Kuusenkerkästä on moneen makuun

Kesän alussa kasvien versot ovat täynnä kivennäisaineita, vitamiineja ja aromeja. Luonnosta on mahdollista kerätä aromaattisia, elinvoimaa antavia puhtaita raaka-aineita. Kuusenkerkät eli kuusen nuoret kasvusilmut ovat yksi metsän kiehtovista ravintoaineista. Niissä maistuvat luonnon jäljittelemättömät aromit.
Vaaleanvihreät, pienet ja pehmeät kuusenkerkät ovat luonnon hienoja raaka-aineita.
Kuusen nuoret vuosikasvaimet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, ja niiden käyttö estää flunssaa ja poistaa kevätväsymystä. Ravinnoksi ja rohdoksi käytettäviä kuusenkerkkiä on hyvä kerätä vain puhtailta alueilta. Silmut ovat parhaimmillaan pieninä ja vaaleina. Puiden vuosikasvun kannalta kerääminen on parasta tehdä tiheästä taimikosta tai vanhempien puiden alaoksilta. Kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kuusenkerkkäsiirappi
kuusenkerkkiä
sokeria
Täytä lasipurkki kerroksittain sokerilla ja huuhdotuilla kuusenkerkillä. Laita molempia saman verran. Peitä purkki lautasella ja aseta ikkunalaudalle auringon valoon. Kääntele purkkia päivittäin ja anna sen oleutua parisen viikkoa, kunnes kerkät ovat muuttuneen ruskehtaviksi. Kaada kerkkäseos teräskattilaan, kiehauta ja siivilöi liemi talteen. Keitä puhdasta lientä vielä noin puoli tuntia, kunnes siitä tulee siirappimaista ja ruskeaa. Kaada siirappi pieniin pulloihin/purkkeihin ja kierrä kannet kiinni siirapin ollessa vielä kuumana.
Tuoreiden kuusenkerkkien aromit tiivistyvät auringon valossa.
Kuusen miellyttävän pihkainen maku tulee hennosti esille kerkistä tehdyssä siirapissa ja hyytelössä. Ne maistuvat jäätelön, juuston ja salaattien kanssa.
Kuusenkerkkäjäätelö valmistetaan Pälkäneen Rautajärvellä Sarkasen tilan omasta maidosta ja kuivatusta/jauhetusta kuusenkerkästä. Elina Mäkisen tilajäätelöstä rakentuu pehmeän maistuva, kermainen sekä hienostuneen aromikas makuelämys.
Pierre Chavinin Sauvignon Blanc -viinit kunnioittavat viiniperinteitä, jotka päivittyvät nykyaikaan innovatiivisina toteutuksina laatikkoviinin ja muovisen viinipullon muodoissa. Viinien rypäleet on kerätty yöllä, jolloin viileinä ne säilyttävät raikkautensa. Terästankkikypsytys sakkansa päällä säilyttää rypäleiden oman aromikkuuden,joka on aistittavissa viileänä tarjotussa viinilasillisessa. Molemmat viinit ovat vegaanisia. Sauvignon Blanc -viineistä ja kuusenkerkkäsiirapista löytyy samaa yrttisen, hienostunutta aromikkuutta.

Viinilasillinen:
Pierre Chavin Côtes de Gascogne Cuvée Réserve. Ranska2020.SB,Colomb,GrosManseng.Alko914408.Hinta 32,89/3L.
Vaaleankeltainen, tuoksu passionhedelmäinen, maku kuiva (3 g/l), hapokas (6.5 g/l), verigreippinen, yrttinen, ryhdikäs.

Le Petit Batô Sauvignon Blanc. Ranska, 2020. Alko 598618. Hinta 11,98/1L, muovipullo.
Vaalean kirkas, tuoksu sitruunainen ja maku kuiva (8 g/l), hapokas (8 g/l), hennon greippinen, yrttinen sekä raikas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Kuusenkerkkäjäätelö: Elina Mäkinen
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti