ISÄ CAMILLON MUSTA PASTA ON TAIVAALLISEN HYVÄÄ

Lautasella olevan mustan pasta-aterian olemuksesta voi löytää yhtäläisyyksiä Isä Camilloon, tuohon Giovanni Guareschin luomaan voimalliseen pappishahmoon. Tumman annoksen yksinkertaisuus hiljentää hetkeksi ennen ateriointia. Hieman kontrastia tuovat päälle leikatut liperinvalkeat juustolastut. Kylmäsavulohen punertava väri ennakoi tulevaa makuelämystä, joka tarjoaa voimallista sisältöä ja jättää tyytyväisen, täyteläisen olon.

          
Mustekalan väri sävyttää pastaa
Kuivista tai tuorepastoista saa helposti monipuolista ja täyttävää ruokaa. Isä Camillon annokseen käytetään kuivattua, pitkää nauhamaista spagettia, joka on värjätty mustekalan musteella. Pastalle sopii hyvin tomaattipohjainen kastike, jolle kerma antaa sopivaa täyteläisyyttä. Pasta keitetään väljässä vedessä lähes kypsäksi, al dente, eikä keitinveteen lisätä öljyä. Valmis pasta valutetaan lävikössä ja sekoitetaan kastikkeen joukkoon.

          
Musta pasta on helppo valmistaa ja helppo nauttia.

Mustaa pastaa kahdelle:
100 g kylmäsavulohta suikaleina
0,5 dl tomaattimehua
0,5 dl valkoviiniä
vajaa dl kermaa
mustapippuria
200 g keitettyä mustaa pastaa

Kuumenna kylmäsavulohi ja tomaattimehu pannulla, lisää valkoviini ja lopuksi kerma. Hauduta hetki, mausta vastarouhitulla mustapippurilla ja kaada kastike kypsennetyn kuuman pastan sekaan. Nosta tarjolle juustoraastetta, vaaleaa leipää, vettä tai vivahteikasta valkoviiniä.

          
Valkoiset rypäleet tarjoavat aromaattisen viininautinnon.

Aromaattisuus yhdistää pastan ja viinin
Isä Camillon musta pasta saa runsaan makunsa kylmäsavulohesta ja tomaattimehusta sekä mustekalan musteen sävyttämästä pastan vivahteikkuudesta. Kastikkeen hapokkuus ja kylmäsavun aromit antavat perustaa viinivalinnalle. Passi Reali Rieslingistä löytyy riittävää vastapainoa ruoan voimakkuudelle. Viinin kuiva hapokkuus leikkaa lohen rasvaisuutta ja sen hedelmäisyys täydentää kermaista kokonaisuutta. Passi Realin Chardonnay on kypsä hedelmäinen viini, joka on saanut paahteisuutta ja vivahteikkuutta kypsyessään puolen vuoden ajan tammitynnyrissä. Viinin täyteläisyys ja kermainen aromikkuus maistuvat mustan pastan kumppanina. Garzon Albarinossa rypäleen ominaisuudet - hedelmäisyys, vivahteikkuus, maltillinen hapokkuus - nousevat hyvin esille ja rakentavat hienostuneen makunautinnon merellisen mustan pastan kumppanina.

Viinilasillinen:
Passi Reali Riesling. Italia, Lombardia 2021. Alko 942241. Hinta 13,78.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu greippinen, maku kuiva (4 g/l), hapokas (5,9 g/l), kevyen mineraalinen sekä pirteä.

Passi Reali Organic Chardonnay.
Italia, Abruzzit. Alko 589608. Hinta 30,49/2L. Luomu, vegaani.
Oljenkeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva (5 g/l), hapokas (5.8 g/l), tamminen sekä runsaan paahteinen.

Garzón Albariño Reserva. Uruguay, Punt del Este 2022. Alko 934927. Hinta 16,99. Vegaani.
Vihertävänkeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva(3g/l), hapokas(5.7g/l), valkoherukkainen, yrttinen, aromaattinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti