RANSKALAISET EVÄÄT MAISTUVAT SUOMALAISIN SÄVELIN

Syksyyn sopivat perinteiset ranskalaiset pihvit suomalaisiin raaka-aineisiin soveltaen. Pariisinpihvin maa-artisokan pohja vaihdetaan kesäkurpitsaan, ja paistoksen kanssa maistellaan Ranskan viinipyhätössä, Bordeaux’ssa, tehtyjä suomalaisia viinivaihtoehtoja.

          
Pariisinpihvi on värikäs, maukas ja helppotekoinen syksyinen ruoka.

Pariisinpihvit, 8 pihviä
700-800 g lampaan ulkofilettä
4 tomaattia
kesäkurpitsa
150 g ohuita tuoreita viherpapuja
ruokaöljyä
suolaa
mustapippuria
valkosipulirouhetta
herneenversoja ja persiljaa

Keitä pavut runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa lampaanfileestä kahdeksan pihviä ja muotoile pyöreiksi. Leikkaa myös tomaateista ja kesäkurpitsasta kahdeksan paksuhkoa viipaletta ja sivele niille hieman ruokaöljyä. Ruoan valmistat kätevästi grillaten tai pannulla paistaen, sillä ohuet pihvit ja vihanneskiekot kypsyvät yhtä aikaa. Paista pihvit molemmilta puolin kauniin ruskeiksi ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä valkosipulirouheella. Jätä tomaatteihin ja kesäkurpitsaan hieman pureksittavuutta. Nosta pihvit kesäkurpitsakiekkojen päälle ja aseta päälle tomaattisiivut. Koristele herneenversoilla ja persiljalla. Tarjoile papujen ja vaalean leivän kanssa.

          
Pariisinpihvistä nauttii Bordeaux’n punaviinien kanssa
Pariisinpihvissä paahteinen lampaanliha saa kumppanikseen kevyen kesäkurpitsan ja hapokkaan tomaatin. Maustaminen ja pannulla tai grillissä valmistaminen antavat makuihin vivahteikkuutta, jolloin ruoan kanssa voi maistella erilaisia viinivaihtoehtoja. Pariisinpihvin yrttisiin makuihin sopivat Chateau Carsinin erilaiset viinit. Niissä on aistittavissa terroir eli maaperän, ilmanalan, mikroilmaston, kosteuden ja köynnösten sijainnin kokonaisvaikutus viiniin.

Château Carsin on suomalaisen Juha Berglundin ja hänen tyttärensä Nea Berglundin pyörittämä viinitila Ranskassa, Bordeaux’ssa. Kohta kolmenkymmenen vuoden aikana Rionsin kylässä olevan tilan viinituotanto ja viinit ovat löytäneet oman suuntansa ja vahvan asiakaskunnan Suomesta. Tänä päivänä tilalla on käytössä perinteisiä ja ikivanhoja menetelmiä viinien tekemisessä. Viinit valmistetaan pääosin sekoituksina alueelle ominaisista perinteisistä rypälelajeista. Tilalla viljellään perinteisiä alueen rypälelajikkeita noin 17 hehtaarin alueella, viineihin käytettävät rypäleet viljellään ja valmistetaan luomumenetelmin, niiden alkuperää kunnioittaen. Viinitarhoilla työt tehdään pitkälti käsin, köynnösten hyvinvointiin kiinnitetään paljon huomiota ja tila on sertifioitu luomuviljelyyn. Kaikki viinit kypsyvät joko ranskalaisissa tammitynnyreissä tai savisissa amfora-ruukuissa.

          
Viinilasillinen:
Chateau Carsin Cabernet Franc. Ranska, Bordeaux, Rions, Gironde 2017. Myynti Carsin shop.
Punainen, tuoksu ja maku aidon marjaisa, keskitanniininen. Viini on käynyt ja kypsynyt 12 kuukautta amphorassa. Viiniä ei ole kirkastettu eikä suodatettu ennen pullotusta. Cabernet Francin voisi aistia olevan feminiinisempi verrattuna voimakkaaseen Cabernet Sauvignoniin

Chateau Carsin Cuvee. Ranska, Bordeaux, Rions, Gironde 2015. Myynti Carsin shop.
Carsin Cuvee on tilan lippulaivaviini. Viini on tyyliltään täyteläinen ja runsas punaviini, jonka tuoksusta löytyy kypsää hedelmää kuten kirsikkaa, luumua ja karhunvatukkaa. Täyteläisen mehevä maku on jäntevä ja siitä erottuvat marjaiset vivahteet, jopa kahvin ja nahan aromit. Viiniä valmistetaan vain parhaimpina satovuosina, käyminen pienissä astioissa ja tammikypsytys osittain uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Kuva Nea ja Juha Berglund: Chateau Carsin
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti