kasvuun. Viileillä alueilla rypäleet kehittyvät hitaammin ja niistä tulee raikkaampia sekä aromaattisempia. Organic Sauvignon Blancissa rypäle maistuu aidoimmillaan, sillä viini on kypsytetty ainoastaan terästankeissa, eikä se näin ollen ole saanut lisävivahteita tynnyrikypsytyksen kautta tammesta.

Torres Digno Sauvignon Blanc De-Alcoholised Wine on chileläinen alkoholiton valkoviini. Se tarjoaa alkoholittoman vaihtoehdon ihmisille jotka terveyden, ammatillisten tai muiden syiden takia eivät voi nauttia alkoholipitoisia juomia. Alkoholiton viini valmistetaan poistamalla alkoholi normaalisti tuotetusta viinistä joko tislaamalla tai keskipakovoimaa hyödyntämällä. Digno Sauvignon Blanc De-Alcoholised Wine on yksi Digno (arvokkuus) sarjan viineistä, jotka tuovat esille rypälelajikkeiden parhaimmat ominaisuudet. Viinien avulla Torres kertoo myös arvostuksestaan paikallisia viljelijöitä kohtaan ja tilan vastuusta tuottaa reilun kaupan viinejä.
Raikas sauvignon blanc nautitaan nuorena
Kesäinen, vihreänkeltainen ja kuiva sauvignon blanc yllättää rikkaalla aromikkuudellaan. Tuoksussa on aistittavissa selvää yrttisyyttä ja hillittyä mustaherukkaisuutta. Mausta löytyy täyteen pakattua pirteää happoisuutta ja tasapainoista hedelmäisyyttä. Mustaherukka, karviainen, ruoho ja nokkonen ovat tyypillisimmät sauvignon blanciin liitettävät aromit. Viinin tuoksussa voi havaita myös mausteisuutta ja pähkinää. Luonteenomaisin piirre viineissä on niiden pirteä hapokkuus. Sopivaan hedelmäisyyteen yhdistettynä sauvignon blanc -viinit tasapainottuvat pirteän raikkaiksi sekä hienostuneen eleganteiksi aromipommeiksi.

Viinilasillinen:
Cono Sur Organic Sauvignon Blanc.
Chile, San Antonio 2020. Alko 957607. Hinta 11,99. Luomu, vegaani.
Kellertävä, tuoksu valkoherukkainen ja maku kuiva (3 g/l), hapokas (5.8 g/l), hennon hedelmäinen sekä yrttinen.

Torres Digno Sauvignon Blanc De-Alcoholised Wine.Chile,Central Valley 2019. Alko 586727. Hinta 8,49. Vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu limettinen ja maku kuivahko (35 g/l), hapokas (8.4 g/l), punaherukkainen sekä yrttinen.

Teksti ja kuvat Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti